Υλικά:
- 400 γρ. (2 φλ.) ρύζι για ριζότο (Arborio ή Carnaroli),
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 500 γρ. φρέσκα μύδια,
- 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες,
- 6 κοφτές κουταλιές ανάλατο βούτυρο,
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
- 1 λίτρο (4 φλ.) ζεστό ζωμό ψαριού ή λαχανικών,
- 125 ml ( ½ φλ.) λευκό, ξηρό κρασί,
- 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
- Αλάτι, πιπέρι.
[ads-post]
Εκτέλεση:
- Ξεπλένετε τα μύδια κάτω από μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα τρίβετε με βουρτσάκι για να φύγουν τα χνούδια τους (σαν «γένια»).
- Πετάτε όσα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν αμέσως όταν τα χτυπήσετε ελαφρά.
- Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα τα 2 σκόρδα, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτετε το κρασί και 1/4 φλ. νερό και όταν κοχλάσουν ρίχνετε μέσα τα μύδια.
- Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να αχνιστούn και να ανοίξουν, για 3 περίπου λεπτά, τινάζοντας μια-δυο φορές την κλειστή κατσαρόλα για να έρθουν τα πάνω κάτω.
- Τα σουρώνετε, πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν και περνάτε το ζωμό τους από ψιλό σουρωτήρι.
- Πετάτε τα σκόρδα και βγάζετε τα μύδια από τα όστρακά τους.
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο σε μια άβαθη, πλατύστομη κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα τα υπόλοιπα σκόρδα και το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίζουν.
- Αφαιρείτε τα σκόρδα, ρίχνετε μέσα το ρύζι και το ανακατεύετε για να πιάσει λάδι παντού και να ζεσταθεί, για 2 λεπτά περίπου.
- Προσθέτετε το ζεστό ζωμό τον μυδιών και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να απορροφηθεί.
- Ύστερα, συνεχίζετε το ψήσιμο, προσθέτοντας με μια κουτάλα ζεστό ζωμό ψαριού και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε άλλο, ανακατεύοντας συχνά.
- Σε 20 περίπου λεπτά, το ρύζι θα μαλακώσει (χωρίς να βαρυψηθεί).
- Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε μέσα τα καθαρισμένα μύδια για να ζεσταθούν και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ανακατεύετε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, μια-μια κουταλιά, περιμένοντας να ενσωματωθεί η μια πριν βάλετε άλλη.
- Αφήνετε το ριζότο να «ξεκουραστεί» για 2-3 λεπτά και το σερβίρετε πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη...
Γράφει για την larisaitynews.GR
Angel
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου