ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Δ. Τρικκαίων: Ψύχραιμα βήματα και προτάσεις για το προσφυγικό


«Αν δώσεις στην κοινωνία φόβο, θα πάρεις φόβο. Αν δώσεις ψυχραιμία στη βάση της πραγματικής διάστασης, θα πάρεις ψυχραιμία». Αυτή η φράση του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, αντικατοπτρίζει τον τρόπο θεώρησης των ζητημάτων με το προσφυγικό στα Τρίκαλα. 


Η συζήτηση στο Σώμα αφορούσε στην τρίτη κατά σειρά ανανέωση της σύμβασης του Δήμου Τρικκαίων με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA (φιλοξενία σε σπίτια τρικαλινών).
Η συζήτηση, με τη συμφωνία των συμβούλων, επεκτάθηκε στο συνολικότερο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στον τρόπο διαχείρισής του.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ουσιαστικά υπενθύμισε το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων και του τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού από το 2016 και εντεύθεν, με συνεχείς ελεύσεις ομάδων προσφύγων. 


Επεσήμανε την ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλες τις αποφάσεις, με κυρίαρχη αυτή της δημιουργίας ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας στα όρια της πόλης. Ταυτοχρόνως, έθεσε βασικά στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού:
- Πρόκειται για ζήτημα ανθρωπισμού και πολιτισμού
- Είναι ζήτημα όμως και αλληλεγγύης στους κατοίκους των νησιών, τους Δημάρχους, τους Δήμους που λειτουργούν με δυσκολίες
- Χρειάζεται συνεργασία του νέου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Αυτοδιοίκηση, αφού γίνει ο κύκλος επαφών με τις τοπικές κοινωνίες.
- Η Αυτοδιοίκηση μπορεί «να βάλει πλάτη κατόπιν συνεννοήσεων» και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία.


Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε τη στάση των τρικαλινών όλο το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η κοινωνία των Τρικάλων πήρε και ένα άλλο, πολύ σημαντικό μετάλλιο, πλην όσων θετικών δημοσιοποιούνται: το μετάλλιο της συνεισφοράς και βοήθειας στους πρόσφυγες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν άνοιξε μύτη».


Για πιθανό ενδεχόμενο πλάνο εγκατάστασης προσφύγων στα Τρίκαλα, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν αυτό δεν υφίσταται. Και ανέφερε ότι υπάρχει μια γενική θεώρηση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ποσοστό 1% ανά Περιφέρεια, ποσοστό που όμως θα πρέπει να εξειδικευθεί ανά νομό.


[ads-post] 


ESTIA

Ειδικά για το πρόγραμμα ESTIA, ο πρόεδρος της e-trikala κ. Γ. Κωτούλας (που διαχειρίζεται το πρόγραμμα) υπενθύμισε ότι οι υπάρχοντες στα Τρίκαλα δεν ξεπερνούν τα 340 άτομα σε σύνολο σχεδόν 78.000 κατοίκων. Περίπου οι μισοί εξ αυτών είναι παιδιά και όλοι διαμένουν σε 70 σπίτια τρικαλινών που πληρώνει το ESTIA. Ταυτοχρόνως, εργάζονται 26 τρικαλινοί/ες για τα προγράμματα που υλοποιούνται από τη σύμβαση με την Υπατη Αρμοστεία. Επίσης, ανέφερε ότι οι φιλοξενούμενοι δεν εξοικειώνονται με τον ελληνικό τρόπο ζωής, καθώς αναμένουν να φύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως ήδη έχει συμβεί.  


Στη συζήτηση παρενέβησαν οι επικεφαλής συνδυασμών και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας τη σημασία της συνδρομής στο ζήτημα που έχει ανακύψει. Ο κ. Κρεμμύδας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της φιλοξενίας, ο κ. Καΐκης υπενθύμισε τις γενεσιουργές αιτίες των προσφυγικών ροών, ο κ. Μητσιούλης έθεσε προβληματισμούς για τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη διαμονή, ο κ. Σπανός αναφέρθηκε σε θέματα εργασιακά, ο κ. Λάππας επεσήμανε την αδυναμία επίλυσης ενός παγκόσμιου προβλήματος  και ο κ. Τσιγάρας αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με τις υποδομές σε οικίες.


Το μέλλον του ESTIA


Πάντως, ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε, ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος ESTIA στο τέλος του 2020 από την Υπατη Αρμοστεία και η συνέχισή του με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Η αντιπολίτευση έθεσε θέματα σοβαρά, που η ΚΕΔΕ, όπως τόνισαν, θα πρέπει να εξετάσει, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ειδικά με Δήμους με οικονομικά προβλήματα, τις ροές, τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια