Εμπρός Πίσω: Ο Σκοταδισμός επιστρέφει στην Ελλάδα - Εξωφρενική απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών

Εμπρός Πίσω: Ο Σκοταδισμός επιστρέφει στην Ελλάδα - Εξωφρενική απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών


Η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να επιδιώκει την «ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης» των μαθητών, σύμφωνα με το ΣτΕ, κρίνει αντισυνταγματικά τα προηγούμενα προγράμματα σπουδών που διαμορφώθηκαν επί υπουργίας Γαβρόγλου και επιστρέφει ολοταχώς στον σκοταδισμό.


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια άκρως συντηρητική απόφαση έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣτΕ, με τις υπ΄ αριθμ. 1749 - 1752/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) ακυρώθηκαν οι 101470/Δ2/16.6.2017 και 99058/Δ2/13.6.2017 αποφάσεις του υπουργού Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣτΕ που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ακυρώθηκαν οι 101470/Δ2/16.6.2017 και 99058/Δ2/13.6.2017 αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τις οποίες καθορίστηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών αφενός του δημοτικού και του γυμνασίου και αφετέρου του λυκείου.

Σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.

[ads-post]

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης. Η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών, όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή.

Αντιθέτως, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (δημοτικό-γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (δημοτικό-γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (λύκειο).

Τελικά, κρίθηκε ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την Αρχή της Ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ).


Πηγή: www.koutipandoras.gr


Το σχόλιό μας...

Βάση της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ συμπεραίνουμε πως το μάθημα που διδάσκεται στα σχολεία, της κατά τα άλλα Ευρωπαϊκής χώρας που λέγεται Ελλάδα, δεν είναι τα θρησκευτικά αλλά ο καθαρός προσηλυτισμός ανήλικων παιδιών σε συγκεκριμένο θρήσκευμα.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το ΣτΕ που το κάνει ξεκάθαρο στους "ελεύθερους" Έλληνες πολίτες , οι οποίοι δεν συντάσσονται απόλυτα με όσα τους "πασάρει" η Ελληνορθόδοξη εκκλησία, ώστε να ζητήσουν άμεσα την απαλλαγή των παιδιών τους από το συγκεκριμένο μάθημα.Newsroom larisacitynews.GR


Εμπρός Πίσω: Ο Σκοταδισμός επιστρέφει στην Ελλάδα - Εξωφρενική απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών