Από τα πιο ωραία ελληνικά φαγητά. Φτιάξτε τη συγκεκριμένη συνταγή και θα με θυμηθείτε. Είναι απλά πεντανόστιμη!
Υλικά:
- 6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες
- 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- 3 πιπεριές πράσινες
- 500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
- 12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- φρυγανιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
[ads-post]
Εκτέλεση:
- Για τα γεμιστά με κιμά, πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε.
- Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά.
- Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.
- Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.
- Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.
- Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.
- Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
- Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση.
- Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας.
- Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. τσαγιού νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄.
- Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση.
- Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.
- Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.
- Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά.
- Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο τα γεμιστά σκεπασμένα.
- Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.
- Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Καλή σας όρεξη...
Γράφει για την larisacitynews.gr
Angel