ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη για Πνευματικά Δικαιώματα: «Θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί» - Κραουνάκης: «Παύση της Μουσικής μας σε ΟΛΗ την επικράτεια»

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη για Πνευματικά Δικαιώματα: «Θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί» - Κραουνάκης: «Παύση της Μουσικής μας σε ΟΛΗ την επικράτεια»


Η ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση του Σταμάτη Κραουνάκη


Μετά την χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν χθες καλλιτέχνες και πνευματικοί δημιουργοί για το φλέγον θέμα που τους απασχολεί, την αδειοδότηση του νέου Οργανισμού τους (ΕΔΕΜ) που θα διαδεχθεί την κρατική ΕΥΕΔ και τα "εμπόδια" που βάζει το Υπουργείο Πολιτισμού, και την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το γραφείο της Λίνας Μενδώνη, σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε Δελτίο Τύπου προς απάντησή τους.

Στο Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα ακόλουθα:

Το ΥΠΠΟΑ χαιρετίζει την απόφαση των δημιουργών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει.

Προσβλέπουμε στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργοί να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση του έργου τους.

[ads-post]

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας επιρρίπτει ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την καθυστέρηση της άδειας της ΕΔΕΜ.

«Επί έξι και πλέον μήνες με πράξεις και παραλείψεις θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί, και καθυστερεί διαρκώς τη λύση που θα εξασφάλιζε στη χώρα μας συνθήκες διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αντίστοιχες με τις διεθνώς ισχύουσες και στους δημιουργούς την ασφάλεια ότι δεν θα έπεφταν ξανά θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης των τεσσάρων σωματείων των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής αποκάλυψε τις ολιγωρίες και τις αδιαφανείς προθέσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά το μέλλον της συλλογικής διαχείρισης του πνευματικού δικαιώματος στη χώρας μας.

Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση παρέλαβε ένα αρκετά καθαρό τοπίο, αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε ομαλά στην ίδρυση επιτέλους ενός συνεταιριστικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης υπό τον έλεγχο των ίδιων των δημιουργών. 

Μια δύσκολη διαδρομή που υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού και την κυβέρνηση εν γένει, με τολμηρές αποφάσεις και σταθμούς τη διενέργεια ελέγχου στην ΑΕΠΙ, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει στο παρελθόν, το διορισμό επιτρόπου, την οριστική ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ και, εντέλει τη δημιουργία της ΕΥΕΔ, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού και περιορισμένης διάρκειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον οργανισμό των δημιουργών. Μέχρι τις εκλογές, η ΕΥΕΔ είχε κάνει ήδη δύο διανομές μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, η ΕΔΕΜ, ο φορέας των δημιουργών είχε ιδρυθεί, οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι είχαν ξεπεράσει τις μεταξύ τους διαφωνίες και διαμάχες, και είχαν ενωθεί στον κοινό στόχο, τη δημιουργία του δικού τους οργανισμού. 

Σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργός τούς είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει αυτό το σχέδιο, ασχέτως αν χρησιμοποίησε άκομψα τη συνάντηση μαζί τους για μικροπολιτικά οφέλη. 

Και αίφνης, στο κάδρο εισέρχεται η κυρία Λ. Μενδώνη. Από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού επί έξι και πλέον μήνες με πράξεις και παραλείψεις θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί, και καθυστερεί διαρκώς τη λύση που θα εξασφάλιζε στη χώρα μας συνθήκες διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αντίστοιχες με τις διεθνώς ισχύουσες και στους δημιουργούς την ασφάλεια ότι δεν θα έπεφταν ξανά θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών. Η άδεια της ΕΔΕΜ καθυστερεί, με πρόσχημα την εκπόνηση ενός businessplan, το οποίο ο νόμος δεν απαιτεί. Αλλαγές τόσο στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΙ, όσο και στην ΕΥΕΔ, μιας και εξωθήθηκε σε παραίτηση η διορισμένη επίτροπος, προκαλούν καθυστερήσεις, διογκώνουν τις εκκρεμότητες, ενώ στο μεταξύ στο προσκήνιο εμφανίζονται δύο νέες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδειοδοτούνται (νομίμως, είναι αλήθεια) από το ΥΠΠΟΑ. 

Οι δημιουργοί ανησυχούν και ευλόγως ξεκινούν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους προκειμένου να τους δοθεί η πολυπόθητη άδεια και να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έλυσε ουκ ολίγα προβλήματα και ξεπέρασε πολλά εμπόδια. Συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο σκάρωσαν χτες ευφάνταστα συνθήματα σε βάρος της υπουργού, προαναγγέλλοντας μάλιστα και τη… σιωπή τους. 

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς και το δίκαιο αίτημά τους, στηρίζει το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική, σημαντικότατο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας, στηρίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος σε μια εποχή που για πολλούς δημιουργούς αποτελεί μοναδική πηγή εσόδων. Περιμένουμε από την υπουργό την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και κάθε άλλη ενέργεια που θα εξασφαλίσει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να ζουν από το προϊόν του πνευματικού τους μόχθου, που θα αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν πάλι θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών. 



Ενώ σε δήλωση του ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει:

Η υπουργός Πολιτισμού αδυνατεί να αναμετρηθεί με το έργο μας. Έχει άραγε αντιληφθεί σε ποιο σημείο έχει οδηγήσει τα πράγματα με τους άστοχους χειρισμούς της; Αντί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας δώσει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια έχει προκαλέσει.

Σε Δελτίο Τύπου για τα πνευματικά δικαιώματα και το μείζον ζήτημα που η ίδια έχει προκαλέσει, η υπουργός Πολιτισμού επιτίθεται με σκαιό τρόπο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να κρύψει τις πανθομολογούμενες δικές της ευθύνες, προσπαθεί να βρει καταφύγιο στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τον διχαστικό λόγο και την τοξικότητα που χαρακτηρίζουν το καθεστωτικό ήθος και ύφος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναμενόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν «ναρκοθέτησε» κάτι είναι η «κανονικότητα» της παλιάς ΑΕΠΙ και της κάθε νέας ΑΕΠΙ, που φαίνεται ότι κάποιοι επιδιώκουν να επαναφέρουν. Απαντάμε, λοιπόν, με το έργο μας, με το οποίο η Υπουργός αδυνατεί να αναμετρηθεί.
• Θεσπίσαμε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, κατοχυρώνοντας τους δημιουργούς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων (καθορισμός των τιμολογίων από τους οργανισμούς εκπροσώπησης των δημιουργών, όριο 20% επί των εισπράξεων για την παρακράτηση διαχειριστικών εξόδων, εύλογη αμοιβή 2% επί της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικών συσκευών αποθήκευσης ή αναπαραγωγής, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet κλπ).• Σπάσαμε το απόστημα που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ακουμπούσε. Βάλαμε τέλος στην κακοδιαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής από την ΑΕΠΙ, μια ανώνυμη εταιρεία που από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε αφεθεί ανεξέλεγκτη να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς για δεκαετίες. Προχωρήσαμε στον έλεγχο της εταιρείας, ο οποίος οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων στους ιδιοκτήτες της για βαριά κακουργήματα, στην τοποθέτηση επιτρόπου και τελικά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.• Βάλαμε στόχο για τη μετά ΑΕΠΙ εποχή να υπάρξει ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός των δημιουργών, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.• Προχωρήσαμε ως λύση έκτακτης ανάγκης το μεταβατικό σχήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), υπό τη σκέπη του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μια λύση - γέφυρα μέχρι τη δημιουργία ενός οργανισμού των δημιουργών. Έτσι, διασφαλίσαμε το αρχείο με τα δεδομένα των έργων των δημιουργών και κρατήσαμε ζωντανό το σύστημα είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων τους, που ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας οργανισμός τους.• Βοηθήσαμε να αποκατασταθεί η σύμπνοια μεταξύ των Ελλήνων δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα να ενοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού ρεπερτορίου. Από την άνοιξη του 2019 το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων δημιουργών είναι ενωμένο ξανά. Όλοι μαζί αποφάσισαν τη σύσταση του δικού τους οργανισμού και από τον περασμένο Ιούλιο περιμένουν την άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το απόστημα της ΑΕΠΙ, καθώς έχει υπάρξει επί σειρά ετών και με διαφορετικές κυβερνήσεις Γενική Γραμματέας του Υπουργείου. Τώρα, το μόνο «έργο» της ως υπουργός είναι οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο τον μεγάλο στόχο για έναν αυτοδιοικούμενο οργανισμό των δημιουργών. Με την πολιτική της μας επιστρέφει μας στο παρελθόν, με τους δημιουργούς να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσότερων νέων ΑΕΠΙ, με σοβαρές συνέπειες σε βάρος τους.

Έχει άραγε αντιληφθεί η υπουργός σε ποιο σημείο έχει οδηγήσει τα πράγματα με τους άστοχους χειρισμούς της; Αντί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας δώσει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια έχει προκαλέσει.



Ο γνωστός και σημαντικός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης απαντώντας στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, πάει το θέμα των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας την ΚΑΘΟΛΙΚΗ Απαγόρευση από μέρους τους στην αναπαραγωγή των μουσικών τους έργων.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στην ανάρτησή του αναφέρει:

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ-ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ BUSINESS PLAN ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ-ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ

To Υππο εξεδωσε αυτο το Δελτιο Τυπου

Το ΥΠΠΟΑ χαιρετίζει την απόφαση των δημιουργών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας». Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει.

Προσβλέπουμε στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργοί να πάρουν στα χέρια τους την διαχείριση του έργου τους.

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥΝ ΕΡΙΦΙΟΝ ΚΑΓΧΑΖΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΑ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ.??Η ΚΥΡΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΝΑ Τ ΑΦΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΡΙΖΑΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΧΕΡΕΙΑΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ

ΜΑΥΡΗ ΣΗΜΑΙΑΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΜΨΗΦΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕΚΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ Η ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ν ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΥΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΝΕΑ ΟΥΤΕ ΑΡΧΑΙΑ ΟΥΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΥΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ.

ΠΑΥΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΛΟΥΘΕ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ

Σταμάτης Κραουνάκης 23-1-2020



Μήπως τελικά όταν δεν εκτιμούν την "παρουσία" σου θα πρέπει να τους κάνεις να εκτιμήσουν την "απουσία" σου.......




Newsroom larisacitynews.GR














« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια