ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα

3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα


Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας διοργανώνει την 3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών , «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ. , στην Ελασσόνα, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη». 

Συμμετέχουν οι Παραδοσιακές Χορωδίες των Συλλόγων : Ομίλου Ερευνών Πηλίου, Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων, και της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας με τη χορωδία των ενηλίκων και την παιδική παραδοσιακή χορωδία . 

Η 3η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά των τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, θα μας ταξιδέψουν στις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς με ευχές και παινέματα. 

Συμμετέχουν οι Μουσικοί: Κώστας Κωστούλης – κλαρίνο, Λευτέρης Γάλλος – βιολί, Ευαγγέλου Νίκος – λαούτο, Κούρτης Δημήτρης – κρουστά. 

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1977 είναι ο πιο δραστήριος σύλλογος της πόλης με αξιόλογη δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανατρέχοντας στα 42 χρόνια συνεχής παρουσίας στην πόλη της Ελασσόνας θα δούμε πρωτοβουλίες όπως: 

  • Διοργάνωση από το 2013 του Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή». 
  • Διοργάνωση από το 2017 τη «Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών». 
  • Εκμάθηση παραδοσιακών χορών της χώρας μας σε εκατοντάδες άτομα ηλικίας 4 ετών και άνω. 
  • Δημιουργία τμήματος παραδοσιακού τραγουδιού. 
  • Δημιουργία Εικαστικού εργαστηρίου για παιδιά και ενήλικες. 
  • Διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας σε συνεργασία με επώνυμους δημιουργούς και καλλιτέχνες της χώρας μας. 
  • Δημιουργία θεατρικών τμημάτων – εργαστηρίων. 
  • Διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων. 
  • Δημιουργία Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Τράπεζας αίματος με την επωνυμία «Μιχάλης Πιτένης» εις μνήμη ενός φίλου και μέλους του συλλόγου που έφυγε πρόωρα. 
  • Συμμετοχή σε πάνω από 100 Διεθνή φεστιβάλ και συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα τμήματα Παραδοσιακών Χορών. 


Χορωδία Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας 
Υπεύθυνος: Μάριος Σαρακατσιάνος 

Το τμήμα Παραδοσιακού τραγουδιού ξεκίνησε το 2013 με υπεύθυνο τον κ. Μάριο Σαρακατσιάνο - μουσικό, πτυχιούχο του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Έχει ως στόχο τη διατήρηση, την παρουσίαση και την προαγωγή της παραδοσιακής μουσικής και των τραγουδιών και αποτελείται από περίπου 30 άτομα. Το ρεπερτόριο της είναι παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας και έχει εμφανισθεί σε αρκετές εκδηλώσεις στην Ελασσόνα, στη Λάρισα, στο Φεστιβάλ Χορωδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, στα Γιανιτσά, στα Τρίκαλα και συνεργάστηκε με το Εργαστήρι Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία» σε συναυλίες με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Παντελή Θαλασσινού. 

Η παιδική παραδοσιακή χορωδία της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά και την επιμέλεια στην εκδήλωση έχει η Κατερίνα Γκουσγκούνη. 


Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης 
Υπεύθυνος: Μάριος Σαρακατσιάνος 

O Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χάλκης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1984. Έχει ως μοναδικό του μέλημα να προάγει τον πολιτισμό του τόπου του. Συμμετέχει με το τμήμα παραδοσιακού χορού σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και σε Φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τμήμα της χορωδίας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης δημιουργήθηκε πριν από 8 χρόνια, έπειτα από εκδήλωση του ενδιαφέροντος αρκετών γυναικών του χωριού μας να ασχοληθούν με το παραδοσιακό και όχι μόνο τραγούδι. Τα άτομα που απαρτίζουν τη χορωδία ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, έχουν όμως ένα πολύ σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό που είναι η αγάπη και το μεράκι τους για να τραγουδούν παραδοσιακά ηχοχρώματα και βυζαντινούς ύμνους. Η χορωδία του Ε.Σ. Χάλκης έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ τόσο εντός όσο και εκτός του Νομού Λάρισας, αποσπώντας πάντα πολύ καλές κριτικές. Πολύ σημαντικές στιγμές για το τμήμα αποτελεί η συμμετοχή του στις συναυλίες που διοργάνωσε το Εργαστήρι Λαϊκής Και Παραδοσιακής Μουσικής ‘’Μελωδία’’ με την ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Παντελή Θαλασσινό. Το εν λόγω τμήμα αποτελείται σήμερα από 21 μέλη, ενώ τη διεύθυνσή του ανέλαβε από το Νοέμβριο του 2016 ο μουσικός Μάριος Σαρακατσιάνος. 


Χορωδία Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων 
Υπεύθυνος: Μάριος Σαρακατσιάνος 

Η Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια και έχει στο ρεπερτόριο της αρκετά παραδοσιακά τραγούδια από τον Πόντο και τις αλησμόνητες πατρίδες. 

[ads-post]

Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου 
Υπεύθυνος : Ιωάννης Μπακαλέξης 

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ιδρύθηκε από Πηλιορείτες τον Νοέμβριο του 1985, εδώ και 34 χρόνια ασχολείται με την διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Tον Οκτώβριο του 2001 ιδρύθηκε και λειτουργεί Γυναικεία Μονοφωνική Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού. Αποτελείται από 40 περίπου μέλη τα οποία με πολύ αγάπη και μεράκι υπηρετούν τα παραδοσιακά μας τραγούδια. Η καλλιτεχνική ενασχόληση της χορωδίας αφορά παραδοσιακά τραγούδια από ολόκληρο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο, την Κύπρο και την Μικρά Ασία. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον της χορωδίας μας για τα παραδοσιακά Πηλιορείτικα τραγούδια είναι ιδιαίτερο. 
Πέρα όμως από τα παραδοσιακά τραγούδια έχει εντάξει στο ρεπερτόριό της το τελευταίο χρονικό διάστημα, και αξιόλογα τραγούδια επωνύμων καταξιωμένων συνθετών και στιχουργών. 
Η χορωδία του Ομίλου Ερευνών Πηλίου το 2008 κυκλοφόρησε διπλό συλλεκτικό CD με τίτλο ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το οποίο περιλαμβάνει 34 τραγούδια του γάμου από όλη σχεδόν την Ελλάδα την Μικρά Ασία, την Κύπρο, και τον Πόντο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης ,ΕΚΠΟΛ. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, το οποίο ευρίσκεται στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου που θα ήθελε να το αποκτήσει. Έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά πετυχημένες εμφανίσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό όπως, Βασιλεία και Γενεύη Ελβετίας, Ρουμανία, Ναύπλιο, Δράμα, Κιλκίς, Βελβεντό, Θεσσαλονίκη, Χολαργό, Καρδίτσα, Τήνο, Γρεβενά ,στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολής, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. 

Μία από τις αξιολογότερες εμφανίσεις της υπήρξε η συμμετοχή της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην πόλη του Βόλου, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004. 

Δάσκαλος της χορωδίας μας από το 2001 είναι ό κ. Γιάννης Μπακαλέξης, συστηματικός μελετητής για περισσότερο από 40 χρόνια ,της Λαϊκής μας Παράδοσης και ιδιαίτερα του Παραδοσιακού μας τραγουδιού, του οποίου είναι εξαιρετικός ερμηνευτής. Την χορωδία συνοδεύει στο ακορντεόν η Μουσικός κ. Μάρω Μπακαλέξη. 


ΟΡΓΑΝΩΣΗ: 
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 
ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ 23, 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ 
ΤΗΛ: 2493023610 










« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια