ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκινά το μάζεμα του κάστανου στη Λάρισα - Υψηλή φέτος η ζήτηση

Ξεκινά το μάζεμα του κάστανου στη Λάρισα - Υψηλή φέτος η ζήτηση


Το φαινόμενο της ανομβρίας χτύπησε και την καστανοκαλλιέργεια, με τους παραγωγούς να αναμένουν σημαντικό ποσοστό μικροκαρπίας.

Το μάζεμα ξεκινά γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και η ζήτηση είναι έντονη, καθώς ήδη έμποροι, ντόπιοι και ξένοι κάνουν τις πρώτες κρούσεις.

Ο Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός κάστανου από την περιοχή της Μελιβοίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα κάστανα έχουν αρχίσει και ανοίγουν και σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν να πέφτουν.

Τις προηγούμενες χρονιές αρχίζαμε το μάζεμα στις 10-11 του μήνα, αλλά τώρα ξεκινάμε γύρω στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Παραγωγή υπάρχει περισσότερη από πέρσι, αλλά παρατηρούμε πολυκαρπία και μικροκαρπία σε μεγάλο βαθμό.

Οι καστανιές εδώ δίνουν έως και 10 κιλά το δέντρο όταν φτάσουν τα 10 έτη. Ζήτηση υπάρχει και την παραγωγή μας παίρνουν συνήθως ντόπιοι έμποροι. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις – τέσσερις μεγάλοι έμποροι αλλά και πολλοί μικρότεροι.

[ads-post]

Παράλληλα, υπάρχει σχεδόν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από την Ιταλία. Αρκετοί παραγωγοί αποθηκεύουν κάστανα, ώστε να πωλούν αργότερα, μέσα στη χρονιά. Η αποθήκευση απαιτεί θερμοκρασία 0 έως 2 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 90-95%.

Συνολικά η Μελιβοία παράγει 1.500 τόνους κάστανα, ενώ ο δήμος Αγιάς (που περιλαμβάνει και τη Μελιβοία) παράγει 2.500 τόνους. Στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι κάστανα.

Όσον αφορά στις τιμές, εκτιμώ, ότι η κατηγορία του χοντρού κάστανου (35-50 κομμάτια στο κιλό) που θα είναι 10% της συνολικής εσοδείας, θα πληρωθεί από 3,20-3,50 ευρώ το κιλό.

Η δεύτερη κατηγορία (το 40% της φετινής παραγωγής στη Μελιβοία) των 55-60 τεμαχίων στο κιλό θα πληρωθεί με 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό και τα πιο ψιλά ακόμα χαμηλότερα (θα είναι το 50% της συνολικής ποσότητας)».





Πηγή: www.agrotypos.gr











« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια