ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΑΕΠΙ ΤΕΛΟΣ: Υπό Κρατικό μεταβατικό Φορέα η διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων

ΑΕΠΙ ΤΕΛΟΣ: Υπό Κρατικό μεταβατικό Φορέα η διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων


Ο βασιλιάς απέθανε... Ζήτω ο βασιλιάς


Τίτλοι ΤΕΛΟΥΣ πέφτουν για την ΑΕΠΙ μετά την χθεσινή ψήφιση τροπολογίας από τη Βουλή σχετικά με το κενό που υπήρχε στην νομοθεσία στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας οποιουδήποτε ΟΣΔ (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης) ή ΑΟΔ του άρθρου 50 όπως είναι η ΑΕΠΙ. Όπως είχε γράψει και προ ημερών η larisacitynews.gr (Δείτε εδώ το δημοσίευμα), η εξέλιξη αυτή είχε δρομολογηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος από την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, λόγω των εκτεταμένων οικονομικών σκανδάλων στην ΑΕΠΙ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, της μη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης και εξυγίανσης της εταιρείας επί μήνες και κυρίως λόγω της καθολικής απορύθμιση της αγοράς στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της larisacitynews.gr, μέσα στις επόμενες ημέρες (...αν όχι ώρες) θα επέλθει και η τυπική ανάκληση άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ.


Στο σκάνδαλο ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που πρώτη η παρούσα κυβέρνηση ανέδειξε , με τον διαχειριστικό έλεγχο που διατάχθηκε επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη και έφερε στην επιφάνεια τους υπέρογκους μισθούς της οικογένειας και την κατασπατάληση χρημάτων των δημιουργών, εξελίχθηκε στην πορεία σε γόρδιο δεσμό. Το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα επί Μπαλτά, προκάλεσε μεγάλες αντιθέσεις και συγκρούσεις τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και εντός του χώρου των δημιουργών . Η αρχική ατολμία του υπουργείου να λύσει το κουβάρι , προκάλεσε την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και εντός λίγων μηνών φάνηκε ξεκάθαρα , πως η κυβέρνηση στόχευσε στην οριστική λύση του θέματος. Αρχικά τοποθέτησε επίτροπο στην ΑΕΠΙ, την Μαρία Βλάχου και με δεδομένη τη συνολική εικόνα που αποκόμισε η ίδια αλλά και την ταχύτατη κατάρρευση της εταιρείας η οποία υπό το βάρος των χρεών και την έλλειψη αξιοπιστίας έπνεε τα λοίσθια , αποφάσισε τελικά να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Η ίδια σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, έφεραν τελικά την υπόθεση έως το τέλος.





Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την νέα τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή μία νέα σελίδα ανοίγει για τους δημιουργούς Πνευματικών Δικαιωμάτων.


Σε αυτή προβλέπεται η σύσταση Έκτακτης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης υπό τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ) σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας οποιουδήποτε ΟΣΔ (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης) ή ΑΟΔ του άρθρου 50 όπως είναι η ΑΕΠΙ. 


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της larisacitynews.gr, λίαν συντόμως η πρώτη άδεια που πρόκειται να ανακληθεί είναι αυτή της ΑΕΠΙ. Η Νέα Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, θα συσταθεί και θα στελεχωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή, με την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι να εξελιχθεί η διαδικασία της είσπραξης των δικαιωμάτων οπότε και θα αυτοχρηματοδοτείται , μέσω της παρακράτησης της προβλεπόμενης προμήθειας για τη διαχείριση. Θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα έως δύο χρόνια το ανώτερο, την είσπραξη και την απόδοση των δικαιωμάτων των πνευματικών έργων στους δικαιούχους (συνθέτες, στιχουργούς, κληρονόμους κ.α.) . Μετά θα παραδοθεί στους δικαιούχους και θα μετατραπεί σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης , σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.


Η τροπολογία αποκαθιστά ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την ανάκληση της άδειας οποιουδήποτε ΟΣΔ , όπως είναι η απορύθμισης της αγοράς και καθιστά ενεργή την πρόβλεψη του νόμου 4481/2017 για επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων από τους ΟΣΔ. Με την τροπολογία τροποποιείται το άρθρο 69 του ν. 2121/1993 με την οποία προστέθηκε στον ΟΠΙ , η αρμοδιότητα της έκτακτης συλλογικής διαχείρισης, με σκοπό τη συλλογική διαχείριση και την σύναψη νέων συμβάσεων με δικαιούχους και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Ο Οργανισμός αυτός αναλαμβάνει να εκπροσωπεί τους δημιουργούς τους οποίους εκπροσωπούσε μέχρι πρόσφατα ο ΟΣΔ που η άδεια του ανακαλείται μέσω Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.


Πέραν του ότι η πολιτεία φαίνεται πως θα στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα για τα πρώτα δύο χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε , πως η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει πέρα από τους δημιουργούς και τη ρύθμιση του τοπίου στην αγορά. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας , υπογραμμίζεται πως «Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή τη ρύθμιση ήταν κυρίως και πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον. Η ανάγκη να προστατευτεί ο πολιτισμός, να τηρηθεί η νομιμότητα στους χρήστες πνευματικών έργων, να μην πληγεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να έχουμε διεθνή ευπρόσωπη παρουσία ως χώρα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων.».


Κατεβάστε και διαβάστε το σύνολο της τροπολογίας σε pdf:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10659408.pdf






Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κατά την συζήτηση της τροπολογίας το σύνολο των κομμάτων τις αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και καταψήφισαν. 
  • Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία ισχυριζόμενο πως η κυβέρνηση . απαλλοτριώνει περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΠΙ παράνομα ενώ αυτό μπορεί να γίνει με δικαστική απόφαση και έκανε ερώτηση για τους εργαζομένους της εταιρείας. 
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν επίσης λέγοντας πως δεν προηγήθηκε διαβούλευση. 
  • Το ΠΟΤΑΜΙ επικαλέστηκε εκτός από το θέμα της διαβούλευσης και το θέμα του διχασμού των δημιουργών.


Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, από μεριάς της κυβέρνησης έδωσε τις δικές της απαντήσεις από βήματος της Βουλής και ανέφερε:

Διαβούλευση έχει γίνει. Έχει προηγηθεί με όλα τα σωματεία και με όλους τους ενδιαφερόμενους και όχι μόνο με όσους τα έχουν καλά με την Κυβέρνηση, όπως αναφέρατε. 

Η εξυγίανση της ΑΕΠΙ είναι πλέον αδύνατη. Η αγορά έχει καταρρεύσει και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε, διότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημιουργών της χώρας μας, οι οποίοι αγωνιούν αυτή τη στιγμή. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να εισπράξουν τα δικαιώματά τους, για να ζήσουν πλέον. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. 

Επομένως, δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε. Αλλιώς, αν αφήσουμε περισσότερο χρόνο να περάσει, κινδυνεύει να δημιουργηθεί τέτοια απορρύθμιση στην αγορά που θα περάσουν χρόνια μέχρι οι δημιουργοί να ξαναδούν κάποια διανομή.

Κατεβάστε και διαβάστε όλη την διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας στη Βουλή:





Τι λένε οι Δημιουργοί

Η πλειοψηφία των δημιουργών που είχε στηρίξει το αίτημα , έχει κάθε λόγο να χαίρεται με την εξέλιξη αυτή καθώς διαφαίνεται μια ευκαιρία για έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια ως προς την είσπραξη και τη διανομή πράγμα που δεν συνέβαινε έως τώρα στην ΑΕΠΙ σύμφωνα με το πόρισμα. Ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί στην πορεία , καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητα πεδία και θα χρειαστεί τόσο η βούληση Ελλήνων δημιουργών για την στήριξη του εγχειρήματος όσο και η συμμετοχή των ξένων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.





Ο Σύλλογος Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος "ΑΣΜΑ 450+" αναφέρει:

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΣΔ

Εγινε το πρώτο αναγκαίο κι αποφασιστικό βήμα για να περάσουμε και στην χώρα μας σε μια αγορά πνευματικών δικαιωμάτων αντίστοιχη μ'αυτήν που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Ψηφίστηκε η τροπολογία όπου μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ θα αναλάβει για διάστημα έως 2 χρόνια Ειδικός Φορέας στα πλαίσια του ΟΠΙ την είσπραξη και διανομή και θα περάσει η σκυτάλη το συντομότερο δυνατό σε έναν Οργανισμό που θα συστήσουν οι δημιουργοί κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έχουμε δρόμο, είναι σίγουρο. Δεν είναι λίγο να ξεφεύγεις από 80 χρόνια ομηρίας, από 80 χρόνια βαθέος κράτους (αυτό ήταν η ΑΕΠΙ και μας έβλαψε και μας ταπείνωσε συλλήβδην ως κλάδο και ως εθνικό ρεπερτόριο). Έχουμε δουλειά και θα χρειαστεί ενότητα για να μπορέσουμε συντομότερα κι απ’ό,τι προβλέπει η τροπολογία να φύγουμε από την επίβλεψη του κράτους και να δημιουργήσουμε τον ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό, μεγάλο οργανισμό μας. Όμως αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να μην πούμε ένα θερμό ευχαριστώ στα πρόσωπα εκείνα που μας βοήθησαν, σε κείνους που δεν είδαν την καταλήστευσή μας ως ευκαιρία για πολιτικό παιχνίδι.

Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ σε όλους όσους με κόπους και θυσίες συνέβαλαν στον καλό αγώνα για να αλλάξει το τοπίο συλλογικής διαχείρισης στην χώρα μας. Από αυτούς που δεν υπάρχουν πιά στη ζωή έως τα μέλη μας που πίστεψαν και στήριξαν αυτόν τον αγώνα. Ένας ειδικός χαιρετισμός στον Σταύρο Ξαρχάκο, που η στάση του ήταν -με θυσίες- γενναία κι αμετακίνητη για δεκαετίες. Ένα μεγάλο μπράβο επίσης και σε όσους είχαν σοφά αυτιά και άκουσαν, από τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ως τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον πρώην ΥΠΠΟ Νίκο Ξυδάκη αλλά και την Επίτροπο Μαρία Βλάχου και την ομάδα της, που έκανε τόσο σοβαρή δουλειά εν μέσω απειλών και συκοφαντιών από το καθεστώς Ξανθόπουλου.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς ένα τόσο ευαίσθητο θέμα μπορεί να αποτέλεσε θέμα κομματικών αντιπαραθέσεων. Θα έπρεπε επιτέλους να υπάρχει ομοφωνία όλου του πολιτικού κόσμου στην απολύτρωση του ελληνικού τραγουδιού από μια κατηγορούμενη για κακουργήματα δυναστεία και στην ελεύθερη έξοδό του προς την αγορά. Κατηγορούν εμάς τους δημιουργούς για διχασμό, ενώ η πολυφωνία που στήριξε την έξοδο προς έναν νέο φορέα είναι εντυπωσιακή. Από τα κλασικότερα και διαχρονικότερα ρεπερτόρια της Ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μέχρι τα πιο επιτυχημένα και επίκαιρα ρεπερτόρια της σημερινής δισκογραφίας.

Είμαστε σίγουροι πως πολλές από τις αντιπολιτευόμενες φωνές έχουν μιαν υγιή ανησυχία να ορθοποδήσει ο νέος φορέας και να ανεξαρτητοποιηθεί. Τους ζητούμε ανοιχτά να τον στηρίξουν και να τον βοηθήσουν. Δεν είναι μια υπόθεση ελαφριά. Είναι εθνικό πολιτιστικό προϊόν και μια ολόκληρη μεγάλη αγορά που ζει απ’αυτό και μ’αυτό. Αν δεν εξυγιανθεί ο χώρος σύντομα, θα οδηγηθεί σε μαρασμό και θα είναι αυτοκτονικό για την ίδια τη χώρα.

Ας ενεργήσει το κράτος για να γλιτώσουμε απ’το... βαθύ κράτος! Κι ας έρθουν όλοι οι δημιουργοί στη γενική συνέλευση και στο εποπτικό.Κι ας έρθουν όλοι οι ειδικοί του δικαιώματος και της είσπραξης να συνδράμουν με τη δουλειά και τις γνώσεις τους. Κι ας έρθει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ που τόσο καιρό κι αυτή πάλευε μοναχικά προς την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού ΟΣΔ δεχόμενη επιθέσεις από παντού. Κι ας έρθουν οι εκδότες και οι ξένοι οργανισμοί που καταληστεύθηκαν το ίδιο -αν όχι περισσότερο από μας-.

Όλοι έχουν πλέον την δυνατότητα να συνδιαμορφώσουν την κατάσταση, να φροντίσουν ωστε να προχωρήσουμε μαζί στο σύγχρονο κόσμο. Διαλυτικές κινήσεις τώρα εξυπηρετούν την επάνοδο του καθεστώτος Ξανθόπουλου, ή ακόμα χειρότερα μιαν αγορά διαλυμένη, με δεκάδες διαφορετικούς εισπράκτορες που θα καταστρέψουν και το τελευταίο κατάστημα που ζει απ’τη μουσική μας. Τώρα θα φανεί ποιος θα δουλέψει για την ενότητα και για την γρήγορη έξοδο από το καθεστώς εποπτείας.

Είναι η ώρα και τα 4 σωματεία –καθώς και οι δημιουργοί εκτός αυτών- να ομονοήσουμε και να δούμε ενωμένοι την επόμενη μέρα.

Εφ´ όσον συμφωνούμε όλοι:
  • Πως θέλουμε συλλογική διαχείρηση που δεν θα ανήκει στην οικογένεια Ξανθόπουλου.
  • Πως δεν θέλουμε κρατικοποίηση του πνευματικού δικαιώματος.
  • Εφ´ όσον την επόμενη μέρα θα ειμαστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη.
  • Όλοι θέλουμε έναν ΟΣΔ όπως οι Ευρωπαικοί (μοντέλο SACEM) de facto μονοπώλειο με όργανα (εποπτικό κτλ) διαφάνεια και λογοδοσία.

Η πιό μεγάλη ώρα είναι τώρα και ας παν στην ευχή τα παλιά. 

Να κάτσουμε όλοι σε ένα τραπέζι να συστήσουμε όλοι μαζί τον νέο ισχυρό ΟΣΔ που θα πάρει την σκυτάλη από τον Ειδικό Φορέα και να συνεργαστούμε με τα στελέχη του ιδικού Φορέα ετσι ώστε να λειτουργήσει και η μετάβαση να γίνει το συντομότερο ομαλά.

Δείτε την ανάρτηση του ΑΣΜΑ 450+ στο Facebook:




Η επόμενη ημέρα

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η οποία δείχνει τον δρόμο για την επόμενη ημέρα, με κύριο σκοπό, όπως όλα δείχνουν από το κείμενο, την παύση λειτουργίας της ΑΕΠΙ, οι επόμενες κινήσεις που διαφαίνονται είναι:


  • Απόφαση αφαίρεσης άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ Α.Ε. (με την δημοσιοποίηση του σχετικού ΦΕΚ παύει ΑΜΕΣΑ την λειτουργία της)
  • Σύσταση του Ειδικού Φορέα Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων στον ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
  • Ορισμός Διαχειριστή και Δ.Σ. στον νέο φορέα καθώς και Εποπτικό Συμβούλιο Δημιουργών.
  • Επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικού και μηχανισμού είσπραξης των Πνευματικών Δικαιωμάτων. 
  • Έναρξη λειτουργίας του Νέου Φορέα υπό την επίβλεψη του κράτους (ΟΠΙ), με μέγιστο χρονικό ορίζοντας λειτουργίας τα 2 χρόνια, με σκοπό την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς.


Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται ό,τι στον Νέο Ειδικό Φορέα:


  • Μεταφέροντα αυτομάτως όλες οι συμβάσεις των δημιουργών που είχαν σύμβαση εκπροσώπησης με την ΑΕΠΙ (εκτός όσων εντός 60 ημερών εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους).
  • Ο Νέος Φορέας θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του ιστορικού αρχείου και των αρχείων της ΑΕΠΙ καθώς και θα έχει την δυνατότητα εγκατάστασης εξουσιοδοτημένου προσωπικού από τον ΟΠΙ στις εγκαταστάσεις της ΑΕΠΙ όπου κρίνεται απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του Νέου Φορέα.
  • Οποιαδήποτε παρεμπόδιση στην ως άνω λειτουργία, απόκρυψη ή καταστροφή αρχείου προκληθεί (...από την παρούσα διοίκηση) τιμωρείται με φυλάκιση 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ 

Παρά τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία με πολύ αναλυτικό τρόπο για την παύση λειτουργίας ενός ΟΣΔ ή ΑΟΔ και την δημιουργία του Νέου Φορέα υπό τον ΟΠΙ, με κάθε δυνατή πρόβλεψη για τα περιουσιακά στοιχεία, υλικά και άυλα, που θα μεταφερθούν στον νέο αυτό φορέα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει ξεκάθαρη για το ανθρώπινο δυναμικό της ΑΕΠΙ, το οποίο αριθμεί προσωπικό περίπου 200 εργαζομένων, οι οποίοι είναι οι πλέον καταρτισμένοι στο αντικείμενο και ήδη "κλαίνε" τα δεδουλευμένα τους και δεν τους δίνει κανένας απαντήσεις εάν θα βρεθούν την επόμενη ημέρα στην ανεργία...


ΧΩΡΙΣ την συνεννόηση και συνεργασία του συνόλου των δημιουργών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ΧΩΡΙΣ την αξιοποίηση του υπάρχοντος καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ΧΩΡΙΣ την ενεργοποίηση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών του κράτους για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά, είναι το μόνο σίγουρο πως αυτή η νέα αρχή για την ρύθμιση της αγοράς των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα θα βρεθεί και αυτή στο κενό...






Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος




« Προηγουμενο
Επομενο »