Τα νέα ζευγάρια στη Μαγνησία αποφεύγουν την εκκλησία

Τα νέα ζευγάρια στη Μαγνησία αποφεύγουν την εκκλησία


Πολύ λιγότερα είναι τα ζευγάρια στη Μαγνησία – πλην Σποράδων – που επιλέγουν να ανεβούν πλέον τα σκαλιά της εκκλησίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης Δημητριάδος στην ένωση «εις σάρκα μίαν» μέχρι στιγμής το 2019 προχώρησαν μόλις 415 ζευγάρια, τη στιγμή που το 2018 ο αριθμός έφτασε στους 612 γάμους, ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκαν 643 θρησκευτικοί γάμοι στον Νομό.

Παράλληλα όπως φαίνεται το υπόλοιπο περίπου 50% των ζευγαριών που επιθυμούν να πορευτούν μαζί στη ζωή προτιμά το δημαρχείο ή το σύμφωνο συμβίωσης, τη στιγμή που επίσης ένα μεγάλο κομμάτι διαλέγει απλά να συζεί παρά να επισημοποιήσει τον δεσμό του.

Πιο συγκεκριμένα σχεδόν τους 10 μήνες του 2019 πραγματοποιήθηκαν 647 γάμοι, από τους οποίους 415 θρησκευτικοί, 232 πολιτικοί και υπογράφθηκαν επίσης και 69 σύμφωνα συμβίωσης, κάτι που δείχνει πως πλέον η πλειοψηφία των πολιτών της Μαγνησίας αποφεύγει… τον ιερέα και τα έξοδα που πηγάζουν από τη διαδικασία.

Αντίστοιχα το 2018 στο ηπειρωτικό κομμάτι του Νομού είχαν γίνει 826 γάμοι, από τους οποίους οι 612 ήταν θρησκευτικοί, οι 214 πολιτικοί (περίπου 33%), με τα σύμφωνα συμβίωσης να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας» που λέγεται γάμος, καθώς υπογράφθηκαν 82 συνολικά σύμφωνα.

Το 2017 ήταν χρονιά περισσότερο αποδοτική από άποψη μυστηρίων, αφού έγιναν 872 γάμοι από τους οποίους οι 643 ήταν θρησκευτικοί, οι 229 πολιτικοί και έπεσαν οι υπογραφές σε 54 σύμφωνα συμβίωσης.

Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της Μητρόπολης Δημητριάδος και του υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζεται μια εικόνα συνεχούς μείωσης του αριθμού των θρησκευτικών γάμων χρόνο με τον χρόνο, ενώ αργά, αλλά σταθερά ενισχύεται η τάση προτίμησης των ζευγαριών στο δημαρχείο, με τον νέο σχετικά θεσμό του συμφώνου συμβίωσης θα έχει μικρή ακόμα, αλλά συμπαγή βάση.

Στον χώρο του πολεοδομικού συγκροτήματος το 2019 έγιναν συνολικά 432 γάμοι μέχρι τώρα, ενώ το 2018 τα μυστήρια που διεξήχθησαν ήταν 102 περισσότερα, ήτοι 536, ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκαν 576, με τους Βολιώτες χρόνο με τον χρόνο να αποφεύγουν να επισημοποιούν τη σχέση τους.

Μεγάλη είναι η προτίμηση που δείχνουν τα ζευγάρια στην Πορταριά, αφού έχουν γίνει 58 γάμοι μέχρι στιγμής, αποτελώντας την πρώτη λύση από άποψη διεξαγωγής του μυστηρίου σε επίπεδο ηπειρωτικής Μαγνησίας.

[ads-post]

Βέβαια το χωριό του Πηλίου δεν καταφέρει να αποφύγει την πτωτική τάση που παρατηρείται γενικότερα, καθώς το 2018 είχαν γίνει πέντε γάμοι παραπάνω, ενώ το 2017 καταγράφθηκαν βάσει των επίσημων στοιχείων 61 συνολικά μυστήρια.

Στον αντίποδα τεράστια πτώση στον αριθμό των γάμων που έγιναν το 2019 εμφανίζεται στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, χωριό που πάντα ήταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ζευγαριών, όχι μόνο από τη Μαγνησία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ακόμα και από το εξωτερικό.

Ειδικότερα φέτος έγιναν 15 μυστήρια και υπογράφθηκαν δύο σύμφωνα συμβίωσης, ενώ πέρσι είχαν πραγματοποιηθεί τα διπλάσια (30), χωρίς όμως να υπογραφθεί κάποιο σύμφωνο. Μάλιστα το 2017 η εικόνα ήταν ακόμα καλύτερη, με 42 συνολικά μυστήρια, τη στιγμή που όλες τις χρονιές από το 2013 και έπειτα ο αριθμός κινούνταν κοντά στο 40.

Πηγή: e-thessalia.gr

Τα νέα ζευγάρια στη Μαγνησία αποφεύγουν την εκκλησία