ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ο απολογισμός του 2019 για τα σιτηρά: Βελτιωμένες οι αποδόσεις, όχι όμως και οι τιμές



Η καλλιεργητική περίοδος 2018 – 2019 χαρακτηρίζεται από μια εύλογη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο σκληρό σιτάρι, ως αποτέλεσμα των χαμηλών πτήσεων στην τιμή του προϊόντος για ακόμη μία χρονιά.


Οι δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν σε μεγάλα τμήματα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, πρόσθεσαν έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα, στρέφοντας αρκετό κόσμο στο ανθεκτικότερο και αποδοτικότερο κριθάρι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η μείωση στο σκληρό σιτάρι ξεπέρασε το 15% στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στη Θεσσαλία κινήθηκε από 5% έως 10%.


Σε ό,τι αφορά το μαλακό σιτάρι, η καλλιέργεια επέστρεψε σε κανονικές συνθήκες, ενώ και οι αποδόσεις κινήθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Πάντως, την κατάσταση στα σιτηρά έσωσαν μερικώς οι καλύτερες αποδόσεις που, τόσο σε σκληρό και μαλακό, όσο και (ιδιαίτερα) στο κριθάρι, κυμάνθηκαν από +10% έως +20%.


Σημαντική μείωση στο σκληρό, βοήθησαν οι αποδόσεις το κριθάρι

Η απουσία φθινοπωρινών βροχών και ο τιμολογιακός… λήθαργος στον οποίο βρέθηκε το σκληρό σιτάρι τη χρονιά που μας άφησε οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς στην απόφαση είτε να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, είτε να μη σπείρουν καθόλου. Αντ’ αυτού, κάποιοι προτίμησαν το κριθάρι, κάποιοι κράτησαν τα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές.


Η οψιμότητα ήταν κυρίαρχο στοιχείο της περιόδου 2018 – 2019 αφού, όπως έγραφε η «ΥΧ» στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Βόρεια Ελλάδα είχε σπαρθεί μόλις και μετά βίας το 20% των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Αναφορικά με τις αποδόσεις, η χρονιά θεωρήθηκε αρκετά ικανοποιητική, καθώς ιδιαίτερα στη Θεσσαλία παρατηρήθηκε μια αύξηση περίπου 20%.


Σημαντικός αριθμός χωραφιών κινήθηκε κοντά στα 300-400 κιλά το στρέμμα, με τους παραγωγούς να δηλώνουν στα τέλη Ιουνίου στην «ΥΧ» ότι παρατήρησαν αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις κατά 100 κιλά στα χωράφια τους σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αξιόλογες ήταν οι ποσότητες ποιοτικού προϊόντος με πρωτεΐνη άνω του 12% και ειδικά βάρη άνω του 80%.


Ωστόσο, αρκετοί κράτησαν το προϊόν τους στις αποθήκες, περιμένοντας κάτι καλύτερο από τα 19, 20 και 21 λεπτά που μπορούσαν να δώσουν ορισμένοι συνεταιρισμοί ή έμποροι στις αρχές της χρονιάς. Σύμφωνα με την COCERAL, οι εκτάσεις σκληρού σίτου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3,2 εκατ. στρέμματα, μειωμένες κατά 18%. Στο κριθάρι σημειώθηκε αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων 10%, με τις εκτάσεις να αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια στρέμματα.


[ads-post] 


Προβλημάτισαν οι τιμές, παρά την ποιότητα

Τελικά αυτό το «τσίμπημα» προς τα πάνω ήρθε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2019, ωστόσο πολύ λίγοι μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τότε. Εξίσου, ή και ίσως ακόμα καλύτερα, πήγαν οι αποδόσεις στο κτηνοτροφικό, αλλά και στο συμβολαιακό κριθάρι, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας λίγοι έπεσαν κάτω από τα 300 κιλά, ενώ αρκετοί έπιασαν αποδόσεις 500 και 600 κιλών.


Βέβαια, οι προσδοκίες για κάποια αξιοσημείωτη άνοδο στην τιμή του προϊόντος για μία ακόμη χρονιά διαψεύστηκαν, καθώς οι παραγωγοί πούλησαν το κριθάρι τους σε τιμές από 14 έως 16 λεπτά (εξαίρεση το συμβολαιακό, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αγοράζει σε τιμή άνω των 17 λεπτών). Εγκλωβισμένο τιμολογιακά παρουσιάστηκε και το μαλακό σιτάρι, που ενώ ξεκίνησε τη χρονιά στα 16 με 17 λεπτά το κιλό, δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια θεαματική άνοδο στη συνέχεια.


Αυτό, παρόλο που, σύμφωνα με τη βιομηχανία μαλακού σίτου, η χρονιά ήταν καλή ποιοτικά, με τα ποιοτικά σιτάρια να διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές (ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, το μαλακό ξεπέρασε το 12% σε πρωτεΐνη, με γλουτένη 29% – 32%).





Πηγη: www.ypaithros.gr
















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια