ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Μάστιγα τα fake προφίλ στο facebook - Έρωτας on line και απελπισία !

Μάστιγα τα fake προφίλ στο facebook - Έρωτας on line και απελπισία !


Καμιά φορά όσο πιο άγνωστος είναι ο άλλος, τόσο πιο πολύ ανοιγόμαστε, με απρόβλεπτες συνέπειες...


«Γνώρισα τον Νίκο μέσα από το Διαδίκτυο. Μιλάμε καθημερινά, έχουμε έρθει πολύ κοντά, αλλά αρνείται να βρεθούμε από κοντά. Φοβάμαι ότι ακόμα και η φωτογραφία του είναι ψεύτικη». Η μαρτυρία της Ιωάννας είναι μία από τις πολλές που καταφτάνουν καθημερινά σε κέντρα ψυχολογίας και υποστήριξης και καταδεικνύουν μία τάση της σύγχρονης εποχής.


Πλέον οι περισσότερες γνωριμίες γίνονται στα social media, είναι όμως πάντα αληθινές; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να «χτίσουν» ένα ψεύτικο προφίλ προκειμένου να υποδυθούν έναν άλλο άνθρωπο, χρησιμοποιώντας ακόμα και φωτογραφία που δεν είναι δική τους.


«Είναι πολλές δυστυχώς οι περιπτώσεις που φτάνουν στο κέντρο μας που έχουνε γνωρίσει ένα άτομο μέσα από το διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή. Όσες φορές και αν ζητήσει η μία πλευρά να δει το άλλο άτομο, οι δικαιολογίες είναι κατά μέσον όρο ίδιες: δεν έχω κάμερα, έχει χαλάσει το κινητό μου και διάφορα άλλα. Η επαφή συνεχίζεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, εδραιώνεται μέσα στην καθημερινότητα και έτσι τα άτομα ζούνε μέσα σε μία ψεύτικη σχέση ελπίζοντας καθημερινά ότι σύντομα θα συναντηθούν, κάτι όμως που δεν γίνεται ποτέ» μας εξηγεί η life coach Αδαμαντία Καζάκου, ιδρύτρια του Life Mentoring Group.


Τα άτομα που εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις βιώνουν τεράστια ανασφάλεια και τιμωρούν με το χειρότερο τρόπο τον εαυτό τους, έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανύπαρκτη αυτοπεποίθηση. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι ότι παραδίνουν τη ζωή τους να την διαχειρίζεται κάποιος άγνωστος, ταυτόχρονα όμως του παραδίδουν τα κλειδιά της ευτυχίας τους, ενώ οι ίδιοι γίνονται ανήμποροι στο να στηρίξουν τον ίδιο τους τον εαυτό. 


«Συνήθως αυτά τα άτομα δεν αντέχουν την μοναξιά, δηλαδή τον ίδιο τους τον εαυτό. Και τι κάνουν; Συμβιβάζονται με μία επαφή μέσω διαδικτύου, με έναν άγνωστο, ίσως και επικίνδυνο άνθρωπο, και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζουν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να βρουν άλλους τρόπους κοινωνικοποίησης, για παράδειγμα νέες παρέες, νέες δραστηριότητες, νέα χόμπι. Σκοτώνουν το χρόνο τους περιμένοντας να νυχτώσει και να επικοινωνήσουν με τον ή την... άγνωστη της καρδιάς τους» όπως λέει η κ. Καζάκου.



H life coach Αδαμαντία Καζάκου



Πολλές φορές ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Όσο πιο άγνωστος είναι ο άλλος, τόσο πιο πολύ ανοίγονται και μιλάνε για βαθιά προσωπικά τους θέματα και αυτό είναι και επικίνδυνο, καθώς η άλλη πλευρά φτάνει να γνωρίζει τα πάντα.


Αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και όταν βγούνε έξω για διασκέδαση ουσιαστικά είναι ανύπαρκτοι μέσα στο σύνολο της παρέας διότι όλο τους το ενδιαφέρον είναι να επικοινωνούν με τον άγνωστο άνθρωπο. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, καθώς το αποτέλεσμα είναι να μην είναι πλέον αρεστοί ούτε μέσα στις παρέες τους και να βιώνουν την απόρριψη και από εκεί. 


«Το σύνηθες είναι ότι οι ίδιοι στην αρχή δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και στη συνέχεια όταν αυτό γίνει ορατό, κατηγορούν την παρέα τους έχοντας διαστρεβλώσει την αλήθεια. Το επόμενο στάδιο είναι να κλειστούν μέσα στον εαυτό τους και να βυθιστούν στην απελπισία ανάγοντας τον εικονικό σύντροφο σε κάτι το αναγκαίο, το εξαιρετικό, το ιδανικό!» σημειώνει η γνωστή life coach.


Τα χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο που συνήθως βιώνει το άτομο είναι:
  • Θυμός με φίλους, γνωστούς, συγγενείς, οικογένεια
  • Δεν το ευχαριστεί τίποτα στη ζωή 
  • Του φταίνε όλοι και όλα
  • Δεν πιστεύει στη φιλία
  • Βιώνει απόρριψη, εγκατάλειψη, αδικία, θλίψη
  • Απέχθεια για τον εαυτό 
  • Κατάθλιψη
  • Αποκοπή από χαρά και απόλαυση
  • Ντροπή, ενοχές
  • Ζωή μέσα σε ψευδαίσθηση


Τρόποι αντιμετώπισης:
  • Τα άτομα που φτάνουν σε αυτό το σημείο οφείλουν να μιλήσουν σε έναν ειδικό και όχι απλώς σε έναν φίλο ή συγγενή διότι δεν θα ακούσουν και θα οδηγηθούν σε διαμάχη μεταξύ τους
  • Χωρίς ντροπή το άτομο πρέπει να αναγνωρίσει τι έχει συμβεί, και αυτό είναι ένα πρώτο στάδιο αλλαγής
  • Αποδοχή της κατάστασης
  • Προσοχή, μην κατηγορείτε σκληρά τον εαυτό σας. Δώστε έμφαση στην αποδοχή και την κατανόηση, σας εξυπηρετεί καλύτερα για τα επόμενα βήματα.
  • Αλλαγή. Εδώ χρειάζεται γερό κτίσιμο βήμα-βήμα της αυτοπεποίθησης ώστε να οδηγηθεί το άτομο σε μια νέα αρχή



Η life coach Αδαμαντία Καζάκου σε έναν νέο και ζεστό χώρο στο Ψυχικό δουλεύει σε ομάδες αυτοπεποίθησης και συντροφικότητας. Ομάδα αυτοπεποίθησης - κάθε Δευτέρα. Ομάδα σχέσεων - συντροφικότητας κάθε Τρίτη
Τηλ 213 044 34 36




Πηγή: www.protothema.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »