ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Σε ενθαρρυντικό κλίμα ξεκινάει η συλλογή του σκόρδου στον Πλατύκαμπο

Σε ενθαρρυντικό κλίμα ξεκινάει η συλλογή του σκόρδου στον Πλατύκαμπο


Θετική χαρακτηρίζεται η μέχρι τώρα εξέλιξη της καλλιέργειας του σκόρδου για την τρέχουσα περίοδο, καθώς η εικόνα που αποκομίζουν οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών για το προϊόν.

Σε λίγες ημέρες, ξεκινά η συλλογή του χλωρού σκόρδου για τη νέα χρονιά, καλύπτοντας ανάγκες της αγοράς. Ο χειμώνας δεν δημιούργησε προβλήματα στα φυτά, απεναντίας ενίσχυσε τις καλλιέργειες από την απουσία ασθενειών και εντόμων. Μέχρι όμως και τη συλλογή του ξηρού σκόρδου, η καλλιέργεια έχει δρόμο μπροστά και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και ειδικά από τις βροχοπτώσεις.

Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα που θα ανέβει η θερμοκρασία, αναφέρει στην «ΥΧ» ο Φάνης Μπανές, παραγωγός από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, τονίζοντας για την κρισιμότητα της καλλιέργειας μέχρι το στάδιο της συλλογής και του ξερού σκόρδου.

«Για να διατηρήσουν την ποιότητα του προϊόντος, οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν το επόμενο διάστημα τυχόν μυκητολογικές προσβολές λόγω των βροχοπτώσεων. Σε δέκα μέρες περίπου, θα ξεκινήσουν οι πρώτες συλλογές χλωρού σκόρδου. Η συγκομιδή του ξηρού σκόρδου στην περιοχή μας θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου».

Την ίδια εικόνα, μας περιγράφει και ο Ισαάκ Κυπάρογλου από τα Πετρανά Κοζάνης, εστιάζοντας στη θετική εξέλιξη της καλλιέργειας και στην καλή παραγωγή που περιμένουν. «Μπορεί ο καιρός να μας πήγε λίγο πίσω, αλλά η εικόνα των καλλιεργειών μας είναι πολύ καλή και όλα δείχνουν ότι ποιότητα, όπως και η ποσότητα θα είναι καλύτερες, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο».

[ads-post]

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κινείται η παραγωγή σκόρδου στην Κεντρική Εύβοια. «Δεν έχουμε μεγάλες μεταβολές από την περσινή παραγωγή και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας εξελίσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό», αναφέρει ο Δημήτρης Καρβούνης παραγωγός και έμπορος σκόρδων από τα Ψαχνά Ευβοίας.

Χωρίς να μείνει κενός χρόνος από την αγορά, το ξηρό σκόρδο της περσινής χρονιάς παραδίδει τη σκυτάλη στο χλωρό της νέας περιόδου. Με τις τεχνικές μεθόδους που ακολουθούν στον αγροτικό συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας στην Ορεστιάδα, τα μέλη του συνεταιρισμού συντηρούν στους ψυκτικούς θαλάμους μέχρι και σήμερα σκόρδα της περσινής περιόδου.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως δηλώνει ο Τάσος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, «καταφέρνουμε να έχουμε όλο τον χρόνο ελληνικό σκόρδο στην αγορά. Η θερμοκρασία από -1οC έως 0οC βαθμούς είναι η καταλληλότερη για τη συντήρηση του σκόρδου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σχετική υγρασία του χώρου, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65%.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουμε τη συλλογή του χλωρού σκόρδου για να καλύψουμε ανάγκες της αγοράς. Το μεγαλύτερο ποσοστό, όμως, το διακινούμε ως ξερό, διότι έχει περισσότερη διάρκεια συντήρησης».




Πηγή: www.ypaithros.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια