ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Εκθέσεις και δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας


Εκθέσεις και δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας


Εκθέσεις και δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα (Δεκέμβριος 2019–Ιανουάριος 2020)


Ατομική έκθεση του Στέργιου Στάμου με τίτλο «Γόρδιοι Δεσμοί»
Αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα



Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις χώρου, γλυπτά και έργα ζωγραφικής. Πρόκειται για έργα του καλλιτέχνη των τελευταίων χρόνων που εντάσσονται σε δύο μεγάλους θεματικούς άξονες: την Ελλάδα της κρίσης και το τεράστιο και πρωτόγνωρο, για την ελληνική πραγματικότητα, φαινόμενο της μετανάστευσης. Ειδικότερα, παρουσιάζονται μια σειρά γλυπτών με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδοι βαμμένες με λαμπερά χρώματα (κόκκινα, κίτρινα, μπλε), αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές, κοσμολογικές θεωρίες του Stephen Hawking, που είναι και οι πιο πρόσφατες προτάσεις του.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Προγραμματισμένες ανοιχτές ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στις 12:00 και Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 στις 12:00.
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Ιανουαρίου 2020
Είσοδος ελεύθερη

Περιοδική έκθεση «Νέοι Χαράκτες 2018–2019»
Αίθριο 1ου ορόφου



Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Λουκίας Μαγγιώρου.
Συμμετέχουν οι χαράκτες: Χρήστος Αγγελόπουλος, Μαρία Αντρέου, Φώτης Βάρθης, Αλέξανδρος Βέργης, Χριστιάνα Γεωργίου, Σάββας Θεοφάνους, Γεωργία Κόντου, Σοφία Λιβανού, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Γιώργος Παφίτης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νικόλαος Ροτσίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Δώρα Τριανταφύλλου, Πανταζής Τσέλιος, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βίβιαν Χαλκίδη, Αριστέα Χαρωνίτη.
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Ιανουαρίου 2020
Είσοδος ελεύθερη

Ανοιχτή ξενάγηση στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα με τίτλο «Επανασύνδεση»

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ξενάγηση για το κοινό από την επιμελήτρια της επανασχεδιασμένης μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα, Συραγώ Τσιάρα, ιστορικό της τέχνης.
Η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.
Είσοδος ελεύθερη.


‹‹Διέξοδος αλληλεγγύης››: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αλληλεγγύης



Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 18:00 διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης για τους άπορους φυλακισμένους των φυλακών Λάρισας σε συνεργασία τον Σύλλογο «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας–Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» και τον Σύλλογο «Διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, τον σωφρονισμό και την επανένταξη».
Στον χώρο της Πινακοθήκης θα συγκεντρωθούν είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας που θα παραδοθούν στους εγκλείστους των φυλακών. 
Δημιουργίες των κρατουμένων θα διατίθενται από τον  σύλλογο «Διέξοδος» που δραστηριοποιείται με παρεμβάσεις εντός και εκτός φυλακής εδώ 22 χρόνια με σκοπό την κοινωνική επανένταξη τω εγκλείστων. Στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης θα λειτουργεί bazaar με αντικείμενα και βιβλία.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Μικτή Χορωδία ΣΙΜΥΛΙΣ. Θα ακουστούν τα τραγούδια: Lilianno momme (παραδοσιακό Βουλγαρίας), Ederlezi (του Άη Γιώργη) – Goran Bregovic, Joy to the world (George Hundel), Κάλαντα Κεφαλλονιάς και Alleluia. Στο πιάνο συνοδεύει η Ευγενία Μαμανού. Σολίστ - Διεύθυνση χορωδίας: Βιβή Τάτση.
Είσοδος ελεύθερη.

«Μην ξέρετε γιατί;»: Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά



Ανοιχτό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6–12 ετών με τίτλο «Μην ξέρετε γιατί;» την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 18:00 με αφορμή το έργο «Προσωπογραφία αγοριού» του Π. Μαθιόπουλου από τη μόνιμη έκθεση.
Μην ξέρετε αν έχω όνομα; Μην ξέρετε από πού έρχομαι και πού πηγαίνω; Μην ξέρετε ποιος έκλεψε τη φωνή μου; Μήπως σας βρίσκεται κανένα μελομακάρονο; Σε αυτά και άλλα παράξενα ερωτήματα θα χρειαστεί να απαντήσουν οι μικροί μας φίλοι με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γνωρίζοντας ένα από τα αριστουργήματα της Συλλογής Κατσίγρα!
Απαραίτητη κράτηση θέσης: τηλ. 2410672499 (πρωί).
Συμμετοχή δωρεάν.

[ads-post] 

«Το Σινεμά των Εικαστικών»: Προβολή της ταινίας «Οι εραστές του Μονπαρνάς»

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 20:00 στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Σινεμά των Εικαστικών» θα πραγματοποιηθεί δωρεάν προβολή της ταινίας «Οι εραστές του Μονπαρνάς» (1958) για τους σινεφίλ του εικαστικού κινηματογράφου.
Με το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Το Σινεμά των Εικαστικών» αναδεικνύεται η αμφίδρομη και πολύπλευρη σχέση του σινεμά με τις εικαστικές αναζητήσεις και τέχνες στην Πινακοθήκη της Λάρισας.
Επιμέλεια: Νίκος Αλέτρας–Αρτινός
Είσοδος ελεύθερη.

Χρωματίζοντας τη Συλλογή Κατσίγρα!

Μια διασκεδαστική και πολύχρωμη βόλτα στο μουσείο με φύλλα δραστηριοτήτων! Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας–Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα προσφέρει δωρεάν σελίδες χρωματισμού, όπου απεικονίζονται εμβληματικά έργα της Νεοελληνικής Τέχνης, στους μικρούς της φίλους, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα. Οι γονείς και συνοδοί των παιδιών μπορούν να προμηθεύονται τις σελίδες χρωματισμού από τη ρεσεψιόν του μουσείου.

Μόνιμη έκθεση φωτογραφίας ‹‹Η μνήμη της πόλης – Λάρισα – Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-44››



Έξω από τον χώρο της Βιβλιοθήκης οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στη μόνιμα αναρτημένη έκθεση φωτογραφίας  «Η μνήμη της πόλης –Λάρισα – Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-44» με 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα.
Είσοδος ελεύθερη.


Πληροφορίες:
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00–14:00, 18:00–21:00
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη Λάρισας
τηλ. 2410616266












« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια