ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Κι όμως εξελισσομαστε - Τέλος ο θρησκευτικός όρκος στις δικαστικές αίθουσες και της Πάτρας

 

Τι ισχύει από την 1η Ιουλίου

Αλλαγή ακόμα και στον όρκο που δίνουν οι μάρτυρες στο ακροατήριο έφερε ο νέος ποινικός κώδικας που ισχύει από την 1η Ιουλίου. Κάθε μάρτυρας οφείλει, πριν εξετασθεί στο ακροατήριο, να ορκιστεί δημόσια. Προς τούτο, και μέχρι πριν λίγες μέρες έπρεπε να ερωτηθεί αν προτιμά να δώσει θρησκευτικό, ακουμπώντας το χέρι στο Ευαγγέλιο, ή πολιτικό όρκο.


Ο τύπος του χριστιανικού όρκου έχει ως εξής: “Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε”. Αν ο μάρτυρας πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που ορίζει άλλο τύπο όρκου, έδινε τον όρκο σύμφωνα με αυτόν τον τύπο.

 

Οι μάρτυρες ορκίζονται μόνο με πολιτικό όρκο «στην τιμή και την υπόληψη τους» ότι θα πουν την αλήθεια ενώπιον του δικαστηρίου

[ads-post]

Και μπορεί μέχρι τώρα ο μάρτυρας που κατέθετε σε μία δίκη να επέλεγε αν θα  ορκιστεί με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο... όμως πλέον αυτή η επιλογή δεν υπάρχει.


Οι μάρτυρες ορκίζονται μόνο με πολιτικό όρκο «στην τιμή και την υπόληψη τους» ότι θα πουν την αλήθεια ενώπιον του δικαστηρίου. Ο πολιτικός όρκος δίνεται ως διαβεβαίωση με τον εξής τύπο: «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε». Φυσικά οι μάρτυρες που κατέθεσαν αυτές τις μέρες σε δίκες δεν το γνώριζαν με αποτέλεσμα στην αρχή των καταθέσεων τους να ετοιμάζονται να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο και ο πρόεδρος να ενημερώνει πως μέσα στις δικαστικές αίθουσες, δεν θα δίνεται από εδώ και πέρα θρησκευτικός όρκος. 


Να σημειώσουμε ότι ο άλαλος μάρτυρας που γνωρίζει να γράφει ορκίζεται, γράφοντας και υπογράφοντας τον άνω όρκο. Αν δεν ξέρει να γράφει δηλώνει τον όρκο της προηγούμενης παραγράφου, με την βοήθεια διερμηνέα.








Πηγή: www.thebest.gr









« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια