ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η «3η Μιντζιά» στο Δίλοφο

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η «3η Μιντζιά» στο Δίλοφο


Mε εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και αιρετών του Δήμου Κιλελέρ γιορτάστηκε στο Δίλοφο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το έθιμο της «Μιντζιάς».

Στα παλαιότερα χρόνια η Μιντζιά αποτελούσε ένα είδος αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο βράδυ στο σπίτι ενός νοικοκύρη όλα τα αγόρια και κορίτσια του χωριού για να τον βοηθήσουν στο ξεσπύρισα του καλαμποκιού. Είχε όμως και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να «ιδωθούν» να φλερτάρουν να τραγουδήσουν τραγούδια της παρέας και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά. Το έθιμο της Μιντζιάς αποτελεί ένα τοπικό λαογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα.


Στο χαιρετισμό του ο, καταγόμενος από το Δίλοφο, δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «η Μιντζιά γίνεται στα πλαίσια της αλληλογνωριμίας των νέων, της σύσφιξης των σχέσεων των καταγόμενων από το Δίλοφο και της ανασύστασης της φιλίας τους με τους κατοίκους- φίλους των γειτονικών χωριών. Η αναβίωση τέτοιων εθίμων καταδεικνύει την ανάγκη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να επιστρέψουν στην παράδοση και να θυμηθούν πράγματα που έφερναν τους κατοίκους πιο κοντά».


Τη γιορτή πλαισίωσε τα χορευτικό συγκρότημα «Χαλκοδόνιο» που απαρτίζεται από χορευτές των χωριών Δίλοφος, Μύρα, Σοφό, Καλό Νερό. Το γλέντι στήθηκε υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής με ελληνικούς και ιδιαίτερα θρακιώτικους χορούς. Προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα, πλούσιοι μεζέδες και άφθονο κρασί. Ο αρχικός στόχος να καθιερωθεί η Μιντζιά ως ετήσια εκδήλωση σαν όπλο στο χρόνο και στη λήθη έγινε πραγματικότητα.

[ads-post]

Η γιορτή διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Διλόφου υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κιλελέρ. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τιμήθηκε Χρήστος Ζαβράκας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ ο οποίος αναγνωρίζεται από όλους ως ο εμπνευστής και πρώτος διοργανωτής της «Μιντζιάς».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης, η αντιδήμαρχος Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελ. Ζωιοπούλου, Σ. Καλέτσιος και Σ. Νταφόπουλος οι πρόεδροι Κ. Μανωλοπούλου και Μ. Ρούλια και μέλη των ΤΣ των κοινοτήτων Διλόφου και Μύρων και πλήθος κόσμου.







Newsroom larisacitynews.GR






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια