Χάος στη Στουτγκάρδη: 400 συλλήψεις σε διαδήλωση κατά του συνεδρίου του κόμματος του AfD400 συλλήψεις στην Στουτγάρδη σε διαδήλωση έξω από το συνέδριο του AfD πραγματοποίησε ο αστυνομία. 

Δεν υπάρχει παρόμοια κινητοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες στην Γερμανία. 
Οι διαδηλωτές φέρονται να δημιούργησαν επεισόδια προκείμενου να εμποδίσουν την τέλεση του συνεδρίου του αμφιλεγόμενου γερμανικού κόμματος. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ των προσφύγων ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα τους πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά στο δρόμο. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος.Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, στο συνέδριό του αναμένεται να υιοθετήσει ένα αντί-ισλαμιστικό μανιφέστο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει αίτημα για απαγόρευση των μιναρέδων και του καλέσματος του ιμάμη για προσευχή.Πάνω από 1.000 αστυνομικοί βρίσκονται έξω από το συνεδριακό κέντρο για την αποφυγή κλιμάκωσης των επεισοδίων. Ωστόσο η ένταση συνεχίζεται παρά την δυναμική αντίδραση της αστυνομίας.Το πρόγραμμα του συνεδρίουΤο κόμμα στο συνέδριό του θέλει να συζητήσει το πρώτο βασικό του πρόγραμμα, το οποίο «ξεδιπλώνεται» σε 74 σελίδες και περιλαμβάνει περίπου τα πάντα: Ευρώπη (Να τελειώνει το πείραμα του ευρώ!), εσωτερική πολιτική (απέλαση αλλοδαπών παραβατών, επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας), εξωτερική πολιτική (μεγάλης σημασίας η σχέση με την Ρωσία), εργασιακή πολιτική (κατάργηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας), πολιτισμός (γερμανική κουλτούρα). Αυτά είναι μόνο κάποια από τα βασικά θέματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW στο συνέδριο στην Στουτγάρδη έχουν δηλωθεί 2.000 μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία για να υποβάλουν προτάσεις για αλλαγές. Πολύ πιθανόν το συνέδριο να μην επαρκεί για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Πολλές από τις προτάσεις προέρχονται από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, η οποία θα θελήσει να βάλει τη σφραγίδα της στο πρόγραμμα.

Εκτός από το προσφυγικό, το θέμα που προσπάθησαν να αναδείξουν εκπρόσωποι του κόμματος ήταν το Ισλάμ. Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος σαφώς πως «το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία». Οι μιναρέδες «ως ισλαμικό σύμβολο κυριαρχίας» δεν γίνονται αποδεκτοί, το ίδιο και οι αναγγελίες προσευχής του μουεζίνη.

Ακόμα ζητούν την κατάργηση της μπούργκας στα σχολεία καθώς και της μαντήλας. Το κόμμα πάντως δεν θέλει να πάρει θέση στο εάν και από ποιον θα χτίζονται τζαμιά και ποια θα είναι η εκπαίδευση του ιμάμη. Όπως τονίζουν, δεν τους ενδιαφέρει να παρέμβουν στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, αλλά να φέρουν στη δημόσια συζήτηση την προβληματική γύρω από το «πολιτικό Ισλάμ».


Πηγή: www.iefimerida.gr