ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Την Πέμπτη η διόρθωση των εσφαλμένων παρακρατήσεων για 200.000 δικαιούχους επικουρικών

Την Πέμπτη η διόρθωση των εσφαλμένων παρακρατήσεων για 200.000 δικαιούχους επικουρικών


Οι δικαιούχοι θα πάρουν «αύξηση» από 20 έως 83 ευρώ - Το υπουργείο εργασίας δεν έχει προσδιορίσει πότε θα επιστρέψει τα αναδρομικά από τις εσφαλμένες κρατήσεις


Αύξηση από 20 έως 83 ευρώ θα πάρουν 200.000 δικαιούχοι επικουρικών την Πέμπτη. Με τις επικουρικές συντάξεις του Μαΐου , που θα καταβληθούν στις 3 Μαΐου θα διορθωθούν και οι εσφαλμένες παρακρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ, για τις οποίες ειδικοί και συνταξιούχοι διαμαρτύρονταν περίπου δύο χρόνια .


Η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών ,σημαίνει αύξηση των επικουρικών για κάποιες «τυχερές» κατηγορίες συνταξιούχων όπως είναι οι συνταξιούχοι στο δημόσιο , τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.


Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ενιαίου Επικουρικού ( ΕΤΕΑΕΠ) οι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις ανέρχονται σε 198.349 . Πιο συγκεκριμένα το όφελος φτάνει έως και 20 ευρώ το μήνα για 144.727 συνταξιούχους, κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το μήνα για 40.683 συνταξιούχους, από 40 έως 60 ευρώ το μήνα για 12.862 συνταξιούχους, από 60 έως 83 ευρώ το μήνα για 77 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.


[ads-post]


Ο νέος τρόπος παρακράτησης επηρεάζει συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (πρώην ΤΕΑΔΥ), πρώην εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), τραπεζοϋπαλλήλους της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ) και προσωπικό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ).


Ωστόσο το υπουργείο εργασίας δεν έχει προσδιορίσει πότε θα επιστρέψει τα αναδρομικά από τις εσφαλμένες κρατήσεις . Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα αναδρομικά που προκύπτουν για την χρονική περίοδο Ιούνιος 2016 έως Απρίλιος 2018 (όπου υπάρχουν) θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αιτήσεων ούτε άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.



Οι λάθος κρατήσεις αφορούν:
  • την εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 σε μηνιαίες επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ. Αυτή η εισφορά εντελώς παράνομα υπολογίζεται στο προηγούμενο μεγαλύτερο – αλλά ανύπαρκτο πλέον - ποσό της επικουρικής σύνταξης και όχι στο μειωμένο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να γίνεται αυθαίρετα και παράνομα παρακράτηση πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει ακόμα και αυτός ο νόμος.
  • Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις κρατήσεις, που επέβαλλε ο μνημονιακός νόμος 4093/2012 σε όσους συνταξιούχους του δημοσίου έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ μηνιαία και όσους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχουν σχετικό άθροισμα μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ μηνιαία. Μετά τον επανυπολογισμό - σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου - και την μείωση των επικουρικών συντάξεων εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν υπερβαίνουν πλέον αυτά τα όρια (με βάση τα οποία γίνονταν οι κρατήσεις).





Πηγή: www.protothema.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια