ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Και νέες προκλήσεις Ερντογάν στις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα: "Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο"

Και νέες προκλήσεις Ερντογάν στις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα: "Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο"


Τελειωμό δεν έχουν -όπως φαίνεται, οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα αυτή τη φορά δεν διστάζει να θέσει ανοιχτά θέμα για το Αιγαίο σημειώνοντας πως δεν δέχεται τετελεσμένα.



Παράλληλα, όσον αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία.
Μόλις λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να ωθήσει στο ύψη την ένταση, ο οποίος συγκάλεσε το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με θέματα στην ατζέντα τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Αιγαίο, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ευρώπη, το Συριακό και την αντιμετώπιση των Κούρδων.



Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως προτιμά την επίλυση των προβλημάτων μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα, ωστόσο όπως τονίζει δεν θα επιτρέψει την δημιουργία «τετελεσμένων». Παράλληλα αν αναφέρουν πως «έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου».



Για τις αμέσως επόμενες ημέρες η γειτονική χώρα έχει προγραμματίσει σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο ενώ όσον αφορά το Αιγαίο θέτουν εκ νέου θέμα «γκρίζων ζωνών», αμφισβητώντας τις κυριαρχικές αρμοδιότητες της Ελλάδας.



Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται από τις αρχές του χρόνου όταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Cesme προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αλλά και σε περιοχές ακριβώς στα χωρικά ύδατα της Θάσου και της Θράκης.



Οσον αφορά, τέλος, το Κυπριακό το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σημειώνει πως υποστηρίζει πλήρως την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου Ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί από τις συνομιλίες τονίζοντας ότι οι «διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς που να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη».



Την Κυριακή είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Μουσταφά Ακιντζί και Νίκου Αναστασιάδη με σκοπό την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια