ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Έρευνα: Μόνο στην Ελλάδα και το Βέλγιο πληρώνεται η εκκλησία από το κράτος!

Έρευνα: Μόνο στην Ελλάδα και το Βέλγιο πληρώνεται η εκκλησία από το κράτος!


Από απαντήσεις που έλαβε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών από συνολικά 15 εθνικά Κοινοβούλια κρατών μελών της ΕΕ (12 δεν είχαν απαντήσει μέχρι χθες) σχετικά με τους μισθούς των κληρικών και τη συμβολή του κράτους σε αυτούς, προκύπτει πως στα 10 το κράτος δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με το θέμα. Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε στην Επ. Οικονομικών ο ΥΠΟΙΚ την περασμένη Δευτέρα όταν παρέστη για να να στηρίξει το νομοσχέδιο που επικαιροποιεί τη συμφωνία κράτους- Εκκλησίας που χρονολογείται από το 1971, και προβλέπει συνέχιση, και μάλιστα αύξησης της κρατικής αρωγής σε ιερείς

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη η πολιτεία καταβάλλει είτε το σύνολο των μισθών των ιερέων είτε επιδοτεί των μισθών των ιερέων», 
είχε πει ο κ. Γεωργιάδης, γεγονός που οδήγησε στο αίτημα βουλευτών να ενημερωθούν αρμοδίως για το τι ισχύει σε άλλα κράτη.


Ναι, μερικώς, καθόλου

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής προκύπτει πως στις πλείστες κάθε Εκκλησία (θρησκευτική αρχή) αναλαμβάνει τις δαπάνες του μισθού του κλήρου, ενώ μόνο στο Βέλγιο και στην Ελλάδα ο μισθός των κληρικών καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το κράτος

Στις άλλες χώρες ισχύουν τα εξής:
  • Στην Εσθονία, ο κλήρος πληρώνεται από την Εκκλησία. Το κράτος δεν συνεισφέρει στους μισθούς ή άλλες δαπάνες του κλήρου. Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις: οι κληρικοί που εργάζονται στην Αστυνομία, στις αμυντικές δυνάμεις ή στις φυλακές πληρώνονται από το κράτος
  • Η Γαλλία είναι κοσμική χώρα από το 1905 και, κατά κανόνα, ο κλήρος δεν πληρώνεται από το κράτος. Ωστόσο, το κράτος πληρώνει τον κλήρο σε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές: την Αλσατία / Μοζέλ και τη Γαλλική Γουιάνα (για ιστορικούς λόγους).
  • Το ιρλανδικό κράτος δεν συνεισφέρει στους μισθούς των κληρικών, οι οποίοι πληρώνονται αποκλειστικά από τις εκκλησίες τους.
  • Στην Ιταλία, ο κλήρος πληρώνεται αποκλειστικά από την Εκκλησία (δωρεές, εθελοντικές αφορολόγητες εισφορές κ.λπ.). Όταν κληρικός διδάσκει σε δημόσιο σχολείο, πληρώνεται από το κράτος.
  • Στη Λετονία δεν υπάρχουν κρατικές / κυβερνητικές εισφορές στον μισθό του κλήρου. Ο μισθός εξαρτάται από την εκκλησία και τις δωρεές.
  • Στη Λιθουανία ο μισθός του κλήρου καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από την Εκκλησία.
  • Η ολλανδική κυβέρνηση δεν πληρώνει τον κλήρο, όμως κληρικοί που εργάζονται για την κυβέρνηση, π.χ. στον στρατό, είναι στη μισθοδοσία του κράτους.
  • Στην Πολωνία, ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει πλήρως τον μισθό των ιερέων με στρατιωτικά καθήκοντα και την ποιμαντική φροντίδα άλλων θρησκειών στις ένοπλες δυνάμεις. Εκτός αυτού, το κράτος συμβάλλει στα ασφαλιστικά οφέλη του κληρικού (γενικά). Αυτά τα οφέλη καλύπτονται από ένα ειδικό ταμείο της Εκκλησίας που θεσπίστηκε το 1950 ως αποζημίωση για περιουσία που πέρασε στην κυριότητα του κράτους
  • Στη Ρουμανία, το κράτος συμβάλλει στον μισθό του κλήρου.
  • Στη Σλοβακία το κράτος συμβάλλει στον μισθό του κλήρου των εγγεγραμμένων/ αναγνωρισμένων Εκκλησιών.
  • Στη Σλοβενία, το κράτος δεν καταβάλλει τον μισθό του κλήρου, αλλά μόνο τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισής του, αν πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στον νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας.
  • Στη Σουηδία, η Εκκλησία και το κράτος διαχωρίζονται πλήρως από το 2000.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κράτος δεν συνεισφέρει. Ο μισθός του κλήρου καταβάλλεται από την αντίστοιχη Εκκλησία τους.

Τα πιο πάνω στοιχεία αναμένεται να απασχολήσουν την Επιτροπή Οικονομικών, η οποία θα συνεχίσει την ερχόμενη Δευτέρα την εξέταση του νομοσχεδίου για συνέχιση της κρατικής αρωγής στους ιερείς, με τον ΥΠΟΙΚ να κάνει λόγο για πολιτική επιδότηση, και εναπόκειται στη Βουλή κατά πόσο θα εγκρίνει, απορρίψει ή και τροποποιήσει το νομοσχέδιο.




Πηγή: politis.com.cy






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια