ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Έρχεται το Μουσικότροπο



Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο έρχεται φέτος να εγκαινιάσει την επέτειο των 90 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Σε τέσσερα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, από 26 Ιανουαρίου μέχρι 16 Φεβρουαρίου, πρόκειται να μας δείξει διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους μπορεί ο καθένας από εμάς να βρεθεί κοντά στη μουσική.

Στόχος του Φεστιβάλ, είναι με τις δράσεις του να καλύψει ανάγκες και ενδιαφέροντα των ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική και ασχολούνται με αυτή είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, είτε ως απλοί ακροατές.

Σημαντικό κομμάτι του, αποτελούν τα προγράμματα για τα παιδιά, καθώς και τα προγράμματα για άτομα με αναπηρία.

Τι είναι όμως αυτό που δίνει στο φεστιβάλ Μουσικότροπο μια διαφορετική αύρα προκαλώντας τα βλέμματα της ελληνικής μουσικής κοινότητας; Η εξαιρετική ποιότητα είναι το σημείο αναφοράς του. Με τον προσεκτικό σχεδιασμό του, παρουσιάζει δραστηριότητες κορυφαίων συντελεστών, ενώ τα θέματα που περιλαμβάνει διακρίνονται για την πρωτοτυπία, καινοτομία και ποικιλομορφία τους.

Το Μουσικότροπο δίνει στη Λάρισα μια νέα πνοή δημιουργώντας μία πολιτισμική αύρα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Προσφέρει υπέροχα ακούσματα παρέχοντας γνώση, εκπαίδευση, ανταλλαγή σκέψεων και κουλτούρας.

Το Μουσικότροπο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μουσικά φεστιβάλ της χώρας, που περιλαμβάνει στον προγραμματισμό του εργαστήρια, προσπελάσιμα για τα άτομα με αναπηρία, ακολουθώντας την αρχή των ίσων ευκαιριών στη ζωή και στην τέχνη.

Το φεστιβάλ αποτελείται από συναυλίες, εργαστήρια, προγράμματα για παιδιά, καθώς και έκθεση ζωγραφικής.

[ads-post] 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στις συναυλίες του φεστιβάλ Μουσικότροπο παρουσιάζονται κορυφαίοι καλλιτέχνες με ση-μαντικό βιογραφικό, προσφέροντας μοναδικά ακούσματα στους ακροατές που τις παρα-κολουθούν.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου
Η εναρκτήρια συναυλία την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, απευθύνεται στον κύκλο «Μεγάλοι Λαρισαίοι Καλλιτέχνες». 

Πρόκειται για μια συναυλία «γέφυρα» που ενώνει την πόλη μας με τον κόσμο. «Η Λάρισα στον κόσμο» είναι ο τίτλος της και φιλοξενεί τη μαέστρο Πάττυ Κοντογιάννη και την τσελίστα Ήβη Παπαθανασίου σε ένα πρόγραμμα που φέρνει σε συνεργασία προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής σκηνής με μουσικούς από τη Λάρισα. 
Είναι άξιο να σημειωθεί ότι στη συναυλία αυτή θα σμίξουν μετά από πολλά χρόνια μουσικοί της πόλης μας που μεγάλωσαν μαζί στο Δημοτικό Ωδείο και ακολούθησαν όμως, το δικό τους ξεχωρι-στό δρόμο σε μονοπάτια της Ευρώπης και της χώρας μας.

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου
Την δεύτερη εβδομάδα, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, παρουσιάζονται μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο που ανακαλούν μνήμες από αλλοτινά χρόνια της ζωής μας, τότε που ταξιδεύαμε παραδομένοι στη γοητεία της σκηνής και της οθόνης. Ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, όπου το παλιό συνυπάρχει με το καινούριο και το ελληνικό σμίγει με το ξένο, θα παρουσιάσουν η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, και η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση. Σχόλια και διαφάνειες θα προβληθούν από τον κριτικό και ιστορικό μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, ενώ ένα διαφορετικό χρώμα θα δώσει η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ που θα συμπράξει υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Δημήτρη Καρβούνη.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
Την τρίτη εβδομάδα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, μια συνεργασία εκπληκτικών βιρτουόζων από το Βέλγιο πρόκειται να καθηλώσει το κοινό με έργα μεγίστης δεξιοτεχνίας. 4 πιάνα – 4 πιανίστες, 2 κρουστά – 2 κρουστοί και 1 μαέστρος είναι ο τίτλος της συναυλίας και θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ίγκορ Στραβίνσκι σε μετάφραση του Βέλγου συνθέτη Andre de Groote. 

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
Η αυλαία του φεστιβάλ το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου θα πέσει με τη συναυλία της Έλλης Πασπαλά. Η Έλλη Πασπαλά έχει ερμηνεύσει με την αισθαντική φωνή της μερικά από τα πιο αγαπημένα ελληνικά και ξένα ερωτικά τραγούδια. Με τον David Lynch στο σαξόφωνο και τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, η Έλλη Πασπαλά επιλέγει τραγούδια ξένων δημιουργών, όπως Tom Waits, Leonard Cohen, Rufus Wainwright, George Gershwin, Cole Porter και άλλων.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τρεις παραστάσεις αφήγησης αφιερώνονται στους μικρούς, αλλά και στους .. μεγάλους μας φίλους την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου με την Ανθή Θάνου στην αφήγηση και τον Αλέξανδρο Μακρή στη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

“Η ψάθινη κορδέλα” αποτελεί ένα παραμύθι για μικρά παιδιά από 4 χρονών, ενώ μια βραδινή παράσταση με τίτλο “Τσιφ ή θεοί διάγοντες βίον ανθρωπινόν” είναι αφιερωμένη σε έφηβους από 13 χρονών και ενήλικες. Πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα, η παράσταση των λαϊκών παραμυθιών έχει ηθικό, ψυχολογικό και γλωσσικό κέρδος. Υπερβαίνει την πραγματικότητα και ανοίγει ένα παράθυρο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα και στη ελπίδα.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μ' ένα εργαστήριο για εφήβους και νέους ενήλικες με αναπηρία ξεκινούν τα εργαστήρια του φεστιβάλ την Κυριακή 26 Ιανουαρίου από την ΕΠΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ και την άτυπη εθελοντική Ομάδα Μουσικό Εκπαιδευτικό Σύνολο ΜΟΥ.Σ.Ε.Σ. Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει μια σειρά από μουσικές δραστηριότητες που εστιάζουν στο λόγο, την κίνηση, τον ήχο αλλά και την αισθητική αγωγή. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις μουσικές και μη μουσικές εμπειρίες και να βιώσουν τα οφέλη από τη μουσική ως τέχνη και μέσο εκπαίδευσης.

Παράλληλα θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους/ ντοκιμαντέρ, "Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η επιλογή των ταινιών και των ντοκιμαντέρ βασίστηκε στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των αναπήρων καλλιτεχνών. 

Την επιμέλεια και τον συντονισμό έχει η Λευκοθέα Καρτασίδου.

Τη δεύτερη εβδομάδα, 1 και 2 Φεβρουαρίου, ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής, εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης, φοιτητές και εμψυχωτές ομάδων παιδιών και ενηλίκων παρουσιάζεται με θέμα “Feel the thunder …”, το μουσικό βίντεο στη διδασκαλία. Οι σημερινοί μαθητές, ακόμα και από μικρή ηλικία, αφιερώνουνσημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να παρακολουθούν μουσικά βίντεο. Άρα, χρειάζονται εργαλεία για να τα κατανοούν και να αξιολογούν τα μηνύματά τους. Σε αυτή τη βάση, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να τους βοηθήσουν να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα οπτικοακουστικά κείμενα των μουσικών βίντεο. Την επιμέλεια του εργαστηρίου έχει η Μαίη Κοκκίδου

Την τρίτη εβδομάδα, 8 και 9 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη παίρνει ο χορός, σε ένα διήμερο βιωματικό εργαστήριο παραδοσιακού Αφρικάνικου χορού με live κρουστά. Οι Yeelen ~ West African Dance & Music είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε το 2018 με σκοπό τη διάδοση χορών και μουσικής με βάση την παράδοση της δυτικής Αφρικής (Μάλι, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Σενεγάλη).

Τέλος, η ψυχολογία μεταξύ δασκάλου και μαθητή σε ζητήματα μεθοδολογίας διδασκαλίας θα κλείσει τα εργαστήρια του φεστιβάλ στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς μουσικής, γονείς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για θέματα μουσικής εκπαίδευσης. Την επιμέλεια έχει ο Νίκος Ζαφρανάς.


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Στην έκθεση ζωγραφικής Recycled Art του Μελά Καραγιάννη που θα πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, αναδεικνύεται η δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει. 
Ποιος είπε ότι η ζωή ενός χαρτόκουτου τελειώνει όταν αυτό αδειάσει; Κι αν μπορούσε να μεταμορφωθεί σε πίνακα;

Μια πρωτότυπη έκθεση με πίνακες ζωγραφικής που αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι άχρηστο. 
Ο Μελάς Καραγιάννης χρησιμοποιεί υλικά τα οποία αποτελούσαν μέρος της συσκευασίας κάποιων προϊόντων και πλέον είναι άχρηστα. Γυναικείες φιγούρες αλλόκοτες, τοπία φανταστικά, αντικείμενα άγνωστα, ερωτήματα αναπάντητα, συνθέτουν τον κόσμο του καλλιτέχνη.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πρωινά: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00

Απογεύματα: Πέμπτη και Παρασκευή 18:00-20:00

Σάββατο: 12:00-14:00..



















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια