ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Νέος νόμος συνεταιρισμών και νέος κανονισμός ΕΛΓΑ ο σχεδιασμός για το πρώτο εξάμηνο

Νέος νόμος συνεταιρισμών και νέος κανονισμός ΕΛΓΑ ο σχεδιασμός για το πρώτο εξάμηνο


Ένα πλήρως ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και μια γενναία αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, είναι οι θεσμικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Το πρώτο αποτελεί αντικείμενο πρώιμου σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης, ενώ το δεύτερο έρχεται ως αποτέλεσμα της έντασης των καιρικών φαινομένων το τελευταίο διάστημα και της ανάγκης να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος.

Οι πληροφορίες θέλουν για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής να γίνεται ευρύτατος διάλογος και να καταθέτουν τις προτάσεις τους όλοι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη αγορά. Δεν αποκλείεται η πρώτη δέσμευση επ' αυτού να υπάρξει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. 


Μαζί με τις προγραμματικές η αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ

Ελάχιστα ή καθόλου φαίνεται ότι είχαν προχωρήσει από την προηγούµενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι πολυδιαφηµισµένες διαδικασίες αλλαγής του κανονισµού του ΕΛΓΑ, που υποτίθεται πως αποτελούσε βασικό µεταρρυθµιστικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αγροτική πολιτική.

Έτσι τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε ερώτηση της Agrenda σχετικά µε την αλλαγή του κανονισµού του ΕΛΓΑ µε σκοπό τη µείωση του γραφειοκρατικού κολλήµατος σε κάθε αποζηµίωση, κάτι για το οποίο η προηγούµενη διοίκηση υποτίθεται πως είχε προχωρήσει σε αναλογιστικές µελέτες και ήταν «προ των πυλών», ο νέος υπουργός απήντησε πως αυτό είναι ένα από τα θέµατα που εξετάζει η νέα διοίκηση και θα υπάρξει κάποια σχετική τοποθέτηση στις προγραµµατικές δηλώσεις που έχουν οριστεί για τις 20 Ιουλίου.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί και µεγάλη έκπληξη, καθώς από όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις του κυρίου Αραχωβίτη, περί αναλογιστικών µελετών και µεγάλου σχεδίου, το µόνο που πραγµατικά φάνηκε στη ∆ιαύγεια ήταν ο διαγωνισµός για το ποιος θα εκπονήσει τις µελέτες. Ποτέ όµως δεν έγινε λόγος για την εξέλιξη και τα αποτελέσµατα αυτών των µελετών, τη φάση στην οποία βρίσκεται το έργο, ή έστω µια ένδειξη για το χρονικό διάστηµα που θα απαιτηθεί.

Ένα ακόµη θέµα το οποίο σηκώνει συζήτηση και καθαρή λύση και µε το οποίο ο νέος υπουργός φάνηκε διατεθειµένος να ασχοληθεί, είναι η πτώση της ποιότητας της παραγωγής και πώς αυτό θα συνδέεται ή όχι µε τις αποζηµιώσεις. Όπως έχει γραφτεί επανηλληµένα στην Agrenda, η µη αποζηµίωση της µειωµένης ποιότητας, µε αποτέλεσµα αυτή να καταλήγει στην αγορά, δε βλάπτει µόνο τον παραγωγό που πουλάει σε χαµηλότερες τιµές, αλλά και το σύνολο των παραγωγών, καθώς πέφτουν οι τιµές στην αγορά, χαλάει, δηλαδή η «πιάτσα». Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην έκτακτη συνέντευξη τύπου για τις καταστροφές από τη θεοµηνία, που συγκλήθηκε το µεσηµέρι της Πέµπτης 11 Ιουλίου στην πλατεία Βάθη.

[ads-post]

«Γράμμα» Μητσοτάκη για συνεταιρισμούς και φόρο

Ειδική µέριµνα για τους αγροτικούς συνεταιρισµούς υπαγορεύει ο «ειδικός φάκελος» Μητσοτάκη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µε βάση τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί µέχρι τα τέλη του έτους.

Πιο συγκεκριµένα, αυτό το οποίο τονίζεται είναι η άµεση εισαγωγή νόµου για τους συνεταιρισµούς και η ανάγκη για µείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις οµάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήµατα. 

Τα άλλα δύο θέµατα που θίγει η πρωθυπουργική επιστολή για το υπουργείο Γεωργίας είναι η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα ΚΑΠ και η αντιµετώπιση των παράνοµων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα µε εντατικοποίηση των ελέγχων.


Kάτι λείπει…

Αυτό το οποίο λείπει από τον «φάκελο» Μητσοτάκη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είναι η ειδικότερη φορολογική µέριµνα για τα µέλη των συνεταιρισµών. Σηµειωτέον ότι στις προεκλογικές εξαγγελίες της προηγούµενης κυβέρνησης είχε τεθεί καθαρά θέµα µείωσης της φορολογίας και των αγροτών που είναι µέλη συνεταιρισµών στο 11%. Κι αυτό δεν είναι θέµα ανταγωνισµού των θεµάτων αλλά θέµα κινητοποίησης των αγροτών να συµµετάσχουν σε συνεργατικά σχήµατα.




Πηγή: www.agronews.gr (Γιάννης Πανάγος)








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια