ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Όλες οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους αγρότες - Τι θα πει αύριο στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα

Όλες οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους αγρότες - Τι θα πει αύριο στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα


Είναι αλήθεια πως στο αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας, υπάρχει απογοήτευση για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις τελευταίες κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ- καθώς και από την σημερινή κυβέρνηση.


Φορολογία, υψηλές τιμές στα εφόδια, ανεβασμένος ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, ποσοστώσεις στο γάλα, χαμηλές τιμές στα προϊόντα, όπως και «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις είναι μερικά από τα ζητήματα που προβληματίζουν τους αγρότες. Αυτό που όμως πραγματικά λείπει είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το αγροτικό τομέα. Σε αυτόν τον άξονα από τις αρχές του 2017 ο Προέδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε ήδη να παρουσιάσει και να δεσμευτεί σε βασικούς άξονες ενός τέτοιου σχεδίου. Είναι «χρυσή» ευκαιρία να εξειδικευτεί το σχέδιο αυτό στο προσυνέδριο που θα γίνει «Για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια» στη Λάρισα αύριο Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Ήδη θεωρείται δεδομένο πως στο προσυνέδριο στη Λάρισα θα συζητηθεί ένα νέο εξωστρεφές μοντέλο συνεταιρισμών. Η larissanet σας παρουσιάζει όλα αυτά που έχει μέχρι σήμερα δεσμευτεί ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφορικά με το αγροτικό τομέα.


Ποιες είναι οι δεσμεύσεις

Ο Πρόεδρος της ΝΔ το Ιανουάριο του 2017 στο πλαίσιο της «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες» παρουσιάζει τα 13 βασικά σημεία της νέας αγροτικής πολιτικής του κόμματος. Οι δεσμεύσεις αυτές αναφέρονται από το Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (17/9/2016) όσο και στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για τον αγροτικό τομέα (18/1/2017) περιλαμβάνουν:

  1. Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Και την κατάργηση του Συνεταιριστικού νόμου που ψηφίσατε και την αντικατάστασή του με έναν που θα επιτρέπει στις Ενώσεις να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.
  2. Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και την αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 5,9 δις ευρώ.
  3. Τη διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα. Κι αυτό σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
  4. Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
  5. Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.
  6. Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
  7. Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, παράλληλα με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
  8. Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.
  9. Τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.


Επιπλέον, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για:

  1. Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.
  2. Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
  3. Τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
  4. Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία από το 29% στο 20% εντός 2 ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).


Τί είπε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία

Την Θεσσαλία και την Λάρισα ο Πρόεδρος της ΝΔ την επισκέφτηκε τον περασμένο Ιούλιο, Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, όπως επίσης και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα συνολικά.


Συγκεκριμένα:


1. Φορολογία αγροτών

  • Η ΝΔ, στο πλαίσιο της αλλαγής του μείγματος πολιτικής με λιγότερους φόρους και δαπάνες, επεξεργάζεται νέο κώδικα φορολογίας στον οποίο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% και η αντίστοιχη μείωση των υπολοίπων, παράλληλα με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία από το 29% στο 20%, εντός 2 ετών.


2. Ασφαλιστικό αγροτών

  • Διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ασφαλιστικού φορέα, όμως από 1-1-2017 με τη σύσταση και λειτουργία του ΕΦΚΑ τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Προκειμένου να προταθεί κάτι διαφορετικό θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΦΚΑ..
  • Η συμφωνία CETA δημιουργεί νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες για πολλούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας.
  • Λειτουργία ΕΛΓΑ: Οι διοικητικές διαδικασίες να γίνουν πιο αποτελεσματικές και παράλληλα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα πρέπει να επικαιροποιηθεί με βάση τα κλιματολογικά και γεωγραφικά δεδομένα.
  • Εξισωτική αποζημίωση κτηνοτρόφων: Να επανέλθουν τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής των πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων.
  • Η κατάρτιση των νέων αγροτών, σε συνδυασμό με την πρακτική εμπειρία, αλλά και η χρήση των νέων τεχνολογιών για την αειφορική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.


Νέες δεσμεύσεις στη ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος της ΝΔ στον Σεπτέμβριο του 2017 στην ΔΕΘ παρουσίασε και νέες δεσμεύσεις του αναφορικά με τον αγροτικό τομέα. Δεσμεύσεις που έρχονται πιο κοντά στο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει για το πρωτογενή τομέα βασισμένο στο νέο μοντέλο συνεταιρισμού αλλά και στην εξωστρέφεια μαζί με τις σύγχρονες τεχνολογίες που θα φέρουν την αλλαγή του τοπίου.

  • Προτεραιότητα του προγράμματος της ΝΔ στον πρωτογενή τομέα είναι η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας υποστηρίζοντας τον επιχειρηματία – αγρότη.
  • Ιδιαίτερη επιμονή στα νέα συνεργατικά σχήματα, στις σύγχρονες ομάδες παραγωγών που θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διεκδίκηση με αξιώσεις μιας θέσης στις διεθνείς αγορές.
  • Αυτά τα συνεργατικά σχήματα θα στηριχθούν με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα.
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
  • Αξιοποίηση της τεχνολογίας και της φθηνής ενέργειας, όπως η γεωθερμία, για την εκκίνηση μιας επανάστασης της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα.


Όλα τα παραπάνω μπορούν να εξειδικευτούν στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα που αφορά τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας.




Πηγή: www.larissanet.gr (Πάνος Γαρουφαλιάς)





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια