Υλικά:
- 10 χοντρά κολοκύθια
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 2 καρότα τριμμένα
- 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- χυμός από 2 λεμόνια
[ads-post]
Εκτέλεση:
Για τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά:
- Ξεκινάμε τα γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο με κιμά, προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκύθια.
- Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.
- Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.
- Προσθέτουμε τα κολοκύθια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.
- Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.
- Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.
- Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες, κυδωνάτες, όρθιες.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.
- Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.
- Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.
Για το αυγολέμονο:
- Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι).
- Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι.
- Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.
- Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
- Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.
- Περιχύστε το φαγητό και αφήστε την κρεμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.
Καλή σας όρεξη...
Γράφει για την larisacitynews.gr
Angel
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου