ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Φρένο βάζει το Διοικητικό Δικαστήριο στην απαλλοτρίωση των κτιρίων μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Φρένο βάζει το Διοικητικό Δικαστήριο στην απαλλοτρίωση των κτιρίων μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας



Μετά από απόφαση που κέρδισε στο Διοικητικό Δικαστήριο Λάρισας δικαιούχος – ιδιοκτήτης ακινήτου στη «ζώνη απαλλοτρίωσης»- Σε επανεπιβολή της διαδικασίας αναγκάζεται ο Δήμος για να απαλλοτριώσει και να γκρεμίσει τα ακίνητα



Νέα εμπόδια φαίνεται πως μπαίνουν στην διαδικασία της απαλλοτρίωσης των κτισμάτων που βρίσκονται στο κεντρικό κομμάτι μπροστά από το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Παρά την αισιοδοξία της δημοτικής αρχής ότι η διαδικασία θα προχωρούσε μέσα στην Άνοιξη του 2018, μια δικαστική απόφαση που κέρδισε στα δικαστήρια ένας από τους δικαιούχους – ιδιοκτήτης ακινήτου στη «ζώνη απαλλοτρίωσης» αλλάζει τα δεδομένα.



Τι λέει η απόφαση

Συγκεκριμένα, ένας από τους δικαιούχους, ιδιοκτήτης κέρδισε απόφαση στο Διοικητικό Δικαστήριο της Λάρισας, η οποία αναφέρει ρητά ότι ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να προχωρήσει στην άρση της διαδικασίας κρίνοντας ότι «υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο που μπορούσε να διαρκέσει συνταγματικώς η δέσμευση της ιδιοκτησίας τους, χωρίς την ολοκλήρωση αυτής, με την καταβολή των αποζημιώσεων». Μάλιστα σύμφωνα με την ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. Α1191/2017 απόφαση ζητά «την άρση της απαλλοτρίωσης με την ανάλογη τροποποίηση του οικείου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Λαρισαίων».


Η δικηγόρος κα Σταυρούλα Γιανναρού, που χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό του εν λόγω δικαιούχου, τονίζει ότι είναι σαφές από τη απόφαση ότι ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να άρει την διαδικασία απαλλοτρίωσης. «Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από κάποιες αποφάσεις που άρουν την διαδικασία αυτή. Το δικαστήριο ζητά από την διοίκηση να προβεί στην άρση της απαλλοτρίωσης και να τους Κοινόχρηστους Χώρους (Κ.Χ) να τους κάνει Οικοδομικά Τετράγωνα (Ο.Τ).», τονίζει η κα Γιανναρού.


Με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017, φαίνεται πως ο Δήμος έχει δύο επιλογές. Ή να κάνει έφεση κατά της αποφάσεως, ή να κάνει επανεπιβολή της διαδικασίας απαλλοτρίωσης η οποία μπορεί και να πάει πίσω το σχεδιασμό από 6 μήνες έως και έναν χρόνο, με την αίρεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχει και νέα πανομοιότυπη κερδισμένη υπόθεση από άλλον δικαιούχο.




Ο Δημήτρης Μαβίδης Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων



Τι θα κάνει ο Δήμος

Η Larissanet συνομίλησε με το αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Δημήτρη Μαβίδη, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος είναι γνώστης της απόφασης και θα ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης. «Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, αυτή η διαδικασία θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα, έχοντας την τεχνογνωσία από την προηγούμενη επανεπιβολή. Εκτιμώ ότι θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο για να επανεκκινήσουμε την διαδικασία. Να είστε σίγουροι πάντως ότι ο Δήμος δεν θα σταματήσει αυτή τη διαδικασία», υπογραμμίζει ο κ. Μαβίδης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος έχει ήδη αντιμετωπίσει τρεις τέτοιες περιπτώσεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κι άλλα παρόμοια από άλλους ιδιοκτήτες των ακινήτων της «ζώνης απαλλοτρίωσης», οι οποίοι θα ακολουθήσουν την δικαστική οδό.






Φωτο: Αριστείδης Τσαντόπουλος


Πηγή: wwwlarissanet.gr (Πάνος Γαρουφαλιάς)









« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια