Μάθε που και πώς ψηφίζεις στη Λάρισα

Μάθε που και πώς ψηφίζεις στη Λάρισα


Εκλογές 2019: Λίγες μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές 2019 το ΥΠΕΣ μεσω τις ειδικής ιστοσελίδας του psifizo2019.gr δίνει ΟΛΕΣ τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα των πολιτών όπως και το «Που Ψηφίζω 2019». 


Δείτε αναλυτικά...


Πού Ψηφίζω: «Ανοιχτή» η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ στην οποία οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν το εκλογικό τμήμα - σχολείο που θα ψηφίσουν για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 και τις Ευρωεκλογές 2019.Ο διαδικτυακός κόμβος που μπορούν να μάθουν και πού ψηφίζουν είναι το psifizo2019.gr

 • Πού Ψηφίζω. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psifizo2019.gr του ΥΠΕΣ, ειδικά για τις Ευρωεκλογές 2019, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, ο πρώτος γύρος είναι στις 25 Μαΐου 2019, ημέρα Σάββατο.

 • Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε μπορείτε να επισκεφτείτε αυτόν τον ιστότοπο είτε είστε Έλληνας, είτε Ευρωπαίος πολίτης.

 • Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

 • Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. 
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

 • Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. 
Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

 • Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.
Για τις Ευρωεκλογές ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019. Ειδικά για τους έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου 2019.

 • Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.
Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 527.000 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

 • Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. 
Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

 • Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

 • Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

 • Πόσες μέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται: 
Από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Από 401 και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
Από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
Από 401 και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά χιλιομετρικές αποστάσεις περιοχών, απευθυνθείτε στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών στις κατά τόπους Νομαρχίες.

 • Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Απάντηση στο πού μπορούν οι πολίτες να μάθουν τι ισχύει συγκεκριμένα για τους σταυρούς στην περιφέρεια, τον δήμο και το κοινοτικό συμβούλιο για τα οποία ψηφίζουν στις εκλογές 2019 δίνει μέσα από μια εφαρμογή το ΥΠΕΣ.

Στη σελίδα του ΥΠΕΣ θα σας εμφανιστεί ένας χάρτης στον οποίο θα πατήσετε στην περιοχή για την οποία σας ενδιαφέρει να μάθετε. Στη συνέχεια ξαναπατώντας στον χάρτη πάτε από μια ευρύτερη περιοχή σε μια μικρότερη, πχ. από την περιφέρεια στους δήμους.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε περιοχή ΕΔΩ

Επίσης, μπορείτε να πάρετε τις σχετικές πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες των εκλογών από τον Δήμο σας αλλά θα δίδονται πληροφορίες και μέσα στα εκλογικά τμήματα πριν την ψήφο από τις εφορευτικές επιτροπές.


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη στο


[ads-post]


Οδηγίες Σταυροδοσίας 

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα έχουμε δύο κάλπες: 
Μία για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων (Κεντρικό Ψηφοδέλτιο) και Μία για το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμος Λαρισαίων αποτελείται από τρεις Δημοτικές Ενότητες (Εκλογικές Περιφέρειες)

Στην κάλπη για το Δημοτικό Συμβούλιο (Κεντρικό Ψηφοδέλτιο):
 • Δημοτική Ενότητα Λάρισας (Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας)
  Αφορά όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στη Λάρισα και στην Τερψιθέα. Το ψηφοδέλτιο έχει στο ΠΑΝΩ μέρος τους υποψηφίους της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρισας και στο ΚΑΤΩ μέρος τους υποψηφίους των Εκλογικών Περιφερειών Γιάννουλης και Κοιλάδας. Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας με μέχρι τρείς (3) σταυρούς  στο ΠΑΝΩ μέρος και με ένα (1) σταυρό στο ΚΑΤΩ μέρος του ψηφοδελτίου.
 • Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης (Εκλογική Περιφέρεια Γιάννουλης)
  Αφορά όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στη Γιάννουλη και στη Φαλάνη. Το ψηφοδέλτιο έχει στο ΠΑΝΩ μέρος τους υποψηφίους της Εκλογικής Περιφέρειας Γιάννουλης και στο ΚΑΤΩ μέρος τους υποψηφίους των Εκλογικών Περιφερειών Λάρισας και Κοιλάδας. Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας με μέχρι τρεις (3) σταυρούς  στο ΠΑΝΩ μέρος και με ένα (1) σταυρό στο ΚΑΤΩ μέρος του ψηφοδελτίου.
 • Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας (Εκλογική Περιφέρεια Κοιλάδας)
  Αφορά όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας. Το ψηφοδέλτιο έχει στο ΠΑΝΩ μέρος τους υποψηφίους της Εκλογικής Περιφέρειας Κοιλάδας και στο ΚΑΤΩ μέρος τους υποψηφίους των Εκλογικών Περιφερειών Λάρισας και Γιάννουλης. Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας με ένα (1)  σταυρό στο ΠΑΝΩ μέρος και με ένα (1) σταυρό  στο ΚΑΤΩ μέρος του ψηφοδελτίου.
Στην κάλπη για το Κοινοτικό Συμβούλιο:
 • Δημοτική Ενότητα Λάρισας (Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας)
  Αφορά όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στη Λάρισα και στην Τερψιθέα. Η Δημοτική Ενότητα Λάρισας περιλαμβάνει τις τέσσερις Κοινότητες της Λάρισας και την Κοινότητα Τερψιθέας. Στο εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουμε θα βρούμε το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της Κοινότητας που ανήκουμε όπου μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας με μέχρι δύο (2) σταυρούς.
 • Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης (Εκλογική Περιφέρεια Γιάννουλης)
  Αφορά όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στη Γιάννουλη και στη Φαλάνη. Η Δημοτική Ενότητα Γιάννουλης περιλαμβάνει την Κοινότητα Γιάννουλης και την Κοινότητα Φαλάνης. Στο εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουμε θα βρούμε το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της Κοινότητας που ανήκουμε όπου μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας με μέχρι δύο (2) σταυρούς.
 • Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας (Εκλογική Περιφέρεια Κοιλάδας)
  Αφορά όσους ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα που βρίσκονται στα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας. Η Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας περιλαμβάνει τις Κοινότητες Αμυγδαλέας, Ελευθερών, Κοιλάδας, Κουτσόχερου, Λουτρού, Μάνδρας και Ραχούλας. Στο εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουμε θα βρούμε το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο της Κοινότητας που ανήκουμε όπου μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας με μέχρι δύο (2) σταυρούς.Newsroom larisacitynews.GR

Μάθε που και πώς ψηφίζεις στη Λάρισα