Αυτά είναι όλα τα σενάρια των Εκλογών 2019 για αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές

Αυτά είναι όλα τα σενάρια των Εκλογών 2019 για αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές


Σε ποια περίπτωση θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση - Τι γίνεται αν το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές - Πώς επηρεάζουν την αυτοδυναμία τα κόμματα Βαρουφάκη και Βελόπουλου - Πώς κατανέμονται οι έδρες - Μόνο το 1875 είχαν ξαναγίνει εκλογές τον Ιούλιο - Ποια πρόσωπα προηγούνται στη μάχη των σταυρών σύμφωνα με τα γκάλοπ


Στην τελική ευθεία για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών εισέρχεται η χώρα αν και η ψευδαίσθηση εκτόνωσης που προκαλεί η πρόσφατη διεξαγωγή των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου προκαλούν ανησυχία στα κομματικά επιτελεία για το ύψος της αποχής.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα υπερ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα από 8 εως 9,5 μονάδες. Υπο αυτά τα δεδομένα ο «γρίφος» της πρωτιάς φαίνεται να έχει λυθεί και πλέον η κάλπη θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της αυτοδυναμίας.

Εκεί πλέον εστιάζει και η επικοινωνιακή στρατηγική των κομματικών επιτελείων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιζητά ισχυρή εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα αλλά και για να αποφευχθούν νέες εθνικές περιπέτειες με επαναληπτικές εκλογές, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακόψει την ορμή της ΝΔ.


Ο «σταυρός» και οι 17ρηδες

Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, αυτή τη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους που επιθυμούν να υποστηρίξουν. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια. 

Γενικά:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 ως και 3 βουλευτές, 1 σταυρό.
β) Απο 4 ως και 7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς.
γ) Από 8 ως και 12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς, και
δ) Περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς.

Επίσης για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές οι 17ρηδες (σ.σ. να έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002). Σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους θα προσέλθουν στις κάλπες 106.852 17ρηδες ενώ για πρώτη φορά θα ψηφίσουν συνολικά 529.089 νέοι ηλικίας 17 εως 21.


Η κατανομή των εδρών στους τομείς της Αθήνας

Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές αναμετρήσεις είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας σε 3 μικρότερες (Βορείου, Νοτίου και Δυτικού Τομέα) και του πρώην υπολοίπου Αττικής σε 2 (Δυτικής και Ανατολικής Αττικής). Το γεγονός αυτό περιορίζει την δυνατότητα εκλογής υπερ-βουλευτών που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες σταυρούς. Για παράδειγμα τον Ιανουάριο 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης εξελέγη με 142.046 «σταυρούς», όπως και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος στην Καστορία με 2.455. Αυτή την φορά λοιπόν δεν αναμένεται να ξεπεραστεί το κατώφλι των 100.000 ψήφων. 

Επιπροσθέτως, οι 44 έδρες της Β΄Αθήνας έχουν κατανεμηθεί ως εξής: 18 στον Νότιο, 15 στον Βόρειο και 11 στον Δυτικό Τομέα. 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η ΝΔ διεκδικεί συνολικά 18 – 20 έδρες. Ειδικότερα, στον Βόρειο τομέααναμένεται να εκλεγούν 6-7 γαλάζιοι βουλευτές. Πρώτος φαίνεται να κόβει το νήμα ο Κ. Χατζηδάκης, ακολουθεί ο Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Κουμουτσάκος και Ζ. Ράπτη. Επι ίσοις όροις διεκδικούν έδρα οι Π. Τατσόπουλος, Ν. Ρωμανός, Ι. Καλαντζάκου και Ν. Κωστόπουλος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να λάβει 3 – 4 έδρες. Φαίνεται να προηγούνται οι Ε. Τσακαλώτος, Γ. Κατρούγκαλος και θα δώσουν μάχη οι Α. Καββαδία, Ε. Αυλωνίτου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Κ. Ζαχαριάδης και Τ. Πετρόπουλος.

Στον Νότιο τομέα η ΝΔ φιλοδοξεί να εκλέξει 8-9 (Ν. Δένδιας, Δ. Χατζηδάκης, Μπ. Παπαδημητρίου, Κ. Κυρανάκης, Σ. Βούλτεψη, Αν. Καραμανλή, Γ. Καλλιάνος, Χ. Θεοχάρης) και ο ΣΥΡΙΖΑ 4-5 (Ν. Παππάς, Ν. Ξυδάκης, Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλας, Γ. Χριστοφορίδης). 

Η ΝΔ ρίχνει ειδικό βάρος στον Δυτικό τομέα, γι' αυτό και θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της συγκεκριμένες περιφέρειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά η Συγγρού εκτιμά ότι θα εκλέξει 4-5 βουλευτές (Μ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Γιακουμάτος, Αν. Πανούτσος, Γ. Λοβέρδος) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 3-4 (Γ. Δραγασάκης, Δ. Βίτσας, Χ. Καφαντάρη, Π. Κουρουμπλής).


Όλα τα δεδομένα για την κάλπη της 7ης Ιουλίου

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 εως τις 19:00 και οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο ελληνικών αρχών. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος πέραν από κορυφαία δημοκρατική πράξη είναι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία υποχρεωτική. 

Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. 

Οι εκλογείς – και οι ετεροδημότες - μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις». Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια 1 ή 2 ημερών ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής τους περιφέρειας.

[ads-post]

Πρώτη φορά Ιούλιο

Να σημειωθεί ότι ποτέ στην μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας δεν είχαν διεξαχθεί εκλογές τον Ιούλιο. Το μόνο ιστορικό προηγούμενο συναντάται στις εκλογές του 1875 πριν από 144 έτη. 

Το Σύνταγμα δεν θέτει περιορισμούς στον εκάστοτε πρωθυπουργό ως προς τον χρόνο προσφυγής στης κάλπες. Ωστόσο όλες οι κυβερνήσεις σεβάστηκαν την μη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής. 

Σύμφωνα με μελέτη του Γιάννη Μαυρή της Public Issue από τις 17 μεταδικτατορικές εκλογικές αναμετρήσεις οι 9 έχουν γίνει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, 3 τον Ιούνιο, 4 την άνοιξη Μάρτιος – Μάιος και μια φορά τον Ιανουάριο. 

Στην Ελλάδα από το 1829, σε 190 έτη εκλογικής ιστορίας, έχουν γίνει συνολικά 68 αναμετρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων τον Νοέμβριο (11), τον Σεπτέμβριο (9), Μάιο (9) και Μάρτιο (7). Γενικότερα, η «καρδιά» του χειμώνα Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος και το κατακαλόκαιρο Ιούλιος – Αύγουστος δεν προσφέρονται για εκλογές απο σεβασμό στις κοινωνικές και θρησκευτικές συνήθειες των Ελλήνων. 


Τα μετεκλογικά σενάρια: Αυτοδυναμία

Ουσιαστικά, δύο είναι τα ενδεχόμενα που μπορεί να διαμορφώσει η κάλπη της 7ης Ιουλίου. Το πρώτο και πιθανότερο σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι στην επόμενη Βουλή το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να λάβει από 154 εως 164 έδρες. Ο ακριβής αριθμός εδρών είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: του τελικού ποσοστού που θα λάβει η ΝΔ και του αθροιστικού ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. 

Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4% ενώ για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστά 5% εως 7%. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον από 38,38% εως 37,57% αντίστοιχα για να πάρει οριακά την αυτοδυναμία. 
Ο ρόλος του ΜΕΡΑ25 και του Βελόπουλου

Στις επικείμενες εκλογές καταλυτικό ρόλο για την διαμόρφωση του σχετικού ορίου θα παίξουν το ΜΕΡΑ25 του Γιανη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Τα δύο κόμματα βρίσκονται κοντά στο 3%. 

Αυτό σημαίνει ότι εάν εισέλθουν τελικά στην Βουλή θα αδειάσουν την δεξαμενή των εκτός κοινοβουλίου κομμάτων η οποία θα περιοριστεί αθροιστικά σε ποσοστά πέριξ του 5% και άρα ο πρώτος χρειαστεί πάνω από 38% για να βγει αυτοδύναμος. 

Εάν μείνουν εκτός και οι δύο τότε η εξωκοινοβουλευτική δεξαμενή ίσως προσεγγίσει το 10%.


Ημερομηνίες και ονόματα

Εαν τελικά το κόμμα της ΝΔ συγκεντρώσει την αυτοδυναμία τότε η ορκωμοσία, της νέας κυβέρνησης, της νέας Βουλής και η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου θα έχουν ολοκληρωθεί πιθανότατα εως τις 17-18 Ιουλίου. 

Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης εως τις 22-23/7, ενώ όπως ήδη έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισαχθούν άμεσα ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια όπως αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την αποφυγή αθρόων αποφυλακίσεων, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, νέος τρόπος λειτουργίας κυβέρνησης, κατάργηση απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, φοροελαφρύνσεις κ.α. 

Επίσης, σύμφωνα και το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών είναι ο νυν αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας. Θα πλαισιώνεται πιθανότατα από τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιο Πέτσα. 

Ρόλο-κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα λέγεται ότι θα έχει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης που θα αναλάβει πιθανότατα ένα νέο υπουργείο Επενδύσεων και θα συνεπικουρείται από δύο ή τρεις υφυπουργούς που θα ξεχωρίζουν για την τεχνοκρατική τους επάρκεια, όπως, ο έμπειρος μάνατζερ Γιάννης Καρακαδάς. 

Υψηλό αξίωμα θα έχει επίσης και ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, το όνομα του οποίου παίζει δυνατά για το κρίσιμο, όπως θεωρεί το επιτελείο Μητσοτάκη, υπουργείο Παιδείας, αν και νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν να ορίζεται πρόεδρος της Βουλής ή υπουργός Εξωτερικών. 

Αλλες πηγές εκτιμούν ότι στη Βουλή θα πάει ο Κώστας Τασούλας ή ο Κώστας Τσιάρας, ενώ αποτελεί στόχο και για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η κατεύθυνση της Πειραιώς είναι πάντως να βρεθεί για το αξίωμα στέλεχος με αποδοχή από την αντιπολίτευση. Επικρατέστερος για επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φέρεται ο Νίκος Δένδιας.

Χαρτοφυλάκια αναμένεται να αναλάβουν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πιθανόν σε θέση-έκπληξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς δεν είναι νομικός, ο Μάκης Βορίδης πιθανότατα στο Εσωτερικών, για το οποίο ακούγεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας, η Ολγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, η Νίκη Κεραμέως πιθανότατα στο Πολιτισμού, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στο Υποδομών, ο Βασίλης Κικίλιας στο Αμυνας ή στο Δημόσιας Τάξης, που σχεδιάζεται να συγχωνευτεί με το Μεταναστευτικής Πολιτικής, και η Φωτεινή Αραμπατζή στο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Από τους εκτός των «γαλάζιων» κομματικών τειχών που είναι πολύ πιθανό να αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να σηματοδοτήσει τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά, αναφέρεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ίσως πάει σε ένα από τα «ένστολα» υπουργεία, καθώς και η Αννα Διαμαντοπούλου, που λέγεται ότι θα ανταποκρινόταν σε πρόταση για παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. 

Στην ίδια κατηγορία, αλλά σε πιο τεχνοκρατικό πόστο -μάλλον υφυπουργού- δεν θα ήταν έκπληξη αν βρισκόταν ο ειδικός σε θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Νεκτάριος. 

Στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, εξάλλου, που θα αναβαθμιστεί σε χαρτοφυλάκιο Επικρατείας και θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ, ενισχυμένο και με αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο βαίνει προς κατάργηση, αναμένεται να τοποθετηθεί ο επίσης προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Κυριάκος Πιερρακάκης. 


Τα μετεκλογικά σενάρια: Μη αυτοδυναμία

Εάν όμως η κάλπη δεν δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα τότε ελλοχεύει κίνδυνος ανεξέλεγκτης πολιτικής και οικονομικής περιδίνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με το σύστημα της απλής αναλογικής και με το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να χτυπάει «κόκκινο».

Να σημειωθεί ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μεταθέσει τις εθνικές εκλογές για την 7η Ιουλίου, αντί 30 Ιουνίου που αρχικά είχε αποφασιστεί, επιβάρυνε την τουριστική κίνηση της χώρας και ανέτρεψε τον οικογενειακό προγραμματισμό για θερινές διακοπές. 

Το ενδεχόμενο ωστόσο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες του Ιουλίου απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό και να ακυρώσει τα μπάνια του λαού. 

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα Fm 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη στις 7 Ιουλίου πρέπει αν δοθεί ισχυρή εντολή στην ΝΔ «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά». 

Εάν λοιπόν το βράδυ της 7ης Ιουλίου το τελικό αποτέλεσμα δείξει ότι το πρώτο κόμμα – το οποίο όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ - δεν συγκεντρώνει τουλάχιστον 151 βουλευτικές έδρες τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές. 

Η διαδικασία διαρκεί εως εννιά ημέρες καθώς οι εντολές δίνονται στους αρχηγούς των τριών κομμάτων με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους από τρεις ημέρες για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. 

Εάν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες τότε κατά το Σύνταγμα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή». 

Σε αυτή την περίπτωση στις 16-18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής θα υπογράψει νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εντός 30 ημερών. 

Πιθανότερες ημερομηνίες για την νέα προσφυγή στις κάλπες είναι οι δύο Κυριακές πριν και μετά το Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή 11 ή 18 Αυγούστου. Ωστόσο, σε αυτό το ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που σημαίνει ότι για να κυβερνήσει αυτοδύναμα το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστά πολύ πάνω από το 40% (σ.σ. αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής είναι μηδενικό τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 50,1% για την αυτοδυναμία).


Πού πάνε τα ποσοστά των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων

Οι ψηφοφόροι που επιλέγουν να στηρίξουν ένα μικρό κόμμα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν τελικά δεν καταφέρει να εισέλθει στην Βουλή τότε η ψήφος τους κατανέμεται αναλογικά στα κόμματα που ξεπέρασαν το 3%. Δεν ενισχύεται δηλαδή μόνο το πρώτο κόμμα αλλά όλα τα κόμματα που δικαιούνται έδρες. 

Με τον τρόπο αυτό και λόγω του τρόπου λειτουργίας του εκλογικού νόμου, η ψήφος σε ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της αριστεράς θα ενισχύει στο τέλος και την Χρυσή Αυγή και το αντίστροφο. 

Σύμφωνα με άρθρο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη στην «Καθημερινή» στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, τα κόμματα που δεν συγκέντρωσαν το 3%, άθροισαν 6,41% που αντιστοιχούν σε 16 βουλευτικές έδρες. Από αυτές, τις 6 πήρε ο Σύριζα με την αναγωγή και τις υπόλοιπες 10 τα άλλα κόμματα. 

Για παράδειγμα η Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη συγκέντρωσε ποσοστό 2,87% και δεν εξέλεξε βουλευτή. Το ποσοστό αυτό «ισοδυναμεί» με 7 έδρες (από τις 16), οι οποίες κατανεμήθηκαν ως εξής: Σύριζα – 2, Ν.Δ. – 1, Χρυσή Αυγή – 1, ΔΗΣΥ – 1, ΚΚΕ – 1 και Ποτάμι – 1! 

«Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από δεξιούς. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί ελπίζουν να ξεπεράσουν το 3% και να εκλέξουν τουλάχιστον οκτώ βουλευτές για να ρυθμίζουν την πολιτική κατάσταση, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα (που όλοι πιστεύουν ότι θα είναι η Ν.Δ.) δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία» σημειώνει ο κ. Δρυμιώτης για να εξηγήσει «Μάλλον κακό στην παράταξή τους κάνουν. Αν δεν ξεπεράσουν το 3% θα ενισχύσουν περισσότερο όλους τους άλλους. Καλό είναι να το σκεφτόμαστε πριν τους ψηφίσουμε».

Πηγή: www.protothema.grΑυτά είναι όλα τα σενάρια των Εκλογών 2019 για αυτοδυναμία ή επαναληπτικές εκλογές