ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

«Πατρίδων μνήμες από τον Πόντο στη Λάρισα..." στη Δημοτική Πινακοθήκη

«Πατρίδων μνήμες από τον Πόντο στη Λάρισα..." στη Δημοτική Πινακοθήκη


«Πατρίδων μνήμες από τον Πόντο στη Λάρισα…1919-2019/100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» 

Αμφιθέατρο Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα 
Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρα 20:00 


Η Ιστορική Λαογραφική Ένωση «Αλησμόνητες Πατρίδες» και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνουν την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 20:00 μουσικοποιητική εκδήλωση με θέμα «Πατρίδων μνήμες από τον Πόντο στη Λάρισα…1919-2019/100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Λεσχών Πολιτισμού και Βιβλιοθηκών κ. Άννυ Ψάρρα και ομιλία της κ. Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο: «Πατριδογνωσία του Πόντου». Η ζωγράφος κ. Αμπερίδου, μέσα από τα εικαστικά έργα της, τα ποιήματα και τις μουσικές του Πόντου, θα αναδείξει ιστορικά γεγονότα του Ποντιακού Ελληνισμού. 

[ads-post]

Ο κ. Γιώργος Αμπερίδης θα παίξει ποντιακή λύρα και θα διαβαστούν ποιήματα από τη θεατρική ομάδα των «Αλησμόνητων Πατρίδων». 

Στο χώρο του φουαγιέ θα υπάρχει έκθεση εικαστικών έργων της Σοφίας Αμπερίδου. 

Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνουν οι κ.κ. Ελένη Λιάγκουρα –μέλος της Ένωσης και Νίκος Ζαρκογιάννης-Αντιπρόεδρος της Ένωσης. 



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚA 



ΣΟΦΙΑ ΑΜΠΕΡΙΔΟΥ 

Η Σοφία Αμπερίδου είναι ζωγράφος- αγιογράφος - ραδιοφωνικός παραγωγός και κατάγεται από την Κατερίνη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ, του τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός κι έκανε ιδιωτικές σπουδές ζωγραφικής, χαρακτικής και διακόσμησης. Το διάστημα αυτό εκπονεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα: Εφαρμοσμένη Θεολογία. 

Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και συμμετείχε σε πάνω από 60 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό Συμμετείχε δυο φορές σε Διεθνές φεστιβάλ ζωγραφικής στην Τραπεζούντα (σημερινή Τουρκία) κι έλαβε μέρος σε τρία καλλιτεχνικά συμπόσια, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στο Φόδελε Ηρακλείου Κρήτης και στο Δίον Πιερίας. 

Επίσης από το 2002 παρουσιάζει εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και συνεργάστηκε με πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Θεσσαλονίκη. Από το 2015 παρουσιάζει την εκπομπή «Ποντιακή Μούσα» στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Ένωσης Ραδιοφωνικών Παραγωγών Μακεδονίας-Θράκης. 



ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΠΕΡΙΔΗΣ 

Ο Γιώργος Αμπερίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1993. Από 6 χρονών ξεκινά ποντιακό χορό στον Ποντιακό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Πανίδη και σε ηλικία 10 ετών αρχίζει μαθήματα ποντιακής λύρας πλάι στον πατέρα του, Δημήτρη Αμπερίδη, στον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας. Ακόμη μαθητεύει κοντά στους Παναγιώτη Ασλανίδη και Μιχάλη Καλιοντζίδη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με ειδίκευση στην ποντιακή λύρα. Είναι υπεύθυνος των τμημάτων ποντιακής λύρας στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης και καθηγητής ποντιακής λύρας στο Μουσικός Σχολείο Κατερίνης. Το τελευταίο διάστημα ερευνά γύρω από την ποντιακή μουσική και ασχολείται με το νέο μουσικό project «Grambery». 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ 
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2-ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑ 
Τ. 2410 616266, 2410 623615 
F. 2410 621204 

-Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» 
Λευκίππου & Γαριστίου 
Επικονωνία 6989567256 





Newsroom larisacitynews.GR






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια