ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Προεκλογικά - επικοινωνιακά παιχνίδια Μητσοτάκη στις πλάτες καλλιτεχνών

Προεκλογικά - επικοινωνιακά παιχνίδια Μητσοτάκη στις πλάτες καλλιτεχνών


Με χαρά μας πληροφορηθήκαμε προχθές για την συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με διακεκριμένους δημιουργούς από το χώρο του ελληνικής μουσικής, όπως του Διονύση Σαββόπουλο, Νίκου Πορτοκάλογλου, Χρήστου Νικολόπουλου, Φίλιππου Πλιάτσικα, Φοίβου (Τασσόπουλου), Φοίβου Δεληβοριά, Στάθη Δρογώση, Δήμου Αναστασιάδηυ, Ελένης Γιανατσούλια και Ηλία Φιλίππου, εκπροσωπώντας το σύνολο των Πνευματικών Δημιουργών Μουσικής της χώρας μας με θέμα τα Πνευματικά Δικαιώματα, της ΕΥΕΔ (Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και του νέου ανεξάρτητου Οργανισμού που δημιουργείται από τους ίδιους τους δημιουργούς με την υποστήριξη της ΕΥΕΔ, όπως είχαν πραγματοποιηθεί και ανάλογες συναντήσεις με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά αλλά και με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. 



Όπως είχαμε γράψει και προχθές σε άρθρο μας, μετά την συνάντηση και όσα ενδιαφέροντα συζητήθηκαν εκεί και την δέσμευση στήριξης του κ. Μητσοτάκη της προσπάθειας της ΕΥΕΔ και των δημιουργών, αναμέναμε την ανακοίνωση δήλωσης στήριξης που θα έκανε, όπως είπε, χθες στα μέσα. Αυτή η δήλωση στήριξης έγινε μεν αλλά με έναν, μάλλον, ανορθόδοξο τρόπο, μίας και παρουσιάστηκε ως "προεκλογικό spot" του κ. Μητσοτάκη, κάτι το οποίο εξόργισε τους Πνευματικούς Δημιουργούς.

Δείτε το spot της ΝΔ:




Στην σχετική της ανακοίνωση η ΝΔ αναφέρει:

Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με δημιουργούς από το χώρο της μουσικής

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα στηρίξω τη δημιουργία ενός νέου και ανεξάρτητου από το κράτος Οργανισμού για τη συλλογή των πνευματικών δικαιωμάτων»

Τη δέσμευσή του να στηρίξει με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση που ενέτειναν και οι παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με διακεκριμένους δημιουργούς από το χώρο του ελληνικής μουσικής. Στο γεύμα που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το παρών έδωσαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της AEPI, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ μόλις ολίγων ετών, τα ετήσια έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα μέσω των οποίων ζουν χιλιάδες νέοι και παλιοί δημιουργοί ήταν 48 εκατ. ευρώ. Πέρσι κατέρρευσαν σε 2 εκατ. ευρώ προκαλώντας ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης σε εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Οι δέκα δημιουργοί που συναντήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη και την Τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, του ζήτησαν να στηρίξει την κοινή τους πλέον προσπάθεια: Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας νέος και αυτοδιαχειριζόμενος φορέας συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων, τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες. Και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ολόθερμα την προσπάθεια αυτή με την αίρεση ο νέος φορέας να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, βάσει του κοινοτικού δικαίου, και κυρίως να μην χρήζει της οικονομικής ενίσχυσης του κράτος, κάτι που είναι και ο στόχος των δημιουργών. 

Η συζήτηση όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το πρόβλημα. Οι 10 τραγουδοποιοί συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη και άλλους τρόπους στήριξης του ελληνικού τραγουδιού για να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων οι οποίες επηρέασαν τον τρόπο παραγωγής, αλλά και αναπαραγωγής της μουσικής.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ήταν μια συνάντηση διαφορετική απ’ αυτές που έχω καθημερινά. Μια συνάντηση γεμάτη μουσική. Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Δρογώσης, Πλιάτσικας, Δεληβοριάς, ο άλλος Φοίβος, Αναστασιάδης, ο μαέστρος μας Χρήστος Νικολόπουλος, και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου. Τους ευχαριστώ πολύ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Διότι με κάποιους, προφανώς δεν έχουμε κοινές πολιτικές αφετηρίες. Αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος. Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι.

Έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς.

Τώρα πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή. Και χαίρομαι ειλικρινά διότι στη συνάντησή μας άκουσα ότι έχουν πια όλοι τον ίδιο στόχο. Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση.

Θα στηρίξω αυτό το στόχο γιατί όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους. Και θέλω γι’ αυτό να απευθύνω μια προσωπική έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την ελληνική μουσική. Το ελληνικό τραγούδι είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας. Η καταβολή ένα συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας για να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι».



Η αντίδραση του Υφυπουργού Πολιτισμού

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με καλλιτέχνες κάνει λόγο για "Υποκριτικό για... όσκαρ όψιμο ενδιαφέρον της Ν.Δ. για τους δημιουργούς και τα πνευματικά δικαιώματα" αναφέροντας αναλυτικά σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

Υποκριτικό για ... όσκαρ το όψιμο ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους δημιουργούς και τα πνευματικά δικαιώματα.
α. Η Νέα Δημοκρατία από θέση κυβερνητικής ευθύνης άφησε ανεξέλεγκτη την ΑΕΠΙ να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς για χρόνια, απομυζώντας τα πνευματικά τους δικαιώματα.β. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε τη λύση - γέφυρα της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, που κράτησε όρθιο το σύστημα είσπραξης και διανομής πνευματικών δικαιωμάτων και σύντομα μετασχηματίζεται σε ανεξάρτητο οργανισμό των ίδιων των δημιουργών, που ήταν και εξαρχής ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης.γ. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε ούτε καν τις πρόσφατες ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση για το ακατάσχετο των δημιουργών και την είσπραξη παλαιών οφειλών πνευματικών δικαιωμάτων.

Στη δημοκρατία η πολιτική βούληση δεν εκφράζεται με πόζες και τσιτάτα, ούτε κάνοντας εξαγγελίες με τα έργα των άλλων.

Στη δημοκρατία η πολιτική βούληση εκφράζεται στη Βουλή, εκεί που όλοι κρίνονται για τις πραγματικές τους θέσεις, αλλά και για την ανυπαρξία τους.





Οι ερμηνείες των ΜΜΕ

Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν γνωστή την δήλωση του κ. Μητσοτάκη χωρίς κανένα σχολιασμό και χωρίς καμία "δεύτερη" ανάγνωση. Άλλα πάλι μπήκαν στην ουσία των λεγομένων, επισημαίνοντας τα λάθη και την απραξία των κυβερνήσεων της ΝΔ, και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, πάνω στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά η "Εφημερίδα των Συντακτών" γράφει:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση (και) για το ελληνικό τραγούδι 

Η αλήθεια είναι όμως πως αυτή ακριβώς η κυβέρνηση «καθάρισε« την ΑΕΠΙ που απομυζούσε για δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι.

Αρα, κάποιο ζήτημα υπάρχει εδώ, κάτι που δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα. «Τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της ΑΕΠΙ, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα» λέει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της. Πού ήταν τόσες δεκαετίες αλήθεια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όταν η ΑΕΠΙ αποτελούσε κράτος εν κράτει; Πού ήταν τόσα χρόνια που οι Δημιουργοί ένιωθαν εγκλωβισμένοι;

Χθες λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέφαγε το μεσημέρι με μία σειρά από Δημιουργούς. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου. 

Ήταν μια συνάντηση διαφορετική. Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Νικολόπουλος, Δεληβοριάς, Πλιάτσικας, Φοίβος, Δρογώσης, Αναστασιάδης, Γιαννατσούλια, Φιλίππου. Δεν έχουμε βέβαια με όλους κοινές πολιτικές αφετηρίες, αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος: Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι.

Συζήτησαν πολλά, σε καλό και φιλικό κλίμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια, και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς». 

Και έκανε μία ακόμα δήλωση που, επίσης, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση». 

Μα αυτό έχει προτείνει πρώτη η κυβέρνηση, δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό. Να φτιάξουν οι Δημιουργοί το δικό τους, ανεξάρτητο, οργανισμό συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Απλώς τους βοηθά με την ΕΥΕΔ, την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, μέχρι να δηλώσουν οι ίδιοι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Το λένε άλλωστε και οι Δημιουργοί στη δική τους ανακοίνωση: «Στη συζήτηση, που ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προτάξαμε την κοινή μας απόφαση, ο υπό ίδρυση νέος φορέας να ελέγχεται και να διοικείται -όπως παντού στον κόσμο- από τους ίδιους τους δημιουργούς. Και με αυτό το δεδομένο, ύστερα από χρόνια ομηρίας στην "αμαρτωλή»"ΑΕΠΙ και μετά από αχρείαστους διχασμούς, απευθύναμε έκκληση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει και εκείνος τη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε ένα ακηδεμόνευτο από το κράτος και ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα». 

Μην μας βγει τώρα η Νέα Δημοκρατία παίζοντας το υπέρμαχη των πνευματικών δικαιωμάτων, μην τρελαθούμε εντελώς. Εδώ ήμασταν κι εδώ είμαστε και ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί στο θέμα της ΑΕΠΙ... 
Πηγή: www.efsyn.gr

Στο ίδιο κλίμα ήταν επίσης και τα δημοσιεύματα μεγάλου μέρους του τύπου, όπως ΤΟ ΕΘΝΟΣ, Η ΑΥΓΗ κτλ.




Οι Αντιδράσεις των Καλλιτεχνών

Πολλοί εκ των καλλιτεχνών οι οποίοι ήταν παρόντες στην συνάντηση και μη, μετά την δημοσιοποίηση της συνάντησης τους με τον κ. Μητσοτάκη με τον τρόπο που έγινε, έκαναν δηλώσεις εμφανώς ενοχλημένοι έως εξοργισμένοι, κάνοντας λόγο για προεκλογικά - επικοινωνιακά παιχνίδια της ΝΔ με χρήση των προσώπων τους. Επίσης πολλοί εξ αυτών στέκονται στην φράση του κ. Μητσοτάκη "καταβολή συμβολικού ποσού" με το οποίο "κλείνει το μάτι" στους επιχειρηματίες-χρήστες μουσικής, όταν θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν υπάρχει κανένα "συμβολικό ποσό" αλλά η εύλογη αμοιβή.



Η αντίδραση του Συλλόγου Πρωτοβουλίας Δημιουργών και Κληρονόμων 450+ ήταν άμεση με σχετική ανάρτησή τους στο Facebook, αναφέροντας:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν.

1.Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.

2.Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ.

3. Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.

4. Η ΕΥΕΔ το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας.

5. Επίσης τους είπαμε σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο το θέμα αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι οι δημιουργοί με την ενότητά μας, δώσαμε το καλό παράδειγμα.

Η συζήτησή τέλειωσε με την δέσμευσή του ότι θα εκδώσει ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων για την οποίαν θα ενημερωνόμασταν πρώτοι. Ξαφνικά λοιπόν –και ενώ οι εντυπώσεις όσων παρέστησαν στην κουβέντα ηταν θετικές από την εξέλιξή της- βλέπουμε τους δημιουργούς πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο που

Α)αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Β)λέει πως θα στηρίξει τον νέο φορέα, ενώ αυτό που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική στήριξη στην ΕΥΕΔ, που αυτή τη στιγμή δουλεύει με δική μας εποπτεία και έλεγχο για να ξεκινήσει ομαλά ο φορέας και ήδη εισπράττει ρυθμίζοντας το πρόβλημα με την αγορά.

Γ)λέει πως οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι. Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δε είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων. Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό (ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μάλιστα εκλεγμένοι Πρόεδρος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, άρα και απόλυτοι έξωθεν εκπρόσωποί μας) από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας.

Οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ 450+





Ο γνωστός τραγουδοποιός και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, κ. Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος ήταν και παρών στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, με μία ανάρτησή του στο Facebook, διαχωρίζει ξεκάθαρα την θέση του από την χρήση της εικόνας του σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση και ζητά την ΑΜΕΣΗ απόσυρσή του.

Αναλυτικά γράφει:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Θα ήθελα με το κείμενο αυτό να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σε σχέση με την χρήση της εικόνας μου σε προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι εδώ και 8 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα των δημιουργών για την κάθαρση στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων που τα λυμαινόταν επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ με κακουργηματικό, όπως αποδείχθηκε, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό έχω συναντήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους, πολιτικούς από όλο το φάσμα. Ήμουν μαζί με τους δημιουργούς (κάθε ιδεολογίας και μουσικού ύφους) με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο, που ζήτησαν από τον πρώην ΥΠΠΟ Νίκο Ξυδάκη να διατάξει έλεγχο στην ΑΕΠΙ, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα και τον Υπουργό Επικρατείας κο Βερναρδάκη Επίτροπο στην Εταιρεία και δημιουργία νέου, διαφανούς φορέα που θα εξυπηρετεί και εμάς και όλη την κοινωνία. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδαμε τα αιτήματά μας να ικανοποιούνται και είμαι αυτή τη στιγμή εκλεγμένο μέλος και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, της μεταβατικής υπηρεσίας που δημιουργεί τον νέο, καθαρό, σύγχρονο οργανισμό μας. Η συζήτησή μας με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων που συναντήσαμε ή θα συναντήσουμε, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Αντιθέτως, πηγαίνω και θα πηγαίνω σε συναυλίες που στηρίζουν σκοπούς ανώτερους από το προσωπικό ή επαγγελματικό μου συμφέρον. Τέλος, να τονίσω κάτι που δεν αφορά εμένα. Στον αγώνα αυτόν είμαστε ταγμένοι όλοι οι δημιουργοί-και το εννοώ: όλοι. Ό, τι κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν ψηφίζουν, ό,τι τραγούδι κι αν είναι αυτό που υπηρετούν. Θα δούμε και θα βγάλουμε ανακοινώσεις για τις συναντήσεις μας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής. Παρακαλώ θερμά λοιπόν να είναι σεβαστός ο αγώνας και η ταλαιπωρία μας. Και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημά μας να δείξουν την συναίνεση που δείξαμε εμείς μεταξύ μας. Θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις των δημιουργών, ξεκάθαρος και αγωνιζόμενος όπως τα τελευταία 8 χρόνια και δεν θέλω ούτε εγώ ούτε τα τραγούδια μου να εξυπηρετήσουν ποτέ άλλους σκοπούς από αυτούς που επιλέγει το ανεξάρτητό μου ήθος






Από τη μεριά του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης - εικαστικός, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ και γιός του Απόστολου Καλδάρα ενός από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της εποχής μας , κ. Κώστας Καλδάρας, στην ανάρτησή του αγανακτισμένος κάνει λόγο για "Φάλτσες Δηλώσεις" Μητσοτάκη:

ΦΑΛΤΣΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Αισθάνομαι αγανακτισμένος από την διαστρέβλωση και την ωμή εκμετάλλευση των αγώνων μας για τα πνευματικά δικαιώματα. Μέσα από τις συναντήσεις μας με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, που είχαν σκοπό την αναγνώριση της προσπάθειας μας, της ΕΥΕΔ και της διακομματικής συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα μας, έγινε και η συνάντηση (διευρυμένη αυτή τη φορά με εκπροσώπους από όλα τα σωματεία-προσωπικά δεν παραβρέθηκα) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δυστυχώς η συνάντηση έγινε αντικείμενο προεκλογικής καμπάνιας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να φτιάχνει ένα σποτάκι – (μετά την συνάντηση κι όχι με δηλώσεις παρουσία των δημιουργών), γεμάτο δυστυχώς από τεράστιες ανακρίβειες

Παραθέτω λοιπόν λίγες από τις αδιάψευστες αλήθειες: 

α) Η ΑΕΠΙ, γεννήθηκε, έζησε, θριάμβευσε και κατέκλεψε, ΟΛΑ τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς να κουνηθεί φύλλο, αλλά και απαξιώνοντας και σαμποτάροντας κάθε αγώνα των δημιουργών. 

β) Η αποκαθήλωση της ιδιωτικής ληστρικής εταιρείας, ξεκίνησε από τον υπουργό Νίκο Ξυδάκη και συνεχίζεται μέχρι τώρα, με την σημερινή υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση. 

γ) Εάν δεν υπήρχε το μεταβατικό στάδιο της ΕΥΕΔ, που Πολλοί-Πάρα Πολλοί πολέμησαν, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αισιοδοξούμε για τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που ετοιμάζουμε ως Εποπτικό. 

δ) Στον δρόμο αυτό βρήκαμε σταθερούς συμμάχους. Την τεράστια πλειοψηφία των δημιουργών, που πρόσφατα πλέον έφτασε σχεδόν στο 100%, βρήκαμε την νέα διοίκηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, (αφού η προηγούμενη μας πολεμούσε με νύχια και με δόντια), βρήκαμε την Επίτροπο κα Μαρία Βλάχου και τους συνεργάτες της, που με ισχνές έως και ανύπαρκτες αμοιβές, στάθηκαν στο πλευρό μας, με μεγάλο προσωπικό κόστος. 

Οπότε μην ψάχνουμε για το ποιος συμπαραστάθηκε σε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα μας. Θα κλείσω αυτή την αναφορά, που αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω, αλλιώς θα ήμουν αχάριστος και άδικος, απέναντι σε πρόσωπα, καταστάσεις, άδικος απέναντι στο παρελθόν, στο μέλλον, αλλά και στην αλήθεια, με μια απευθείας παρατήρηση στον κο Μητσοτάκη: 

Οι δημιουργοί δεν είναι επαίτες να τους προσφέρετε “ένα συμβολικό ποσό” όπως δηλώσατε. Οι δημιουργοί έχουν δικαιώματα, που μέχρι σήμερα τα κλέβανε, τα απαξιώνανε, τα αρνιόντουσαν. Οι δημιουργοί είναι ένα διαχρονικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και τα έργα τους θα υπάρχουν ανεξάρτητα σκοπιμοτήτων και στο μέλλον κι αυτό είναι κατοχυρωμένο από τον ίδιο μας τον λαό! Γι’ αυτό ο πολιτισμός δεν μπορεί να εξυπηρετεί πρόσκαιρες επιδιώξεις, αλλά μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ κοντά του!!!




Το σχόλιο μας...

Κύριε Μητσοτάκη,

Δεν είναι τα πάντα για το θεαθήναι στον βωμό του προεκλογικού σας αγώνα για την εξουσία. Θα μπορούσατε τουλάχιστον, προτού χρησιμοποιήσετε για τους σκοπούς σας τα ονόματα και τα πρόσωπα τόσο σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος της χώρας μας για το προεκλογικό σας παιχνίδι, να τους ενημερώνατε για αυτό αν όχι να τους ζητήσετε την άδεια. Παρά το γεγονός των αντιδράσεων δεν έχουμε δει μέχρι και της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχετε ανασκευάσει τις ελλιπείς και ανακριβείς δηλώσεις σας ή να έχετε αποσύρει το προεκλογικό spot σας.

Το να οικειοποιείστε ή να χαρακτηρίζετε λάθος τις ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης, μόνο και μόνο γιατί είστε αντιπολίτευση, όταν αυτή τουλάχιστον έκανε πράξη την αποκάλυψη του σκανδάλου της ΑΕΠΙ ενώ οι δικιές σας κυβερνήσεις σιωπούσαν (ή έκαναν τα στραβά μάτια) για δεκαετίες, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Δεν είναι όλα πολιτική, μπλε ή κόκκινο, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες "ο δημιουργός δεν είναι επαίτης" για να μιλάτε για "καταβολή συμβολικού ποσού". Οι δημιουργοί παράγουν έργο σημαντικό και δικαιούνται να αμοίβονται για αυτό αναλόγως, όπως ορίζει η νομοθεσία με την "εύλογη αμοιβή". Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει Πνευματική Δημιουργία και Πολιτισμός. Χωρίς το μουσικό "προϊόν" τους πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημιουργίας του νέου ανεξάρτητου Οργανισμού με τις ενέργειες των δημιουργών και της ΕΥΕΔ, ο μοναδικός φορέας που στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς με απρόσκοπτη λειτουργία υπό την Κρατική επίβλεψη είναι και θα είναι η ΕΥΕΔ, η οποία χρειάζεται την στήριξη όλων για να συνεχίσει να υφίσταται το Πνευματικό Δικαίωμα, σύσσωμου του πολιτικού τόξου και των επιχειρήσεων-χρηστών μουσικής.







Γράφει για την larisacitynews.GR
Νίκος Παπαδόπουλος




« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια