ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ο Μάης που δεν ήρθε…

Ο Μάης που δεν ήρθε…



Οταν μιλάμε για το μήνα Μάιο ευθύς αμέσως μας έρχεται στο νου ο Μάης του ’68 στη Γαλλία και οι μαζικές εξεγέρσεις. 


Μπορεί να πει κανείς πως εκείνη η εξέγερση ήταν η μοναδική ανά την ιστορία όπου ενώθηκαν όλοι οι κοινωνικοί φορείς ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων , όλη η κοινωνία των πολιτών ανεξάρτητα μορφωτικού-κοινωνικού επιπέδου και όλοι οι εργαζόμενοι. 


Μια επανάσταση , αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέβαια αυτός ο όρος, όπου άλλαξε το τότε κατεστημένο σε κάθε έκφανση της ζωής του ανθρώπου. Έννοιες αυτονόητες όπως ελευθερία λόγου, ανεξιθρησκεία , ισότητα φύλων, εργασιακά δικαιώματα και πολυφωνία ήταν μόνο η αρχή


Το σημαντικότερο βέβαια ήταν ότι ενώθηκαν όλοι οι άνθρωποι διεκδικώντας τα ίδια δικαιώματα για ένα καλύτερο μέλλον! 


Όμως όπως κάθε εξέγερση έτσι και αυτή είχε παράπλευρες απώλειες. 


Δηλαδή θανάτους, δολοφονίες κλπ. 


[ads-post]


Η τότε κυβέρνηση της Γαλλίας δεν πτοήθηκε βέβαια αλλά ο απόηχος του Μάη του ’68 εμφύσησε τόσο τους καλλιτέχνες-δημιουργούς και γενικότερα διαμόρφωσε μια νέα τάξη πραγμάτων σε όλο τον κόσμο. 


Καλλιτεχνικά ρεύματα, κοινωνικά κινήματα και συλλογικές διεκδικήσεις ήταν στο προσκήνιο. 


Στην Ελλάδα μπορεί να πει κανείς πως άργησε ή δεν ήρθε και τόσο γρήγορα δεδομένης της πολιτικής κατάστασης . 


Παρόλα αυτά δημιούργησε ένα πνεύμα αλλαγής. Τώρα όσον αφορά την αποτίμηση αυτού υπάρχει και η άποψη πως όλα αυτά δε βοήθησαν αισθητά αν σκεφτεί κανείς πως τα χρόνια που ακολούθησαν μας διέψευσαν και πολλοί πρωτεργάτες της τότε εξέγερσης απλά αφομοιώθηκαν στο σύστημα. 


Συνεχίζουμε όμως να γιορτάζουμε την εργατική Πρωτομαγιά ως απεργία και να προσπαθούμε να διδασκόμαστε από το παρελθόν και τα τυχόν λάθη μας. 


50 λοιπόν χρόνια μετά έχουμε φτάσει στο σημείο να αναζητούμε τα ίδια πράγματα για τα οποία κάποιοι αγωνίστηκαν και κάποιοι άλλοι στη πορεία τα κατέλυσαν! 




Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθήνας



« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια