ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

"Πόλεμος" ξεκίνησε κατά του ΥΠΠΟΑ για τα Πνευματικά Δικαιώματα - Εξοργισμένοι οι Δημιουργοί με την "ύποπτη" επαναφορά Σταματούδη

"Πόλεμος" ξεκίνησε κατά του ΥΠΠΟΑ για τα Πνευματικά Δικαιώματα - Εξοργισμένοι οι Δημιουργοί με την "ύποπτη" επαναφορά Σταματούδη


Έντονες αντιδράσεις αλλά και την οργή των Ελλήνων δημιουργών προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών, αλλά κυρίως για τον διορισμό της πρώην διευθύντριας του ΟΠΙ Ειρήνης Σταματούδη στη θέση της προέδρου της.


Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή συγκρότησε η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, για να ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα παρακάμπτοντας τον (νόμιμο) Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Έκανε όμως και κάτι ακόμα χειρότερο ορίζοντας πρόεδρο αυτής της επιτροπής την κα Ειρήνη Σταματούδη, την πρώην πρόεδρο του ΟΠΙ η οποία είχε παραιτηθεί κακήν κακώς πριν από ένα χρόνο, όταν την είχε παραιτήσει η τέως υπουργός Πολιτισμού.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στις 19/9/2019, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της νέας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την διαχείρισή τους στην ψηφιακή ενιαία αγορά ενώ, παράλληλα, θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του ΟΠΙ σύμφωνα με τις ανάγκες της. Η εν λόγω επιτροπή θα λειτουργεί αμισθί και οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι τις 30-6-2020. Με λίγα λόγια η κ. Σταματούδη επιστρέφει στον ΟΠΙ και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες!

Δείτε την σχετική Υπουργική Απόφαση...


Μετά την Άννα Παναγιωταρέα μία ακόμα μεγάλη επιστροφή, αυτή της Ειρήνης Σταματούδη. Υπενθυμίζουμε πως η… παραίτηση ήταν αναγκαστική, ίσως «λόγω και της δωρεάς ύψους 120.000 ευρώ από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, την οποία όφειλε να ελέγχει».

Κι εδώ, όπως και στην περίπτωση της Άννας Παναγιωταρέα, η Επιτροπή θα λειτουργεί αμισθί. Γιατί άραγε όλοι αυτοί έρχονται και δουλεύουν τζάμπα; Τόσο αλτρουιστές είναι; Τόσο χρόνο για χάσιμο έχουν; 

Η παλινόρθωση στο υπουργείο βρίσκεται λοιπόν σε πλήρη εξέλιξη, αφού, εκτός από την επιστροφή της Ειρήνης Σταματούδη, επανακάμπτει με ρόλο και ο Γιάννης Τσακοπιάκος, που, όπως είναι γνωστό, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα του ως πρώην πρόεδρος, επί σειρά ετών, στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΠ) συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας που σύστησε η υπουργός για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Σπεύδει μάλιστα το υπουργείο να διευκρινίσει ότι ορίζεται στην Ομάδα ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, της οποίας είναι πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου.

Έχουμε ακόμα την εικόνα του Γ. Τσακοπιάκου κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού να κάθεται δίπλα στη Λ. Μενδώνη και να λέει χαμογελώντας «επιστρέψαμε».

Η είδηση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία τόσο στους κόλπους του ΟΠΙ όσο και στους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι ενωμένοι πλέον, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κι έπειτα από την αποκάλυψη του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, ίδρυσαν την «ΕΔΕΜ», το νέο αυτοδιαχειριζόμενο Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

Στο πρόσωπο της Ειρήνης Σταματούδη οι δημιουργοί αναγνωρίζουν έναν άνθρωπο που «μας πολέμησε με κάθε τρόπο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο «Άσμα 450+ ...», και δηλώνουν «έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί», προειδοποιώντας ότι «αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της. Δραστικά - και πολύ σύντομα».

Όπως είχε αποκαλύψει «Το «Έθνος της Κυριακής», η κ. Σταματούδη είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ της οικογένειας Ξανθόπουλου παρά το ότι ο βασικός της ρόλος ήταν να την ελέγχει. Έναν χρόνο μετά την παραίτησή της από την θέση της διευθύντριας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), μια παραίτηση στην οποία, ουσιαστικά, εξαναγκάστηκε δεδομένου ότι τα μέλη του Δ.Σ του οργανισμού είχαν εισηγηθεί την αποπομπή της, η κ. Ειρήνη Σταματούδη, επανέρχεται δριμύτερη.

[ads-post]

Η αντίδραση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ):

Δριμεία κριτική στο Υπουργείου Πολιτικού και Αθλητισμού ασκεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναφορικά με τη συγκρότηση της νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ: «η σύσταση της ανωτέρω επιτροπής, χωρίς καμία προγενέστερη συνεννόηση με τη διεύθυνση ή/και διοίκηση του ΟΠΙ, έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 69 του Ν. 2121/1993 περί σύστασης του ΟΠΙ, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο ΟΠΙ έχει 'τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων»' και του άρ. 2 του Π.Δ. 311/1994, στο οποίο ορίζεται ότι στους σκοπούς του ΟΠΙ περιλαμβάνεται 'η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού του υπουργείου Πολιτισμού'" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως, «με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του, αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας».

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ:

Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ για τις αντιδράσεις στην επαναφορά Σταματούδη

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, αντί να καταλάβει το μέγεθος της τρικυμίας που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση στους Έλληνες δημιουργούς και μάλιστα την ώρα που βρίσκονται στη διαδικασία της δημιουργίας του νέου αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, με ανακοίνωσή του επιτίθεται στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, «η διοίκηση και η διεύθυνση» του οποίου, «σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί της δήθεν μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση στους δημιουργούς».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε με επίσημη ανακοίνωση στις αντιδράσεις δημιουργών και αντιπολίτευσης για τον διορισμό της Ειρήνης Σταματούδη στη θέση του προέδρου της νεοσύστατης Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής η οποία θα ασχολείται και με τα πνευματικά δικαιώματα.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργείου:

Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) επέλεξαν να εκδώσουν Δελτίο Τύπου με αφορμή τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα, το οποίο, στερούμενο οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος, αναπαράγει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς αντανακλά την ανησυχία των συγκεκριμένων κομματικών στελεχών για όσα μπορεί να αποκαλυφθούν.

Είναι τουλάχιστον θλιβερό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας αγνόησαν επιδεικτικά τον ΟΠΙ, σήμερα να κόπτονται για τον ρόλο του, αμφισβητώντας την απολύτως σύννομη και προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ενώ είναι απολύτως αυτονόητο και δεδομένο ότι μόνον το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Οι κατηγορίες αυτές αποδεικνύονται, επίσης, εντελώς προσχηματικές, καθώς η νυν Διευθύντρια του ΟΠΙ έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος αντίστοιχης επιτροπής, όταν επανειλημμένως στο παρελθόν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες, των οποίων στόχος είναι η επιστημονική πληρότητα των νομοθετημάτων.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστάθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, συγκροτείται από έγκριτους και καταξιωμένους νομικούς, και περιλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν το νομικό τμήμα του ΟΠΙ, την ίδια ώρα που η Διοίκηση και η Διεύθυνσή του καταγγέλλουν ότι ο Οργανισμός παρακάμπτεται.

Η Επιτροπή καλείται να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να ενσωματώσει κοινοτικές οδηγίες, όπως για παράδειγμα την Οδηγία (ΕΕ) 2017/1564 προς όφελος των τυφλών και εντυποανάπηρων, για την οποία η τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού άλλαξε το σχέδιο νόμου, εν μία νυκτί, ενσωματώνοντας μάλιστα και πολιτικές διατάξεις, χωρίς φυσικά να συμβουλευθεί τον ΟΠΙ ή οποιαδήποτε άλλη σχετική επιτροπή. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, εάν αυτή την αδιαφανή διαδικασία προτιμά τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι σαφές ότι η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΟΠΙ, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί της δήθεν μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση στους δημιουργούς. Το ΥΠΠΟΑ σήμερα, όπως εξάλλου έχει εκφραστεί και από την Υπουργό επανειλημμένως -αρχής γενομένης από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- δρα πάντοτε με γνώμονα το όφελος των δημιουργών, οι οποίοι δεν χρειάζονται αυτόκλητους προστάτες.

Το Δελτίο Τύπου από τη Διοίκηση και την Διεύθυνση του ΟΠΙ αποκαλύπτει πλήρως τις προθέσεις τους. Το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου, αφενός να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των δημιουργών και αφετέρου να καταπολεμηθούν τα συμφέροντα όσων νέμονται τον χώρο.



Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα εξώδικα Σταματούδη

Με εξώδικα σε βουλευτές και απειλές σε εφημερίδες εγκαινιάζει η Ειρήνη Σταματούδη τη νέα της θέση ως προέδρου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκρότησε η υπουργός Πολιτισμού για τη διαχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, υποκαθιστώντας ουσιαστικά τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρολιάκος, σχολιάζοντας την επιλογή Σταματούδη έγραψε: 
«Με την απόφασή της για τη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, στην οποία ανατίθεται το σύνολο της ενσωμάτωσης των εκκρεμών οδηγιών αλλά και η ρύθμιση ζητημάτων της ισχύουσας νομοθεσίας, η κ. Υπουργός παρακάμπτει τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΙ όσο και την Διευθύντριά του αναθέτοντας τις αρμοδιότητές του σε πρόσωπα της αρεσκείας της».
χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους» τον νέο διορισμό της υπενθυμίζοντας πως «η κ. Σταματούδη παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τη θέση της διευθύντριας του ΟΠΙ, μετά την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, η οποία ζητούσε την αποπομπή της. Βασική αιτία της αρνητικής εισήγησης ήταν η αποκάλυψη («Έθνος της Κυριακής», 5.8.2018) ότι ο ΟΠΙ είχε δεχτεί δωρεά ύψους 120.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ, την οποία υποτίθεται πως όφειλε να ελέγχει»... για να λάβει εν συνεχεία εξώδικο από την κα Σταματούδη.

Μετά το εξώδικο ο κ. Σκουρολιάκος επισημαίνει την πολιτική διάσταση του ζητήματος δηλώνοντας: 
«H κ. Σταματούδη με το εξώδικο που μου απέστειλε προσπαθεί ν’ αποποιηθεί κάθε κριτική που συνοδεύει τον διορισμό της σε δημόσια θέση και μάλιστα με Υπουργική Απόφαση. Κατανοούμε την αμηχανία της. Περιμέναμε πολιτική απάντηση από την κ. Μενδώνη και όχι εξώδικο από την κ. Σταματούδη» 

Εκτός όμως από το εξώδικο που έστειλε στον Πάνο Σκουρολιάκο, απειλεί και την εφημερίδα «Αυγή» ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κατεβάσει από την ιστοσελίδα της τη δήλωση του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Καταπέλτης οι Έλληνες δημιουργοί: "Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη"

Το σύνολο των Ελλήνων δημιουργών μετά τις ενέργειες και αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν να ερωτηθούν για ένα θέμα που τους αφορά και τους καίει, και την "ύποπτη" τοποθέτηση της κας Σταματούδη στην θέση της προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα, προχώρησαν σε οργισμένες ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.



Μέσω της ανακοίνωσης του σωματείου «Άσμα 450 + Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων», οι δημιουργοί αναφέρονται πρωτίστως στα έργα και τις ημέρες της Ειρ. Σταματούδη, υπογραμμίζοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα που παλεύαμε να φτιάξουμε νέο ελληνικό φορέα, την ΕΔΕΜ -σκοπός για τον οποίον ενώθηκαν όλοι οι Έλληνες δημιουργοί για πρώτη φορά στην ιστορία-, η κ. Σταματούδη μας πολέμησε με κάθε τρόπο», καθώς «όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύρει στην Αυτοδιαχείριση, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την Ernst & Young ότι όσο η κ. Σταματούδη ήταν διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο, με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ), αλλά είναι και διορισμένη στην Αυτοδιαχείριση ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων Cisac, που ως γνωστόν δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει τη δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα. Για να μας εμποδίσει, η κ. Σταματούδη ενορχήστρωσε ενορχήστρωσε μεταξύ άλλων επιθετική εκστρατεία στον Τύπο με λασπολογίες απευθυνόμενες ακόμα και σε πρόσωπα Ελλήνων δημιουργών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση...

450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμωνΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ;
ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΔΗ

Είναι γνωστό πως όλο αυτό το διάστημα που παλεύαμε να φτιάξουμε νέο ελληνικό φορέα, την ΕΔΕΜ -σκοπός για τον οποίον ενώθηκαν όλοι οι ελληνες δημιουργοί για πρώτη φορά στην ιστορία- η κα Σταματούδη μας πολέμησε με κάθε τρόπο.

Όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύσρει στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ERNST & YOUNG ότι όσο η κα Σταματούδη ήταν Διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ, έπρεπε να περάσει 10ετία για να της ασκήσει κυρώσεις αφήνοντάς την να γιγαντώνει το καταστροφικό χρέος της).

Αλλά είναι και διορισμένη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων CISAC που ως γνωστόν δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει την δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα.

Για να μας εμποδίσει, η κα Σταματούδη ενορχήστρωσε μεταξύ άλλων επιθετική εκστρατεία στον Τύπο με λασπολογίες απευθυνόμενες ακόμα και σε πρόσωπα ελλήνων δημιουργών.

Θυμίζουμε, λοιπόν, στην ΥΠΠΟΑ κα Μενδώνη:
α) ότι ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως στους έλληνες δημιουργούς πως η δημιουργία της ΕΔΕΜ δεν θα συναντήσει εμπόδια
β) ότι η ίδια δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της πως η ΕΥΕΔ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι να γίνει ΕΔΕΜ.
γ) πως στις συνεννοήσεις μας ως τώρα ουδέποτε προειδοποιηθήκαμε για αυτό που σημαίνει η σημερινή της ενέργεια, αντιθέτως διαβεβαιωνόμασταν για αντίθετα πράγματα.

Δεδομένης λοιπόν της απόλυτης και δημόσιας εχθρότητας της κας Σταματούδη προς τη δημιουργία φορέα δικαιωμάτων που να ελέγχεται από τους έλληνες δημιουργούς, αλλά και του παρελθόντος της ως μη ελέγχουσας την ΑΕΠΙ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, άρα και υπεύθυνης για την καταστροφή του Πνευματικού Δικαιώματος στη χώρα μας, δεδομένης επίσης της σημερινής θέσης της στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, τι σημαίνει η επιστροφή της με υπερενισχυμένες μάλιστα αρμοδιότητες στη ρύθμιση των ζητημάτων μας;

Και μάλιστα χωρίς καν να ερωτηθούμε εμείς που παράγουμε τα προϊόντα τα οποία δημιουργούν το κεφάλαιο που θα -ξανα- διαχειριστεί!

Δυσάρεστη δε εντύπωση μας κάνει ότι αυτό γίνεται κατά την απουσία της Υπουργού στο Εξωτερικό.

Κι όλα αυτά ενώ άδεια για τον Οργανισμό μας, την ΕΔΕΜ, δεν έχουμε ακόμη λάβει από το ΥΠΠΟ ενώ έχουμε πληρέστατο φάκελο και όλα τα εχέγγυα.

Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη.

Και αναρωτιόμαστε:παλεύουμε από το 2012 -με όλες τις κυβερνήσεις- να απαλλαγούμε από τα σκάνδαλα και να φτιάξουμε έναν καθαρό ελληνικό ΟΣΔ για να γυρίσουμε ξανά στο σημείο μηδέν;

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί. Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της.Δραστικά-και πολύ σύντομα.».




...ενώ με νέα τους ανακοίνωση επανέρχονται γράφοντας...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ ΤΩΡΑ

Διαβάσαμε την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού προς υπεράσπισιν της επαναφοράς της κας Σταματούδη στη ρύθμιση των ζητημάτων του χώρου μας.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας να ρίχνει τη συζήτηση στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Η αγωνία μας εδώ και 7 χρόνια να εξυγιανθεί ο χώρος μας και να δημιουργηθεί πολιτική υπέρ του Πνευματικού Δικαιώματος έχει βλαφτεί ασύλληπτα από αυτόν τον τυφλό πόλεμο μεταξύ των κομμάτων, που όπως φαίνεται δεν καταλαβαίνουν τι εθνικό αγαθό είναι το τραγούδι και θεωρούν τους δημιουργούς αριθμητική μάζα πολιτικά χειραγωγήσιμη.

Ε, λοιπόν το ξεκαθαρίζουμε: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ θέλουν την ΕΔΕΜ, δεν έχουμε κομματικές ταυτότητες και ας σταματήσουν τώρα τα κόμματα και το ΥΠΠΟ να βάζουν απέναντί μας τα μικροσυμφέροντά τους.

Οι λόγοι που δεν θέλουμε να ρυθμίσει τον οίκο μας η συγκεκριμένη επιτροπή υπό την κα Σταματούδη είναι ότι υπάρχει ευθεία επί πολλά χρόνια υποστήριξη εκ μέρους της στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, οργανισμό ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει. Έχει μάλιστα υπάρξει -και είναι ακόμη, αν δεν κάνουμε λάθος- ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ στον οργανισμό αυτό- και στη CISAC. Πιο σκανδαλώδης σύγκρουση συμφερόντων μπορεί να υπάρξει;

Αυτό είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ και δεν έχει καμιά σχέση με πόλεμο κομμάτων.Ας επιληφθεί η Υπουργός άμεσα.

Έχουμε κάθε διάθεση να πιστέψουμε πως πρόθεση του ΥΠΠΟ είναι η εξυγίανση του χώρου μας, πώς όμως αυτό θα γίνει με καθυστέρηση της άδειάς μας, εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον ΟΠΙ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μέσα στο Υπουργείο;

Αν συμφωνεί η Υπουργός με την ομαλή συνέχιση της ΕΥΕΔ και την άμεση εξέλιξή της στο νέο Οργανισμό μας, την ΕΔΕΜ, ας μας στηρίξει ευθέως. Είμαστε όλο το ελληνικό τραγούδι, ενωμένο.

Αν πάλι υπάρχει κάποιο σχέδιο αντίθετο από αυτό που επιλέξαμε εμείς οι ίδιοι, καλό είναι να το μάθουμε σύντομα.

Απαιτούμε την άδειά μας και την ενίσχυση του οργανισμού μας, όπως προβλέπεται από το νόμο:όσο αναβάλλεται η ενίσχυση των ελλήνων δημιουργών του τραγουδιού από τον αρμόδιο φορέα, τόσο πλησιάζει η μέρα της απόλυτης οικονομικής μας καταστροφής.

Και θα έχει συγκεκριμένους υπευθύνους.






Το Σωματείο Συνθετών & Στιχουργών "ΥΠΕΡΒΑΣΗ" σε ανακοίνωσή του τονίζει:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εξωθεσμικά και σαν να είμαστε τρίτοι-μη άμεσα ενδιαφερόμενοι, τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, η οποία μεταξύ άλλων έργων, θα απασχοληθεί με "τη ρύθμιση λοιπών ζητημάτων του Ν. 2121/1993 και του Ν. 4481/2017". Τα δύο αυτά νομοθετήματα ρυθμίζουν τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και παρά ταύτα, είμαστε σε άγνοια για την ανάγκη που υπηρετεί η σύσταση αυτής της επιτροπής και ειδικότερα για τα προς ρύθμιση θέματα.

Ελπίζουμε και αναμένουμε να μην υπάρξει καμία ανατροπή δεδομένων που μας αφορά, σχετικά με την επικείμενη αδειοδότηση και λειτουργία της ΕΔΕΜ ως Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, αυτοδιαχειριζόμενου από τους δημιουργούς. Προσδοκούμε από την ηγεσία του Υπουργείου να αδειοδοτήσει το συντομότερο δυνατό το νέο Οργανισμό μας, μετά τη μακροχρόνια δοκιμασία και εκμετάλλευση που έχουμε υποστεί, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί απέναντί μας και ο κ. Πρωθυπουργός.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι η στοιχειώδης δεοντολογία υπαγορεύει στην ορισθείσα Πρόεδρο της Επιτροπής την αποχή της από τα καθήκοντα αυτά ή στην κα Υπουργό την αντικατάστασή της, ενόψει των όσων έχουν προηγηθεί και έχουν επιφέρει έναν ισχυρό κλονισμό της αμεροληψίας και της εμπιστοσύνης που απαιτείται. Και τούτο αφού είναι γνωστό ότι παρά τον εποπτικό ρόλο που της είχε ανατεθεί στο παρελθόν, εξελίχθηκε σκανδαλωδώς για εμάς και την έννομη τάξη η υπόθεση ΑΕΠΙ Α.Ε.. Επιπροσθέτως, τίθεται θέμα ηθικού τουλάχιστον ασυμβίβαστου εξαιτίας της ιδιότητας που επιγενομένως προσέλαβε, στις τάξεις Οργανισμού που ανταγωνίζεται το εγχείρημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δημιουργών αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του ξένου ρεπερτορίου.

Αναμένουμε από την κα Υπουργό, την ενημέρωσή μας, τη συμμετοχή μας στη νομοθετική πρωτοβουλία και κυρίως, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας με την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ.





Από τη μεριά του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης - εικαστικός, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ και γιός του Απόστολου Καλδάρα ενός από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της εποχής μας , κ. Κώστας Καλδάρας, σε ανάρτησή του γράφει:
Στόχος είναι οι δημιουργοί, ο πολιτισμος και η επαναφορά της ληστρικής και διαπλεκόμενης ΑΕΠΙ. Εάν τολμήσουν να καταστρέψουν ότι με τόσες θυσίες χρόνων καταφέραμε, θα γίνει χαμός!





Ο Σταμάτης Κραουνάκης με μία μακροσκελή του ανάρτηση βάζει τα πράγματα στη θέση τους και μιλάει για γεγονότα, αναφέροντας αναλυτικά:

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Κυρία που μπήκε γενικός Δερβέναγας στα πνευματικά και στις εισηγήσεις μαζί με άλλους συμβούλους που όταν πλάκωσαν τα νομοσχέδια και οι ευρωπαϊκές εντολές, είχαν κλακαρει από άγνοια και αμορφωσιά  -Ναι οι ευρωπαϊκές εντολές, κατεβατά, από την κοινότητα, πολυσέλιδα που μόνο ο Καλαντζόπουλος κι εγώ είχαμε μάλλον την αντοχή πλην κάποιων νομικών, να διαβάσουμε - Η σιδηρά αυτή Κυρία, φημολογείται ότι είχε άριστες σχέσεις με τους Ξανθόπουλους, φημολογούνται και δωροδοκίες. Δε γνωρίζω. Ειλικρινά. Πολλά λέγονται.

Η γνωστή Κυρία του Οπι.

Προσωπική μαρτυριά. Ο Ξανθόπουλος τον τελευταίο καιρό μου την έβριζε με τα χειρότερα λόγια, όταν κυρίως μετά την παρέμβαση των ορκωτών στην Αεπι, επί Τσίπρα, Προσωπική εντολή Τσίπρα, άρχιζε να κλυδωνίζεται το καράβι Αεπι.

Δεν ξέρω γιατί αλλά μου την έβριζε.Αλήθεια? Ψέμα? Στάχτη στα μάτια? ταχανε και τα χαλασανε? θα σας γελάσω.

Μέγα Σάββατο ήταν που με πήρε τηλέφωνο η Λυδία Κονιόρδου, να με ρωτήσει πάνω στην μόλις ανάληψη καθηκόντων και πιθανολογώ πάνω στην άγνωστη θάλασσα των πνευματικών δικαιωμάτων που έπρεπε να λύσει.

Με ρώτησε πως και δεν έχω εμπλακεί.

Της απάντησα ο τι μου κάνει πολύ θολό το τοπίο, οτι δε θέλω να ρίξω νερό στο μύλο κανενός, ο τι έχω διαβάσει την ευρωπαϊκή οδηγία, και της πρότεινα να της στείλω τη φίλη μου Μαρία Φασουλάκη, επί έτη υπάλληλο της Αεπι, απολυμένη πλέον απο τους Ξανθόπουλους, να ενημερώσει κυρίως την υπουργό και την επίτροπο κυρία Μαριάνθη Βλάχου που επρόκειτο να αναλάβει, για το τι τους περιμένει. Δευτέρα του Πάσχα, απόγευμα έγινε το ραντεβού τους στο υππο. Η Κυρία Φασουλάκη, ενημέρωσε για τα δικαιώματα και τη συλλογική διαχείριση που είχαν πλήρη άγνοια σε πολλές και πολύωρες συναντήσεις και με την Λυδία και με την κυρία Βλάχου.

Με ευχαρίστησαν αμοιβαία γι αυτή τη συνάντηση ,και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Η κυρία Βλάχου ανέλαβε και μετά από λίγο καιρό έγινε η αφαίρεση της άδειας της Αεπι, και δημιουργήθηκε η Ευεδ, κι άρχισε ο συνοπτικός αγώνας να στηρίξουμε, έτσι που να έρθει ο νέος φορέας στα χέρια των δημιουργών.
Έχω δουλέψει πολύ γι αυτό.Κρατήθηκα πάλι λίγο μακριά για να μπορώ να βλέπω.Βοήθαγα από το ράδιο.Έκανα μια συνάντηση με τη κυρία Βλάχου στα νέα κτίρια, και με τις νομικές συμβούλους, είχα μαζί και τη δικηγόρο μου, δεδομένου ο τι η Αεπι μου εχρώσταγε χρήματα,και ελίμναζαν.Είχαμε βάλει όμως, εγώ σίγουρα αλλά και άλλοι συνάδελφοι απ οτι γνωρίζω σαν προτεραιότητα να πετύχει ο νέος φορέας.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ο τι δεν ανήκα ποτέ στις προκαταβολές της Αεπι, όποτε έπαιρνα κάτι μπροστά φρόντιζα να εξοφλείται μέσα στα προσεχή δυο εξάμηνα, έτσι ήμουν πάντα στο μηδέν. Και δε χρώσταγα.

Προς λύπην κάποιων συνάδελφων ,που ήσαν έτοιμοι να με βγάλουν στα μανταλάκια ,ως μεγάλη προκαταβολή. Ψάξανε και είδαν μηδενική χρέωση και τον ήπιανε .Άμα δε χρωστάς μπορείς να μιλάς.

Μετά από αρκετό καιρό η Ευαγγελία Βαγενά ένα πολύ τίμιο παιδί ανέλαβε στη θέση της παραιτηθείσης κυρίας. Είχε ως υπάλληλος του Οπι επί χρόνια, και έχοντας ζήσει πολλά, πολλές επιφυλάξεις. Ας μιλήσει εκείνη. Ξέρει πάρα πολλά.

Τον ίδιο καιρό γνωρίστηκα στη Θεσσαλονίκη και με τον κύριο Γιάννη Αντωνιάδη που ανέλαβε πρόεδρος του Οπι.

Είχαμε όλοι χαρά ο τι προχωράει κάτι δίκαιο.Προχώραγε στο μεταξύ και το Καταστατικό της ΕΔΕΜ, του νέου φορέα των δημιουργών. Άρχισαν να πείθονται πολλοί συνάδελφοι.

Εδώ πρέπει να πω, οτι τα πνευματικά δικαιώματα , είναι ο πάγιος μισθός των δημιουργών, το νοίκι, το φαγητό, η περίθαλψη, και για τα μεγάλα άλλα και για τα μικρά ρεπερτόρια.Πολυ περισσότερο για τα μικρά.Έχουμε ξεγελαστεί, κλαπεί, συρθεί, κοροϊδευτεί.Κι εμείς και δυστυχώς και οι χρήστες. Δηλαδή,Οι επιχειρηματιες που χρησιμοποιουν μουσική στα μαγαζιά τους. Και που μέχρι τώρα γδέρνονται αυτοί, ειδικά οι μικροί, ενώ οι μεγαλοκαρχαριες, (αεροπορικές, πλοία, ξενοδοχεία, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα), παραμένουν αλώβητοι. Και φυσικά πολλοί δεν πληρώνουν.Δεν πλήρωσαν ποτέ η δίνανε ψίχουλα.

Με την ΕυεδΑρχίσαμε να ελπίζουμε.Βάλαμε όλοι πλάτη.

Η Κυρία Κονιόρδου ενώ στην αρχή φάνηκε βοηθητική μετ ολίγον φημολογείται ο τι τα βρήκε με τη σιδηρά κυρία. Δεν γνωρίζω.

Η Δε Νέα Υπουργός κυρία Ζορμπά δυστυχώς καθυστέρησε να υπογράψει το καταστατικό, επικύρωσης της ΕΔΕΜ. *(η κυρία Ζορμπά απάντησε ,δείτε σχόλιο)

Τίναξα πέταλα όταν ξαφνικά είδα αυτή την επίσκεψη των δημιουργών στο καφέ με τον Κούλη. Το βρήκα ελεεινό.

Όλοι με καθησύχασαν, που δεν καθησυχάστηκα, ο τι αυτή η συνάντηση έγινε για να έχουμε κάλυψη «σε περίπτωση που...»Δεν ήταν τίποτα παρά προεκλογικός εντυπωσιασμός του Κούλη, με περίλαμπρους δημιουργούς γύρω γύρω και την κάμερα να τους παίρνει και να τους βγάζει την άλλη ώρα στο μεϊντάνι.

Ξύπνησα μέσα στα εφτά ξημερώματα τον Αντωνιάδη και τη Φασουλακη και το Δεληβορια.«Τι ν αυτά ρε.»Άρχισαν να τα μαζεύουν με επιστολές, τα τίναξα και γω απο τα σοσιαλ, κι από το ράδιο, βγήκε ευτυχώς και ο Σταύρος Ξαρχάκος το πήρε απάνω του και κάπως σώθηκαν τα προσχήματα.Παρ όλα αυτά είχαμε γίνει σχετικά ρεζίλι.

Αυτό το «παρ οτι δεξιός ο Ξαρχάκος πήρε θέση υπέρ», των Συριζαιων ακόμα μου ηχεί πρόστυχα. Τους πήρε και τους σήκωσε.

Και το «στο περίπτωση που...»...έγινε κυβέρνηση, τελικά...βρεΚαι όχι μόνο δε φτούρησε το ραντεβού στο καφέ με τον Κουλη, αλλά ω τι έκπληξη, λουζόμαστε τώρα αυτό το αποφασίζω και διατάσσω της νέας υπουργού και την επιστροφή της σιδηράς κυρίας σε ρόλο Θεού για τους προπαρασκευαστικούς νόμους για τα πνευματικά και άλλα.

Δείτε το έγγραφο, κυκλοφορεί ,είναι εφιαλτικό.

Είναι καλό να ξέρει ο κόσμος που δεινοπαθεί ο τι τα πνευματικά δικαιώματα είναι το ψωμί μας των δημιουργών.

Πάνε να τα διαλύσουνε παγκόσμια.Εξαφανίζονται οι φορείς ανά την Ευρώπη καθημερινά.Κι απ οτι δείχνει κι εδώ πάνε να τα πουλήσουνε μπιρ παρα στους ξένους η σε κάποιον ιδιώτη.Είμαι σχεδόν βέβαιος.

Κάθισα να γράψω αυτή την προσωπική μαρτυριά γιατί είμαστε σε πολύ επικίνδυνο σημείο.

Φημολογούνται πολλά .Δε γνωρίζω.Ο τι η κυρία Μενδωνη ήταν υπάλληλος της κυρίας Μητσοτάκη εξ ου και πήρε το Υπουργείο. Τι να πω. Δεν γνωρίζω.Ο τι η σιδηρά Κυρία είναι σύζυγος βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας. Οκ .Ο τι η Κυρία Βλάχου, ως ακραιφνής συριζαια είναι πλέον κράτος εν κρατει και δεν προχωράει τα θέματα, και κυρίως δε μαζεύει σωστά τα χρήματα των δημιουργών. Αυτό οι συνάδελφοι που είναι εκεί καθημερινά, ας το δούνε. Δεν έχω γνώμη. Προσωπικά την συμπαθώ. Δούλεψε. Καθάρισε την κόπρο του Αυγειου. Αλλα η εξουσία είναι επικίνδυνο πράγμα.

Επικεντρώνω.Την έχουμε άσχημα.Κι αν κάτι καταφέραμε τώρα εύκολα θα το πάρει ο Άνεμος.

Έχοντας ασκηθεί στο κατά μέτωπον, δεν γνωρίζω από πολιτική, προτείνω ...οι πεινώντες και διψώντες αν δε λυθεί προς όφελος των δημιουργών η φάση, να πάρουμε τα σκουπόξυλα και να πάμε έξω από τα υππο, να γίνουμε θέμα και θέαμα, και βλέπουμε.

Κανονικά πρέπει να υπογραφεί άμεσα το καταστατικό της ΕΔΕΜ (έλληνες δημιουργοί), από την Κυρία Μενδώνη, και η σιδηρά κυρία να πάει σε κάποιο άλλο πόστο, τόσα άλλωστε εχει δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση.

Εγώ προσωπικά γνωρίζω από κλεφτοπόλεμο.Μου φτούρησε σ όλη μου τη ζωή.Τοχω κάψει το καλύβι μου.

Αλλά εδώ πρόκειται για κατάφωρη βια και προτείνω συνάδελφοι να Μην την επιτρέψουμε. Και επειδή διαβλέπω να επωάζονται και μικροί εμφύλιοι, προς όφελος της χαράς του λύκου στην ανεμοζάλη, παλαιό έθιμο αυτό για τον τόπο μας, ας κρατηθούμε γεροί οι νουνεχείς και τίμιοι.

Το γελοίο δελτίο τύπου του υππο, να μας κάνει όλους συριζαιους για να υποτιμήσει πάλι τον κόπο μας και κυρίως το έργο μας, είναι μάταιο.

ΑΝ ΤΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Καλημέρα.Κραουνάκης.



Αντί λοιπόν να «διαβάσουν» την οργή των δημιουργών, και να θυμηθούν το κακό προηγούμενο, όταν ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε τους δημιουργούς ως επαίτες προκαλώντας και τότε την μήνιν τους, στο υπουργείο εξακολουθούν να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα. Επικαλούνται μάλιστα ότι η επιτροπή καλείται να ενσωματώσει και την κοινοτική Οδηγία (Ε.Ε.) 2017/1564 «προς όφελος των τυφλών και εντυποανάπηρων».

Όπως όλα δείχνουν ο "πόλεμος" ξεκίνησε, πολλοί ήταν αυτοί που τον ανέμεναν με την έλευση της νέας κυβέρνησης ενώ άλλοι έτρεφαν αυταπάτες πιστεύοντας κενές υποσχέσεις.

Η τοποθέτηση της κας Σταματούδη σε αυτή τη θέση σίγουρα δεν είναι τυχαία αλλά άκρως "ύποπτη", ενώ όπως όλα δείχνουν οι Έλληνες Δημιουργοί δεν πρόκειται αυτή τη φορά να κάνουν πίσω και να αφήσουν να παίζονται παιχνίδια στην πλάτη τους. Δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να ανεχθούν άλλη μία ΑΕΠΙ αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη "imitation ΑΕΠΙ" και ξένα παράκεντρα αποφάσεων που θα διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους.

Η δύναμή τους όταν είναι ενωμένοι είναι μεγάλη λόγω της απήχησής τους στον κόσμο και τα ΜΜΕ κάτι το οποίο γνωρίζει το ΥΠΠΟΑ... είναι τόσο μεγάλη που αν το θελήσουν ενωμένοι μέχρι και κυβερνήσεις μπορούν να κατεβάσουν...




Newsroom larisacitynews.GR







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια