Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, για την οποία οι εργαζόμενοι έμαθαν... λίγη ώρα νωρίτερα
Από ένταση και επεισόδια, όπως αποχωρήσεις και … προστασία, τόσο από αστυνομικές δυνάμεις, όσο και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, χαρακτηρίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ για το θέμα της εκκαθάρισης της επιχείρησης, θέμα το οποίο θα έρθει προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, άνδρες εταιρίας Security μπλόκαραν στη σκάλα μερικά μέλη της κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, που ήθελαν να ανέβουν στο γραφείο του προέδρου για να διαμαρτυρηθούν.



Στη συνεδρίαση παρέστη αρχικά και ο δήμαρχος Αχ. Μπέος, που όμως αποχώρησε πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, από την οποία απείχε ο εκπρόσωπος των μειοψηφιών Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ενώ αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η παρουσία της Αστυνομίας ήταν αισθητή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αριστείδης Σαββάκης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κάνει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της λύσης και της εκκαθάρισης.
«Εμείς δεν έχουμε για το θέμα καμία δικαιοδοσία. Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο επί των τριών τετάρτων των συμβούλων συνολικά να λάβει απόφαση σχετικά», τόνισε.
Παραιτείται από τη ΔΕΥΑΜΒ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ υπέβαλε για προσωπικούς λόγους την παραίτησή του, αλλά παραιτείται και από μέλος του Δ.Σ. της Επιχείρησης, για να τον αντικαταστήσει ο αναπληρωματικός του που είναι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου, ο οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα νέου προέδρου.
«Δεν θα περάσει η εκκαθάριση»

Ο εκπρόσωπος των μειοψηφιών στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Μαργαρίτης Πατσιαντάς, τόνισε ότι, όπως είχε δηλώσει, δεν θα παραστεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, στην οποία θα αποφασίζονταν η λύση και εκκαθάριση της Επιχείρησης, γιατί ο νόμος δεν παρέχει τέτοια αρμοδιότητα. Το μόνο αρμόδιο θεσμικά και νομοθετικά όργανο να αποφασίσει, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ανέφερε.
«Η μεθόδευση από μέρους της Δημοτικής Αρχής είναι εμφανής. Θέλει να περάσει το θέμα από τη ΔΕΥΑΜΒ και το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ενημερωθεί η κοινή γνώση και χωρίς να ριχτεί άπλετο φως σ’ αυτή την μεθόδευση για το κλείσιμο της Επιχείρησης», δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία αποτελεί ευτελισμό του θεσμού του Δ.Σ. της Επιχείρησης, δεν σέβεται τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν καλεί σε συνεδρίαση στις 11.01 σήμερα, για μετά από μια ώρα.
«Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας, στην εκκαθάριση της Επιχείρησης, ενώ λεπτομέρειες θα ακουστούν από την παράταξή μας και τις άλλες, που έχουν ίδια γνώμη και θέση με τη δική μας», είπε ο εκπρόσωπος των «Δρόμων Συνεργασίας».
Ο Μαργ. Πατσιαντάς εκτίμησε ότι τη Δευτέρα δεν θα περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και κάλεσε όλους τους ενεργούς συμπολίτες να παραστούν στην κρισιμότατη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην οποία θα συζητηθεί ίσως το πιο σημαντικό θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης μας, μεταπολιτευτικά. Ο ίδιος είπε ότι οι εργαζόμενοι καλά έκαναν και κήρυξαν στάση εργασίας και καλά θα κάνουν που θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Αποχώρησαν οι εργαζόμενοι
Πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Βάιος Ζεμπέογλου τόνισε ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα της ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ.
Όπως είπε, ο πρόεδρος απάντησε ότι γινόταν ενημέρωση για πρόταση για εκκαθάριση «και εμείς αποφασίσαμε να μην παραστούμε. Είμαστε κάθετα αντίθετα ότι αν εννοούν λύση και εκκαθάριση μιας εύρωστης επιχείρησης εμείς αποχωρούμε. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις και τα οικονομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν μελέτη δήμου ότι είμαστε ζημιογόνα επιχείρηση. Πως φθάσαμε εδώ; Εμείς θα ζητήσουμε πρακτικά σημερινής συνεδρίασης», τόνισε.
Τι ανέφερε η εισήγηση
Η εισήγηση του θέματος για την ενημέρωση του Δ.Σ. και λήψη απόφασης μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε ότι σύμφωνα με τον κατατεθειμένο ετήσιο προϋπολογισμό της δημοτικής επιχείρησης , η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να καλύψει τα 10 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για ετήσιες δαπάνες λειτουργίας.
Το σύνολο των τραπεζικών της λογαριασμών τελούν υπό κατάσχεση, δυνάμει των απο 20.04.18 και 26.06.18 και 27.06.18 κατασχετήριων της ΕΡΓΗΛ για το ποσό των 9 .209.772,94 € , πλέον των 50.000 € για παραγγελία αναγκαστικής εκτέλεσης νομιμοτόκως των κονδυλίων, δυνάμει της υπ’ αρ. 510/2011 τελεσίδικης και αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου Λάρισας σε πενταμελή σύνθεση. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εξόδων της δημοτικής επιχείρησης τυγχάνει ύψους 48,8 εκ. €.
Ήδη υφίστανται αξιώσεις των εργαζομένων κατά της ΔΕΥΑΜΒ δυνάμει της υπ’ αρ. 473/2015 τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Λάρισας σε μονομελή σύνθεση, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 4 εκ. €.
Η επιπρόσθετη πρόσληψη 28 μόνιμων υπαλλήλων εντός του 2018 και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η πληρωμή των προσωπικών διαφορών στη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, συγκρίνοντας το 2012 με σήμερα, θα επιφέρει ένα πρόσθετο κόστος μισθοδοσίας, υπολογιζόμενο περί τα 1,8 εκ. €.
Με βάση τα παραπάνω ανατρέπεται πλήρως έστω και το οριακά επιτεύξιμο του προγράμματός της, αφού η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει ούτε τις λειτουργικές της υποχρεώσεις (μισθοδοσία, συντήρηση κι επισκευές του δικτύου ύδρευση) για θέση της ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης κι αποχέτευσης.
Η κατάσχεση των τραπεζικών διαθεσίμων δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη δημοτική επιχείρηση να προβεί σε εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους εργαζόμενους, όπως αυτές απορρέουν από τις δικαστικές αποφάσεις.
«Ο κίνδυνος για τα οικονομικά και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ είναι σπουδαίος , άμεσος και ενεστώτας. Προέχει πρωτίστως η δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό και η συνεχής, αδιάκοπη και απρόσκοπτη παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης προς τους πολίτες», καταλήγει η εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, που πρότεινε στο Δημοτικό συμβούλιο Βόλου κατ’ άρθρο 11 του Ν. 4483/207 την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης για θέση της ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης.
Πηγή: www.magnesianews.gr




Follow on Instagram
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου