Εδώ και αρκετούς μήνες, όταν είχε βγει στην αγορά η φήμη ότι επίκειται μείωση τιμών απορρόφησης ελαιοκράμβης, είχαμε επισημάνει με σχετικό ρεπορτάζ ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.


Συνεπώς, τώρα όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι τιμές στην συμβολαιακή ελαιοκράμβης παραμένουν στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ  τις τελευταίες ημέρες η μια εταιρεία μετά την άλλη ανακοινώνει αύξηση τιμής στον ηλίανθο.


Οι σπορές ηλίανθου αναμένονται γύρω στο Μάρτιο, μας είπαν από την εταιρεία Αγρόραμα ΟΕ με έδρα στην Ηράκλεια Σερρών, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία Οικοενέργεια για τα συμβόλαια των παραγωγών.


Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας Αγρόραμα ΟΕ η τιμή στον ηλίανθο τσίμπησε δυο λεπτά από πέρσι και στα συμβόλαια θα ισχύουν τα 37 κι όχι τα περσινά 35 λεπτά. Παράλληλα, σταθερά στα 40 λεπτά απ' ό,τι φαίνεται θα είναι τα συμβόλαια για την ελαιοκράμβη.


Παράλληλα, στην Θεσσαλία, η Αγρομηχανική Βόλου Α.Ε. που συνεργάζεται με την Greenco από την Λάρισα υπογράφει συμβόλαια με τους παραγωγούς - πελάτες της με τιμή στα 40 λεπτά για τις καλλιέργειες της ελαιοκράμβης και στα 37 λεπτά για τις καλλιέργειες του ηλίανθου, όταν πέρσι η τιμή στον ηλίανθο ήταν 35 λεπτά, όπως μας εξηγεί ο Θανάσης Κούντριας. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος ίσως υπάρξει αύξηση στα στρέμματα με ηλίανθο.


[ads-post] 


Για την ελαιοκράμβη, η οποία γράφει μεγάλη αύξηση στρεμμάτων στην Θεσσαλία, ο κ. Κούντριας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι καλλιεργητικά το προϊόν πάει πολύ καλά, είναι πλέον στα 8 φύλλα, η συγκομιδή του αναμένεται τον Ιούνιο, αλλά μένει να φανεί στις αποδόσεις η επίδραση του ήπιου χειμώνα.


Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα, με 37 λεπτά το κιλό, υπογράφονται τα συμβόλαια για τη φετινή εσοδεία ηλίανθου στην Ορεστιάδα, όπου η τοπική Ένωση έχει συνεργασία με την Agroinvest.






Πηγη: Aλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)