ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Στο αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στη Βενεζουέλα - Συγκρούσεις, νεκροί και τραυματίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στο αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στη Βενεζουέλα - Συγκρούσεις, νεκροί και τραυματίες (ΦΩΤΟ-VIDEO) {featured}



Μόλις το 41,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις αμφιλεγόμενες εκλογές για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.



Μόλις πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Tibisay Lucena, σε συνέντευξη Τύπου.







Στις εκλογές της Κυριακής κυριάρχησαν η βία, οι εκτεταμένες διαδηλώσεις, ενώ πάνω από 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Η αντιπολίτευση, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις εκλογές και κάλεσε σε περαιτέρω διαδηλώσεις τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν μόλις 12%.


Η νέα Συντακτική Συνέλευση θα έχει την εξουσία να ξαναγράψει το Σύνταγμα της χώρας και να παρακάμψει το κογκρέσο το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ειρήνη μετά από μήνες διαμαρτυριών και πολιτικού αδιεξόδου. Οι επικριτές του, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι θέλει απλά να αποκτήσει εξουσία.


Ωστόσο, παρά την βία, τα επεισόδια και τους θανάτους, που στιγμάτισαν τις εκλογές, η πρόεδρος της Επιτροπής, όπως σημειώνει το BBC, χαρακτήρισε τις εκλογές «επιτυχημένες» και την προσέλευση αξιοσημείωτη.




Βία, διαδηλώσεις και νεκροί

Πολλοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στις εκλογές για τις οποίες η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα μετατρέψουν τη χώρα σε πλήρη δικτατορία.


Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Henrique Capriles, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις. Το γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαίωσε από την πλευρά του τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων από πυροβολισμούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας ενθοφρουρός. Πραράλληλα, 7 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στην γειτονιά της Αλταμίρα, προπύργιο της αντιπολίτευσης, Ωστόσο, ο ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ένας θάνατος που να σχετίζεται με τη διαδικασία ψηφοφορίας σήμερα», υπογραμμίζοντας τις αντιπαραβαλλόμενες εκδοχές που παρουσίαζαν οι δύο πλευρές.


Από την πλευρά της η Νίκι Χέιλι, η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη με tweet της έκανε λόγο για «ψεύτικες εκλογές του Μαδουρο» που «είναι ένα ακόμη βήμα προς τη δικτατορία».


Ενας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και ένας υποψήφιος συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νεκρούς.


Οπως μεταδίδει το BBC, ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην διάρκεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.


Ο 39χρονος δικηγόρος Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές πυροβολήθηκε αρκετές φορές το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με υπουργό της Βενεζουέλας.


Η εφημερίδα “El Universal” ανέφερε ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις.









Όπως σημειώνει ο Guardian, η επίσημη αναφορά του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου που κάνει λόγο για μία «θετική» εκλογική διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες αναφορές για συγκρούσεις και ευρεία αποχή καθώς ο κόσμος είτε εισάκουσε τις αντιπολιτευτικές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ είτε φοβήθηκε ότι θα παγιδευτεί σε συγκρούσεις στους δρόμους.


Το συμβούλιο από την πλευρά του επέκτεινε την ψηφοφορία κατά μία ώρα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί ήθελαν να ψηφίσουν καθώς δεν κατάφεραν να το κάνουν νωρίτερα.




Από τους πρώτους που ψήφισαν ο Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν από τους πρώτους που έριξαν την ψήφο τους, λίγο αφού άνοιξαν οι κάλπες στις 6 το πρωί. «Η πρώτη ψήφος για την ειρήνη» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αφού ψήφισε. Όμως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα για την εκλογή 545 μελών μιας συνέλευσης που θα αναλάβει την αναδιατύπωση του συντάγματος και θα έχει εκτεταμένες εξουσίες για τη μεταρρύθμιση ή τη διάλυση άλλων κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ήταν χαμηλή, όπως τονίζει ο Guardian.






Σύμφωνα, με το βρετανικό Μέσο, στην εργατική γειτονιά Petare, όπου πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι δέχτηκαν απειλές ότι θα χάσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ή τις θέσεις εργασίας αν δεν ψηφίσουν, λίγοι τελικά προσήλθαν στις κάλπες. Από την άλλη, στο αθλητικό κέντρο Poliedro στο οποίο θα ψήφιζαν οι κάτοικοι του Καράκας που δεν μπορούσαν να φτάσουν στο εκλογικό κέντρο που είναι δηλωμένοι, περιγραφές έκαναν λόγο για τεράστιες ουρές.








Σκληρή ανακοίνωση των ΗΠΑ κατά του Μαδούρο

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού» αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.


«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους». ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.


«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», πρόσθετε η ανακοίνωση.


Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».


PDVSA: Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών πετρελαϊκών κυρώσεων θα επιδεινώσει τις εξαγωγές


Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters.


Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.



Le Monde: Ενα ακόμη βήμα προς την καθαρή δικτατορία

Την Κυριακή, 30 Ιουλίου, η γαλλική Le Monde αφιερώνει το εντιτόριαλ και σειρά άρθρων στη περίπτωση της Βενεζουέλα για να καταγράψει τις σημερινές εκλογές ως ένα ακόμη βήμα «προς μια απλή και καθαρή δικτατορία», όπως αναφέρει.



Γράφει χαρακτηριστικά:

Ενα νομικό πραξικόπημα κάνει η Βενεζουέλα, σήμερα. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος τις σημερινές εκλογές για αναθεωρητική βουλή, με στόχο να διαλυθεί το κοινοβούλιο που εξελέγη δημοκρατικά στα τέλη του 2015 και στο οποίο κυρίαρχη είναι η αντιπολίτευση;



Η πλευρά Μαδούρο υποστηρίζει ότι έχει την υποστήριξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενός θεσμού που υπέστη εκκαθαρίσεις για να υπηρετεί τα σχέδια του καθεστώτος, ενός καθεστώτος το οποίο επιχείρησε -μάταια- να προσεταιριστεί τις εξουσίες του κοινοβουλίου στις αρχές Απριλίου.






Το κόλπο δεν πείθει κανέναν. Το καθεστώς θέλει απλά να ματαιώσει τις ελεύθερες εκλογές και να εκδιώξει τους εκλεγμένους βουλευτές που δεν αρέσουν ώστε να τους αντικαταστήσει από ένα σώμα το οποίο θα επαυξήσει τις αρμοδιότητες και εξουσίες του Μαδούρο.


Δεν είναι απλά ένα χτύπημα στη Δημοκρατία, είναι κάτι παράλογο. Γιατί ποιός θα πιστέψει ότι το βασικό πρόβλημα της Βενεζουέλας, η οποία βυθίζεται στο χάος και στη μιζέρια, είναι μια συνταγματική αναθεώρηση; Ολη η αντιπολίτευση, πολλά συνδικάτα καθώς και μια μερίδα Τσαβιστών είναι εναντίον αυτών των εκλογών. Η Βενεζουέλα έζησε την περασμένη εβδομάδα μια γενική απεργία η οποία κατεστάλη βίαια από το στρατοκρατούμενο καθεστώς: επτά νεκροί, οι οποίοι προστίθενται σε εκατό άλλους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, σχεδόν καθημερινών από τις αρχές Απριλίου.


Το καθεστώς στηρίζεται σε στρατιωτικά δικαστήρια για τους πολίτες που συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις. Πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια στις φυλακές: σεξουαλική βία, ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμοί.


Ούτε οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ ούτε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι οι αιτίες της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κατάρρευσης της Βενεζουέλα. Κάποτε μια από τις πλουσιότερες χώρες της περιοχής, η Βενεζουέλα βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της ανικανότητας και της διαφθοράς του τσαβικού καθεστώτος. Η κρατικοποίηση μέρους της οικονομίας την έθεσε στην υπηρεσία ανώτερων αξιωματούχων -οι οποίοι είναι και κακοί μάνατζερ και διεφθαρμένοι- ή έπεσε στα χέρια εγκληματικών κυκλωμάτων. Ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε. Τα σούπερ μάρκετ άδειασαν. Η ανασφάλεια βασιλεύει.


Παραδοσιακά η Βενεζουέλα ήταν χώρα ασύλου για τους γείτονες Κολομβιανούς οι οποίο κατά εκατοντάδες χιλιάδες προσέφευγαν εκεί για να γλιτώσουν από την βία στη χώρα τους. Σήμερα πρόσφυγες παίρνουν την αντίθετη κατεύθυνση, σε βαθμό που οι αρχές της Κολομβίας φοβούνται ότι θα «πνιγούν» από την μαζική φυγή πολιτών της Βενεζουέλα.


Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλα, κυρίως κεντροαριστερή, ζητά ένα μόνο πράγμα: πρόωρες εκλογές ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο. Το Μεξικό και η Κολομβία επιχείρησαν να μεσολαβήσουν. Οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις σε περίπτωση που εκλεγεί σήμερα αυτή η αναθεωρητική βουλή. Ο κ. Μαδούρο έχει αρπαχτεί από την καρέκλα της εξουσίας και στηρίζεται από τον στρατό. Φοβάται τις ελεύθερες εκλογές και νοθεύει τον εκλογικό νόμο. Αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός καθεστώτος που πάει να γίνει απλά δικτατορία.














Πηγή: iefimerida.gr




































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια