ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Παρέμβαση της Άννας Βαγενά για τα Πνευματικά Δικαιώματα - Στα "κάγκελα" οι δημιουργοί

Παρέμβαση της Άννας Βαγενά για τα Πνευματικά Δικαιώματα - Στα "κάγκελα" οι δημιουργοί


Επιστολή έστειλε χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά-Κηλαηδόνη, σχετικά με το ζήτημα της μη καταβολής των Πνευματικών Δικαιωμάτων στους Έλληνες δημιουργούς και στους κληρονόμους αυτών, λόγω της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης.

Σχετικά με το θέμα να αναφέρουμε πως το τελευταίο διάστημα οι πνευματικοί δημιουργοί μουσικών κομματιών (συνθέτες και στιχουργοί) είναι "στα κάγκελα" με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για την άμεση λύση του προβλήματος που τους απασχολεί με την αδειοδότηση του νέου φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, την ΕΔΕΜ, που είναι σχεδόν έτοιμος να διαδεχθεί, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος, την ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση καθυστερεί την εν λόγω αδειοδότηση.

Εν μέσω των διαβουλεύσεων, και με την πεποίθηση πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου Προσωρινή Διαχειρίστρια της ΕΥΕΔ υπέβαλλε την παραίτησή της, κάτι το οποίο είχε κάνει γνωστό στο Υπουργείο Πολιτισμού από καιρό μίας και ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την αντικατάστασή της από νέο Διαχειριστή, επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε να "τρέξει" τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε καθώς όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση βρέθηκε ανέτοιμη να αντικαταστήσει την κ. Βλάχου με κατάλληλο άτομο, ένα γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αφήνοντας σχεδόν 15.000 χιλιάδες Έλληνες δημιουργούς λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα χωρίς να μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν, ενώ τα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία της ΕΥΕΔ, όπως επίσης και το σύνολο των υπαλλήλων και των συνεργατών απλήρωτους λίγες μέρες πριν τις γιορτές.

[ads-post]

Αναλυτικά η κ. Άννα Βαγενά στην επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας θέσω το ζήτημα της διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων στους Έλληνες δημιουργούς και στους κληρονόμους αυτών.

Τρεις μόλις μήνες πριν τις εκλογές (16/4/19), σε συνάντησή σας με γνωστούς Έλληνες δημιουργούς, είχατε εκφράσει την ευαισθησία σας για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Δεσμευτήκατε να στηρίξετε με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Αυτή την ευαισθησία σας ζητώ να δείξετε και τώρα, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή σας.

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι δικαιούχοι και οι κληρονόμοι τους δεν θα εισπράξουν τα πνευματικά δικαιώματα που τους αφορούν, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ). Ως κληρονόμος του εκλιπόντος δημιουργού Λουκιανού Κηλαηδόνη, γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει για τους δημιουργούς και την οικογένειά τους αυτή η είσπραξη.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη που αφορά τη μη καταβολή των δικαιωμάτων, διότι δεν έχει τοποθετηθεί διαχειριστής της ΕΥΕΔ μετά και την παραίτηση της κ. Μαρίας Βλάχου, στις 25 Νοεμβρίου 2019. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προχωρήσει η υπηρεσία στη διανομή, ενώ έχουν εισπραχθεί τα ποσά από τους χρήστες.

Ζητώ την παρέμβασή σας στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ώστε να τοποθετηθεί άμεσα διαχειριστής της ΕΥΕΔ και να γίνει δυνατή η κατανομή στους δικαιούχους, έστω και την ύστατη στιγμή πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.»


Ενδεικτικό του κλίματος μεταξύ των δημιουργών είναι και η ανάρτηση στα social media της Ναταλι Ρασούλη, δημιουργού-μέλους της ΕΥΕΔ και κόρης του μεγάλου Μανώλη Ρασούλη, η οποία έγραψε:

Kαι τώρα που ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, να σας πω επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργών των τραγουδιών δεν θα πάρουν δεκάρα τσακιστή από τα πνευματικά τους δικαιώματα όπως πάντα γινόταν πριν τις γιορτές, διότι, ναι, άνθρωποι εργαζόμενοι είναι και αυτοί, και οι όποιες πληρωμές, οι οποίες πια είναι για γέλια, θα γίνουν μεθεόρτιες.Για άλλη μια χρονιά, εκείνοι που έγραψαν τα τραγούδια με τα οποία όλοι αναπτύσουμε την ψυχή μας ή διασκεδάζουμε, θα βρεθούν με τους λογαριασμούς απλήρωτους, χωρίς χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ταπί με αγκαλιά το απόλυτο μηδέν. Με εξαίρεση φυσικά όσους εμφανίζονται που είναι κάποιοι εξ αυτών και σίγουρα όχι οι στιχουργοί.Αυτά και καλά να περάσετε όλοι οι υπόλοιποι.
#μυρίζει_μπαρούτι



Ενώ και ο Σταμάτης Κραουνάκης προ ημερών σε ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, αναφέρει:

Ανοιχτη επιστολη στην Υπουργο Πολιτισμου Κυρια Λινα ΜενδωνηΑγαπητη ΚυριαΛαμβανω την τιμη να καταγγειλω, οτι για πρωτη φορα στα χρονικα, η αποδοση πνευματικων δικαιωματων, στους δημιουργους εργατες του ελληνικου τραγουδιου,αναστελλεται επ αοριστον, χρονιαρες μερες, εξ αιτιας των χειρισμων σας.Εαν αυτο αποτελει στοχο της Κυβερνησης ενημερωστε μας.Καλημερα σαςΣταματης Κραουνακης








Newsroom larisacitynews.GR






  


« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια