ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Mεγάλες οι καταστροφες από το μπουρίνι και το χαλάζι στις περιοχες του Τυρνάβου



Ισχυρό μπουρίνι σε συνδυασμό με σφοδρή χαλαζόπτωση «χτύπησε» το μεσημέρι της Τετάρτης την επαρχία Τυρνάβου προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και όχι μόνο.


Μέσα σε λίγα λεπτά ο δυνατός άνεμος ξήλωσε δέντρα, παρέσυρε τσίγκινες στέγες ποιμνιοστασίων, ενώ προβλήματα προέκυψαν και με την ηλεκτροδότηση.


Η κακοκαιρία έπληξε κυρίως τη Λυγαριά, το Αργυροπούλι και τα Δελέρια, ενώ λόγω της πτώσης δέντρων έκλεισε ο δρόμος Τυρνάβου – Δελερίων μετά τον Αγιο Αθανάσιο.


Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και στις αγροτικές καλλιέργειες με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς σε ανακοίνωσή τους να ζητούν να κηρυχθεί ο Δήμος Τυρνάβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.





Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Χωρίς προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τύρναβου είναι η σημερινή καταστροφή.

Η χαλαζόπτωση μαζί με την απερίγραπτη σε ένταση ανεμοθύελλα διέλυσε και γκρέμισε τα πάντα στις αγροτικές μας παραγωγές ξερίζωσε πολυετής καλλιέργειες (δένδρα, αμπέλια) αλλά και σταβλικες εγκαταστάσεις.

Η καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας είναι πρωτοφανής και ολοκληρωτική φέρνοντας μας σε απόγνωση τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα επιβίωσής τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα αποζημίωσης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ό οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί με κλιμάκιο αύριο της πληγείσες περιοχές.

Από την νέα κυβέρνηση δεν θέλουμε συμπαράσταση και δάκρυα όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις θέλουμε άμεσα πράξεις.

Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.

Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας.

Ο Δήμος Τυρνάβου να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».


(*) φωτογραφίες από facebook (Nίκος Ρεβήσιος)






Πηγή: www.kosmoslarissa.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια