ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ανοιχτή ξενάγηση στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα

Ανοιχτή ξενάγηση στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα

Ανοιχτή ξενάγηση στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα
Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στις 19:00

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνει ανοιχτή ξενάγηση στο κοινό στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στις 19:00 από την επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό τέχνης.

Η επανασχεδιασμένη έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, με τίτλο «Επανασύνδεση –Ο Τόπος, η Ιστορία, οι Άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα» προτείνει μια αφήγηση ανοιχτή στην πρόσληψη στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων από τον 19ο μέχρι τα μέσα κυρίως του 20ού αιώνα. Η έκθεση επιδιώκει να επανεγγράψει ενδιάθετες εμπειρίες και γνώσεις του κάθε επισκέπτη καλώντας τον να συνδέσει οργανικά τη νέα πληροφορία με τις παλαιότερες, έτσι ώστε να οικειοποιηθεί της συλλογή με τον δικό του τρόπο. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Στον προθάλαμο σχεδιάστηκε μια εισαγωγική ενότητα επικεντρωμένη στην ιστορία της πινακοθήκης, με βιογραφικές πληροφορίες για τον συλλέκτη, καθώς και ντοκουμέντα που σχετίζονται με την ιστορία της συλλογής, την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του συλλέκτη, καταλόγους παλαιότερων εκθέσεων, δημόσια έγγραφα και φωτογραφίες. Ο χώρος του γραφείου του χειρουργού Κατσίγρα με τα περίφημα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν επανασχεδιάστηκε σε συνάρτηση με το αρχειακό υλικό.

«Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι τέσσερεις βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες αναπτύσσεται το νέο, βιωματικό αφήγημα της Συλλογής Κατσίγρα. Με αφετηρία την ιδιοσυστασία του θεσσαλικού τοπίου, παρουσιάζονται έργα που έχουν στο επίκεντρο τον κάμπο και το ορεινό τοπίο, τις καθημερινές ασχολίες στην ύπαιθρο, την καλλιέργεια της γης, τις οικογενειακές σχέσεις, το ρόλο των γυναικών στην παραγωγή και την κοινωνία, καθώς και τους τρόπους ζωής σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια. Η ρεαλιστική και ιδεαλιστική απόδοση των προσώπων, η ανάδυση της πόλης και του αστικού τοπίου, οι κοινωνικές διεκδικήσεις, η εργασία, οι συνθήκες διαβίωσης, η νοσταλγική ανάκληση της υπαίθρου και η αναπαράσταση οικείων χώρων και προσωπικών στιγμών συγκροτούν τα επιμέρους θέματα των ενοτήτων».

[ads-post]

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας
τηλ. 2410616266


















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια