ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Έλεγχος στην Τράπεζα Θεσσαλίας διεξάγει η Τράπεζας της Ελλάδος

Έλεγχος στην Τράπεζα Θεσσαλίας διεξάγει η Τράπεζας της Ελλάδος


Για έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στην Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας τραπεζικών ειδήσεων Bankingnews.gr επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές.

Όπως αναφέρει πρόκειται να ελεγχθούν δάνεια σε μέλη του Δ.Σ. αλλά και σε στελέχη της τράπεζας. Θέτει επίσης ερωτήματα για τους όρους κάτω από τους οποίους θα εκδοθούν τα δύο ομόλογα τα οποία ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας στις 14 Μαΐου 2019.

Ολόκληρο το δημοσίευμα της ιστοσελίδας που υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωρόπουλος αναφέρει τα εξής:

"Μήνυμα οικονομικής …ευρωστίας στέλνει η Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, όταν μάλιστα προσφέρει επιτόκια «χρεωκοπίας» για να βρει λεφτά αφού βγάζει ομόλογο που δεν λήγει ποτέ. 

Η τράπεζα της Ελλάδος ως θεματοφύλακας είναι σε εγρήγορση μετά τις τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου αρχίζει ο έλεγχος στη Συνεταιριστική Τράπεζα ο οποίος αναμένεται να είναι ευρείας έκτασης.

Το ανώτερο στέλεχος της ΤτΕ έχει λάβει εντολή για έλεγχο των δανείων που έχουν δοθεί σε στελέχη της τράπεζας όπως και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας βρίσκεται στο … καλύτερο σημείο αφού εκδίδει δύο ομόλογα τα οποία στην ουσία χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μέλλον της.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων εγκρίθηκε η έκδοση ομολόγου συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο να σημειωθεί απευθύνεται μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι γνωρίζουν τους κινδύνους.

[ads-post]

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ομολόγου θυμίζουν εποχές 2012- 2013 όταν η Ελλάδα είχε αβέβαιο μέλλον και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έτρεχαν με διψήφιο ποσοστό. 

Πιο αναλυτικά ο εκδότης δηλαδή η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας λέει στους υποψήφιους θεσμικούς επενδυτές ότι το ομόλογο δεν έχει ημερομηνία λήξης άρα το κεφαλαίο δεν θα επιστραφεί ποτέ. 

Επίσης ο εκδότης έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει τόκους για απεριόριστο χρονικό διάστημα και η μη καταβολή αυτή δεν συνιστά αθέτηση υποχρεώσεων για την πληρωμή τόκων των ομολόγων των παρόντων όρων.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές περισσεύουν χρήματα όταν ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν το κουπόνι και δεν θα πάρουν πίσω το κεφάλαιό τους. 

Μήπως θα ήταν προτιμότερο οι θεσμικοί επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών με υψηλή μερισματική απόδοση; 

Το δεύτερο ομόλογο συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ με χρόνο λήξης τα 7 έτη προσφέρει επιτόκια στα επίπεδα του 8%. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εκδόσεις ομολόγων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, λένε ότι δεν πρόκειται για επενδυτικές ευκαιρίες και είναι ο ορισμός της προς αποφυγήν τοποθέτησης με όρους που απαντώνται μόνο σε μη αξιόχρεες οικονομίες του πλανήτη;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση πενταετούς ομολόγου του 2015 συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7% καλύφθηκε από 114 επενδυτές και 2 θεσμικούς επενδυτές. 

Την περίοδο του 2015 ήταν αιτιολογημένο το επιτόκιο στα επίπεδα του 7% καθώς υπήρχαν αβεβαιότητες για το μέλλον της χώρας και δικαιολογούσαν τόσα υψηλά επιτόκια. 

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν την έκδοση ομολόγου με το κεφάλαιο να είναι άληκτο στο διενεκές όπως είναι γνωστά στο εξωτερικό perpetuals της προηγούμενης δεκαετίας."




Πηγή: www.thessaliaeconomy.gr (Z.H.)







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια