ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

7ο Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών "...στου Ολύμπου την αυλή" στην Ελασσόνα


7ο Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών "...στου Ολύμπου την αυλή" στην Ελασσόνα


Κάθε Ελασσονίτισσα και Ελασσονίτης, κάθε φίλη και φίλος της περιοχής, γνωρίζει πολύ καλά την παλιά και βαθιά σχέση της Ελασσόνας με τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την Παράδοση. Η σχέση αυτή πήρε νέα δυναμική μορφή με το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που εδώ και 7 χρόνια συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτή την όμορφη σχέση με τον Πολιτισμό, γεμίζοντας με χρώματα, παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες. Απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας έτσι με το δικό του τρόπο στον Πολιτισμό και στην αλληλεγγύη των λαών που τόσο χρειαζόμαστε.


Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ εδώ και 42 χρόνια κατάφερε να αλλάξει το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής μας. Ο θεσμός του Φεστιβάλ γίνεται φάρος και ελπίδα, σηματοδοτώντας και προβάλλοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι αν θέλουμε μπορεί να γίνει το τόπος μας, ο Όλυμπος, ένα παγκόσμιο σημείο Πολιτισμού. Αυτή μας η προσπάθεια χρωματίζεται  από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων χορευτικών σχημάτων και οι ήχοι της μουσικής μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μεγάλο όραμα της παράδοσης και του πολιτισμού.



Φέτος, στο 7ο Φεστιβάλ, τιμούμε το Μικρασιάτικο και τον Ποντιακό Ελληνισμό με το αφιέρωμά μας στην μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από την «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Τιμούμε και δεν λησμονούμε. Τιμούμε και ταυτόχρονα μένουμε ενεργοί, ενσυνείδητοι πολίτες και πρεσβεύουμε την ενεργή συμμετοχή όλων προκειμένου να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την παράδοση και τις τέχνες.
Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, για την αμέριστη συμπαράστασή της στη μεγάλη προσπάθειά μας.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας.
Επίσης το Δήμο Ελασσόνας, το Δίκτυο Περραιβία και την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και τέλος, όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».



 
Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
και του Δήμου Ελασσόνας
Οργανωτική Υποστήριξη – Επιμέλεια Εκδηλώσεων : ΚΟΙΝΣΕΠ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ»
Ηθική Στήριξη: Δίκτυο Περραιβία

Επικοινωνία: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας,
Βουλγαροκτόνου 23 – 402 00 Ελασσόνα. Τηλ.: 2493023610,
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σαμώτας Ιωάννης – Τηλ:6974550560
Facebook: Laografiki Elassonas
Festival Facebook: FestStouOlympoutinAylh
Twitter: Laografiki Elassonas
Instagram: laografiki_elassonasgr


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
ΩΡΑ: 7.00 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα
Ώρα: 8.00 μ.μ.
Έναρξη του 7ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή»
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.
Συμμετέχουν:
Academic Folklore Ensemble „Oro“ – Nis , ΣΕΡΒΙΑ
Folk Song and Dance Ensemble „LUBLIN” – ΠΟΛΩΝΙΑ
Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας – ΕΛΛΑΔΑ


ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
ΩΡΑ: 5.30 μ.μ.
·         ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
«Προσφυγικό Ταξίδι μέσα από το Θέατρο», με την Παναγιώτα Παπαγεωργίου (θεατρολόγο του Ελεύθερου Εργαστήρι Θεάτρου Theatrale) και την Κατερίνα Γκουσγκούνη (Λογοπαθολόγο – Λογοθεραπεύτρια).
·         ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Εικαστικό Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά με την ζωγράφο  - εικαστικό Εύα Βασδέκη
«Η Βαλίτσα του Πρόσφυγα και του Ξενιτεμένου»
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Λαμπαδηδρομία - Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «GENOCIDEA TRUE STORY» .
Αφηγηματική Παράσταση «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» σε συνεργασία με την  Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.


ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019
ΩΡΑ: 7.00 μ.μ.
Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα
Ώρα: 8.00 μ.μ.
Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.
Συμμετέχουν:
Academic Folklore Ensemble „Oro“ – Nis , ΣΕΡΒΙΑ
Folk Song and Dance Ensemble „LUBLIN” – ΠΟΛΩΝΙΑ
Πολιτιστικό Σύλλογο Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ"  - ΕΛΛΑΔΑ
Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας – ΕΛΛΑΔΑ
Ώρα: 10.00 μ.μ.
Τελετή Λήξης


Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες

Academic Folklore Ensemble „Oro“ – Νις, ΣΕΡΒΙΑ
Το Ακαδημαϊκό Λαογραφικό χορευτικό συγκρότημα "Oro" ιδρύθηκε το 1959, και είναι το παλαιότερο συγκρότημα σπουδαστών του Πανεπιστημίου της Νις. Σχεδόν όλα τα μέλη είναι φοιτητές. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 350 μέλη. Η ιδιοσυγκρασία του, τα φανταχτερά κοστούμια και το πλούσιο ρεπερτόριό του που βασίζεται στους λαϊκούς χορούς από όλα τα μέρη της Σερβίας, ιδιαίτερα από την περιοχή Niš και τη νοτιοανατολική Σερβία, καθιστούν το "Oro" ένα από τα πιο ελκυστικά σύνολα της χώρας.
Στο χορευτικό συγκρότημα "Oro" απονεμήθηκε δύο φορές ο τίτλος του Καλύτερου σερβικού χορευτικού συγκροτήματος, το 1964 και το 1997, και έχει πάνω από 4000 συναυλίες και παραστάσεις στη Σερβία και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε περισσότερες από 40 χώρες, καθώς και σε άλλες ηπείρους - Αμερική (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βραζιλία) και Ασία (Φιλιππίνες).



Folk Song and Dance Ensemble „LUBLIN”
Ιδρύθηκε το 1948 από τον Wanda Kaniorowa. Είναι πολιτιστικός πρεσβευτής της Πολωνίας και της περιφέρειας του Λούμπλιν, έχοντας φέρει την πολωνική λαϊκή τέχνη σε όλες σχεδόν τις ηπείρους κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών ταξιδιών τους στο εξωτερικό - 225 για τα τέλη του 2018. Μεγάλος αριθμός τραγουδιών και χορών από πολλές πολωνικές περιφέρειες καθώς και εθνικοί χοροί: polonaise, mazur, kujawiak, oberek και krakowiak. Τα μέλη του χορευτικού παρουσίασαν  μέσα σ’ αυτά τα 70 χρόνια πάνω από 7250 παραστάσεις. Τα μέλη του χορευτικού ξεπερνούν τα 800 άτομα κάθε χρόνο χωρισμένα σε 18 ηλικιακές ομάδες.
Το συγκρότημα Τραγουδιού και Χορού "LUBLIN" έχει λάβει πολλά βραβεία και βραβεία: από τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Διοικητή της Επαρχίας Λούμπλιν και τον Πρόεδρο της πόλης Lublin. Για τα 70 χρόνια του, του απονεμήθηκε το μετάλλιο "Gloria Artis".

Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών Βόλου "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ"
 Ιδρύθηκε το 2009 . Σκοπός του Συλλόγου είναι η έρευνα, η μελέτη, η διάσωση και η διάδοση του ψυχαγωγικού χορού και των στοιχείων που τον αποτελούν (κίνηση, μουσική, λόγος) με περαιτέρω στόχο τη διάδοση της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μελών του και την βελτίωση, δια μέσου του χορού, της ποιότητας της ζωής τους (σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο).
Σήμερα ο Σύλλογος αποτελείτε από αρκετά μέλη. Διαθέτει χορευτικά τμήματα παιδικά εφηβικά και ενηλίκων με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Τα χορευτικά του τμήματα συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας.  Πάγιες εκδηλώσεις του συλλόγου αποτελούν τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος χορός μας καθώς και το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ‘’ΤΕΡΨΙΧΟΡΕΙΑ’’ ενηλίκων και παιδικό, όπου συμμετέχουν όλα τα τμήματά μας, μαζί με φιλοξενούμενους συλλόγους απ όλη την Ελλάδα.

Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας
Ιδρύθηκε το 1965 και κύριοι στόχοι του συλλόγου είναι η πνευματική διαπαιδαγώγηση των μελών του στα πλαίσια των Εθνικών Ιδεών και η προστασία, η υποστήριξη, η προαγωγή και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των Ελλήνων του Πόντου. Η συγκέντρωση και η διατήρηση του λαογραφικού, γλωσσολογικού και ιστορικού υλικού, των ηθών, εθίμων και παραδόσεων των Ποντίων και η διάδοση τους υλοποιείται με συγκεντρώσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις και εκμάθηση παραδοσιακών χορών.

Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
Ιδρύθηκε το 1977 με κύριο σκοπό την πολιτιστική αναβάθμιση της Ελασσόνας. Η κυριότερη δράση του συλλόγου είναι το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών που από το 1978, εκπροσωπεί την Ελλάδα και τα ελληνικά "χρώματα" σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και στην περιοχή της Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει την ομάδα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αναγνωριστεί με κολακευτικές κριτικές των ειδικών και με πολλά βραβεία. Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες: Ισπανία (9 φορές), Λευκορωσία (2 φορές), Βουλγαρία (2 φορές), Πορτογαλία (2 φορές), Ιταλία (3 φορές), Γερμανία (3 φορές), Τουρκία (2 φορές), Βέλγιο (2), Ρουμανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Σλοβενία, Σερβία,  Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Δημοκρατία της Τσεχίας. Πέρυσι συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στο Lublin της Πολωνίας και φέτος σε διεθνή φεστιβάλ στο Αίγιο και στο Pirot της Σερβίας.
Εκτός από τμήματα παραδοσιακών χορών, υπάρχουν τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού, εικαστικών και χορών Latin.


Λίγα λόγια για την ταινία μικρού μήκους «GENOCIDE – A TRUE STORY»

 « Τα γεγονότα θα τα περιγράψουν οι ιστορικοί με την επιστημονική τους προσέγγιση . Τον πόνο όμως την ταπείνωση και την εξαθλίωση των προγόνων μας δεν μπορεί κανένας να την περιγράψει έτσι όπως είχαμε την τιμή να την ακούσουμε εμείς από τις γιαγιάδες μας .Έτσι όπως είχαμε εμείς την τιμή να την διαβάσουμε στα τρομαγμένα τους μάτια »
Η ταινία είναι μια ιδέα της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο πάγιο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού, την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το σενάριο και τα κείμενα είναι της Βασιλικής Τσανακτσίδου που έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η ταινία είναι μια παραγωγή της Βασιλικής Τσανακτσίδου και του Ποντιακού Συλλόγου “Πόντος” του Norwalk CT. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Norwalk Connecticut, στη Philadelphia της Αμερικής και στην Ακρινή Κοζάνης. Τα έξοδα παραγωγής καλύφθηκαν σε εθελοντική βάση από τους παραγωγούς της ταινίας και χορηγίες. Ο σκοπός είναι μη κερδοσκοπικός και η διανομή γίνεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή.
Την σκηνοθεσία, την εικονοληψία και το μοντάζ ανέλαβε ο Τρύφωνας Δ. Ζήσης και την εκτέλεση παραγωγής η εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών REC Productions με έδρα την Κοζάνη. Η μουσική είναι του Θεόφιλου Πουταχίδη ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και η οργάνωση παραγωγής του Παναγιώτη Θεοδωρίδη.
Στην ταινία εμφανίζονται οι : Ολγα Καραπαναγιωτίδου - Τσαουσίδου, Άννα Κυριακίδου, Όλγα Γιαπουτζή, Ιωάννα Τσιλφίδου, Παρθένα Καλογερίδου, Freshta Asskaryer (Αφγανιστάν), Yemisrach Wondimu (Αιθιοπία), Γιούλα Τσαντεκίδου και η μικρή Κυριακή Τογρίδου . Αγγλικοί Υπότιτλοι - Μετάφραση : Σοφία Λαζαρίδου
Ευγενική χορηγία Ελένη Κωστοπούλου και Μέλα Ραφαηλίδου-Ακράνη.
Η πρώτη επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 29 Μαρτίου 2019 στο Norwalk CT, ενώ ακολούθησαν προβολές στις 3 Απριλίου στη Φιλαδέλφεια, 4 Απριλίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, 16 Απριλίου στη Βοστώνη και 3 Μαΐου στην Κοζάνη.





Newsroom larisactynews.GR











« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια