Ριζότο με μύδια

Ριζότο με μύδια


Υλικά:
  • 400 γρ. (2 φλ.) ρύζι για ριζότο (Arborio ή Carnaroli),
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 500 γρ. φρέσκα μύδια,
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες,
  • 6 κοφτές κουταλιές ανάλατο βούτυρο,
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
  • 1 λίτρο (4 φλ.) ζεστό ζωμό ψαριού ή λαχανικών,
  • 125 ml ( ½ φλ.) λευκό, ξηρό κρασί,
  • 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
  • Αλάτι, πιπέρι.

[ads-post]

Εκτέλεση:
  • Ξεπλένετε τα μύδια κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα τρίβετε με βουρτσάκι για να φύγουν τα χνούδια τους (σαν «γένια»). 
  • Πετάτε όσα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν αμέσως όταν τα χτυπήσετε ελαφρά. 
  • Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα τα 2 σκόρδα, μέχρι να ροδίσουν. 
  • Προσθέτετε το κρασί και 1/4 φλ. νερό και όταν κοχλάσουν ρίχνετε μέσα τα μύδια. 
  • Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να αχνιστούn και να ανοίξουν, για 3 περίπου λεπτά, τινάζοντας μια-δυο φορές την κλειστή κατσαρόλα για να έρθουν τα πάνω κάτω. 
  • Τα σουρώνετε, πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν και περνάτε το ζωμό τους από ψιλό σουρωτήρι. 
  • Πετάτε τα σκόρδα και βγάζετε τα μύδια από τα όστρακά τους.
  • Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο σε μια άβαθη, πλατύστομη κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα τα υπόλοιπα σκόρδα και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίζουν. 
  • Αφαιρείτε τα σκόρδα, ρίχνετε μέσα το ρύζι και το ανακατεύετε για να πιάσει λάδι παντού και να ζεσταθεί, για 2 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτετε το ζεστό ζωμό τον μυδιών και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να απορροφηθεί. 
  • Ύστερα, συνεχίζετε το ψήσιμο, προσθέτοντας με μια κουτάλα ζεστό ζωμό ψαριού και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε άλλο, ανακατεύοντας συχνά. 
  • Σε 20 περίπου λεπτά, το ρύζι θα μαλακώσει (χωρίς να βαρυψηθεί). 
  • Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε μέσα τα καθαρισμένα μύδια για να ζεσταθούν και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
  • Ανακατεύετε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, μια-μια κουταλιά, περιμένοντας να ενσωματωθεί η μια πριν βάλετε άλλη. 
  • Αφήνετε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 2-3 λεπτά και το σερβίρετε πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.




Καλή σας όρεξη...




Γράφει για την larisaitynews.GR
Angel







Ριζότο με μύδια