ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Εγκαίνια της έκθεσης «Νέοι Χαράκτες 2018-2019» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


Εγκαίνια της έκθεσης «Νέοι Χαράκτες 2018-2019» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


Εγκαίνια της έκθεσης «Νέοι Χαράκτες 2018-2019» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα αύριο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 7:30 μ.μ. εγκαινιάζει στον χώρο του αιθρίου του 1ου ορόφου την περιοδική έκθεση «Νέοι Χαράκτες 2018-2019». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Λουκίας Μαγγιώρου.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος κάθε τρία χρόνια και περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας. Το 1991 οργανώθηκε από την Εταιρεία η πρώτη έκθεση με έργα νέων καλλιτεχνών και με τίτλο «Νέοι Έλληνες Χαράκτες».  Η αρωγή σε νέους καλλιτέχνες είναι ένας από τους σκοπούς της Εταιρείας, όπως αυτό δηλώνεται στην ιδρυτική πράξη του 1986. Ο τρόπος για να γίνει πράξη ο σκοπός αυτός ήταν ιδέα της Λουκίας Μαγγιώρου, ζωγράφου και χαράκτριας, συζύγου του Α. Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου) και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας.  Μια περιοδεύουσα έκθεση σε πόλεις της Ελλάδας  και στην Κύπρο αποτελούσε για τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τον μοναδικό τρόπο γνωριμίας  του κοινού με το έργο καλλιτεχνών που τότε ξεκινούσαν την χαρακτική, μέσα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (Κ. Γραμματόπουλου, Θ. Εξαρχόπουλου, Γ. Παπαδάκη), αλλά και σχολών του εξωτερικού.



Την έκθεση  «Νέοι Χαράκτες» επιμελείται πάντα Καλλιτεχνική Επιτροπή που αποτελείται από μέλη της Εταιρείας, χαράκτες, ζωγράφους, ιστορικούς της τέχνης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Ταυτόχρονα, καθηγητές του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όλοι μέλη της Εταιρείας, έχουν προτείνει και προτείνουν χαράκτες, οι οποίοι είτε έχουν πρόσφατα αποφοιτήσει είτε πραγματοποιούν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Οι σπουδές πάνω στην χαρακτική και η συστηματική ενασχόληση με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης καθώς και η ηλικιακή ομάδα –από 25 έως 40 ετών– είναι οι μοναδικές δεσμεύσεις για τους καλλιτέχνες. Οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των υπολογιστών οπωσδήποτε διεύρυναν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, ωστόσο, τα περισσότερα έργα που εκτίθενται είναι ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, μονοτυπίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και μικτές τεχνικές.

Συμμετέχουν οι χαράκτες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Αντρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη.

Καλλιτεχνική Επιτροπή Έκθεσης: Φιλάνθη Κουλάκου, Τάσα Χαροκόπου, Άρης Ραπίδης. Επιμέλεια καταλόγου: Γεωργία Μάζη.

[ads-post]

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, οι μαθητές του τμήματος χαρακτικής ενηλίκων του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πινακοθήκης, θα δημιουργήσουν μία ξυλογραφία με την εξής διαδικασία:
αποτύπωση του σχεδίου στο ξύλο, σκάλισμα της επιφάνειας, μελάνωμα, τύπωμα και αρίθμηση του έργου.
Η δράση αυτή έχει ως σκοπό τη γνωριμία του κοινού με την τεχνική της ξυλογραφίας που υπάγεται στο ευρύτερο πεδίο της χαρακτικής.

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: από 7/12/2019 έως 31/01/2020

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00–14:00, 18:00–21:00

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας
τηλ. 2410616266
















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια