Για πρώτη φορά ακούγεται από τα πιο επίσημα χείλη της Ελληνικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο τα του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα για το 2019 -2020.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα το Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η παραδοχή Τσακαλώτου «έρχεται» μία εβδομάδα μετά, ως επιβεβαίωση της δήλωσης του Γερούν Ντάισελμπλουμ που μίλησε για την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μία συμβιβαστική πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων υπέρ της ανταγωνιστικότητας χωρίς να αναφέρει αν την έχει προτείνει επισήμως ή όχι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.
Πρόσθεσε πάντως, ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.
Πηγη: www.parapolitika.gr



Follow on Instagram
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου