ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Αυξήσεις μέχρι και 12% στη βενζίνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Αυξήσεις μέχρι και 12% στη βενζίνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας


Επιβεβλημένη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας


Πιο ακριβή θα δουν την βενζίνη οι οδηγοί αυτοκινήτων, φορτηγών και μέσων μαζικής μεταφοράς έως το τέλος της εβδομάδας, μετά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Σαουδική Αραβία, που εκτοξεύουν την τιμή του πετρελαίου. Σύμφωνα με την κ. Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Γιώργο Καρεκλίδη η αύξηση θα κυμανθεί στα 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο, ωστόσο αυτή θα φανεί σίγουρα στην καθημερινότητά μας, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν και επηρεάζει το ράφι του σούπερ μάρκετ.

Μπορεί η Μέση Ανατολή και η Σαουδική Αραβία να είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και οι βομβαρδισμοί σε εγκαταστάσεις πετρελαίων να μην αφορούν τη χώρα μας, ωστόσο όλα συνδέονται, από τη στιγμή που υπάρχει το πετρέλαιο και η Σαουδική Αραβία είναι από τις κύριες παραγωγούς χώρες.
«Δεν σημαίνει ότι με τις εξελίξεις που έχουμε στη Μέση Ανατολή δεν θα υπάρχει βενζίνη και πετρέλαιο, γιατί τα διυλιστήρια έχουν αποθέματα και ήδη διυλίζουν καύσιμα, καθώς από την παγκόσμια παραγωγή δεν παίρνουμε μόνο από την Σαουδική Αραβία, αλλά κι από άλλες χώρες. Δεν θέλω να ανησυχήσω τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα έχουμε αυξήσεις, μιας και το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν», σημείωσε η κ. Κοντοχρήστου.


10-12% η αύξηση έως το τέλος της εβδομάδας

Η ίδια ανέφερε πως χθες θα αγόραζε καύσιμα κατά 0,02ευρώ/ λίτρο ακριβότερα, όμως προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται η αύξηση να φτάσει τα 0,06-0,07 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 10-12% περισσότερο.

«Τα 6 λεπτά δεν είναι τεράστια διαφορά. Στα 20 ευρώ που θα βάλει κάποιος 12 λίτρα, τώρα μπορεί να βάλει 11 λίτρα, όμως η διαφορά φαίνεται και είναι μεγάλη στους επαγγελματίες , στα μέσα μεταφοράς , στα φορτηγά που βάζουν 600 λίτρα κι εκεί αμέσως φαίνεται η διαφορά. Την ίδια στιγμή που ανεβαίνει το μεταφορικό κόστος, ανεβαίνει και το ακτοπλοϊκό και το αεροπορικό και γίνεται ένα ντόμινο αυξήσεων, που καταλήγουν στον καταναλωτή και στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Τα καύσιμα κινούν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και μας επηρεάζουν όλους», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Κοντοχρήστου.

[ads-post]

Επιβεβλημένη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Με αφορμή όμως τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας έθεσε για ακόμη μία φορά το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης και την πάγια θέση του κλάδου για μείωσή του.

«Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης φτάνει σήμερα μέχρι και το 75% της τιμής και είμαστε τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και έκτη στον κόσμο. Σε μια Ελλάδα που έχουμε μισθούς 500 ευρώ, δεν μπορούμε να έχουμε έναν τόσο υψηλό φόρο κατανάλωσης. Δηλαδή από τα 20 ευρώ βενζίνη που βάζει ο καταναλωτής, τα 16 ευρώ αντιστοιχούν στο φόρο και το κόστος του καυσίμου», υποστήριξε η κ. Κοντοχρήστου, συμπληρώνοντας πως είναι επιβεβλημένη η μείωσή του, ώστε να ανακουφιστεί το κοινωνικό σύνολο και ιδίως οι επαγγελματίες οδηγοί που πληρώνουν…το μάρμαρο.

Μάλιστα το θέμα έχει τεθεί και τη νέα κυβέρνηση και οι ενώσεις βενζινοπωλών αναμένουν να δουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα λάβει σχετικά με το ζήτημα του φόρου, καθώς αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο κι όχι μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο.

Τέλος, σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η κ. Κοντοχρήστου ανέφερε πως στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η αγορά του και τότε θα γνωρίζουν σε τι τιμή θα κυμανθεί, ενώ τόνισε πρέπει να είναι συγκρατημένη για να μπορεί ο κόσμος να ζεσταθεί και να μην έχουμε τα φαινόμενα των δύο τελευταίων χρόνων με την αιθαλομίχλη, που ο κόσμος αδυνατούσε να αναπνεύσει λέγοντας χαρακτηριστικά πως» Πέρυσι και πρόπερσι είχαμε πρόβλημα με την αιθαλομίχλη και δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα και οι μετρήσεις λέγανε ότι είμαστε στο όριο των 50 μικρογραμμαρίων, όμως οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την κοινωνία και πως βιώνει την καθημερινότητα».






Πηγή: www.magnesianews.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια