ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Κατεβάζει διακόπτες η ΔΕΗ στις πομόνες απαιτώντας πληρωμη





«Θηλιά στο λαιµό» για την πλειονότητα των παραγωγών που διατηρούν γεωτρήσεις για την άρδευση των εκµεταλλεύσεών τους, έχουν εξελιχθεί και στη Βόρεια Ελλάδα, οι οφειλές για το αγροτικό ρεύµα, καθώς η ∆ΕΗ -τουλάχιστον µέχρι και που βγήκε η ανακοίνωση για παράταση έως 31 ∆εκεµβρίου- έχει σκληρύνει τη στάση της σε ό,τι αφορά τους διακανονισµούς, και κατέβαζε µε ευκολία τους διακόπτες της ηλεκτροδότησης.

Σαν να µην έφτανε αυτό, στην ανακοίνωσή του ΥπΑΑΤ περί «δεύτερης ευκαιρίας», αναφέρει επί λέξη ότι «η καταβολή της πρώτης δόσης θα µπορεί να γίνει από την 1η Νοεµβρίου ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει εν τω µεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις», που φέρνει συνειρµούς για κατασχέσεις.

«Μακάρι να πρόκειται πράγµατι για µια δεύτερη ευκαιρία προς τους αγρότες, γιατί αλλιώς θα σβήσουµε. Πρέπει να δούµε τί θα ισχύσει για αυτούς που έχουν ήδη κοµµένο ρεύµα, Το πρόβληµα είναι τεράστιο. Το 70% των αγροτών είναι σε δύσκολη θέση, διότι είτε τους έχουν κόψει το ρεύµα, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή τους, είτε παλεύουν για να πετύχουν έναν διακανονισµό που δύσκολα µπορούν να εξυπηρετήσουν, καθώς οι δόσεις είναι ελάχιστες», ανέφερε στην Agrenda η πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, Χρυσούλα Σκορδίτη.

Παραγωγός και η ίδια, µε 3 στρέµµατα θερμοκήπιο και άλλα περίπου 45 στρέµµατα εξωχώραφες καλλιέργειες κηπευτικών εποχής, εδώ και δύο εβδομάδες προσπαθεί να διασώσει την παραγωγή της, παίρνοντας νερό από τον γείτονά της, καθώς η ∆ΕΗ της έκοψε το ρεύµα.

«Είχε προηγηθεί µόνο µια επιστολή όχλησης πριν από αρκετό καιρό κι αυτό ήταν όλο. Πήγα να κάνω διακανονισµό, ζήτησαν το 30% του ποσού µπροστά και οι δόσεις έβγαιναν 750 ευρώ το µήνα. Είπα δεν µπορούν να πληρωθούν αυτά τα χρήµατα και µε έστειλαν να πάω σε άλλον πάροχο. Όµως ούτε κι αυτό είναι εφικτό, καθώς οι ιδιώτες µου ζήτησαν να έχω εξοφλήσει τον προηγούµενο λογαριασµό και να δώσω και 3.000 ευρώ για εγγύηση», µας είπε η κ. Σκορδίτη, προσθέτοντας ότι όταν απευθύνθηκε στο γραφείο της ∆ΕΗ στη Θεσσαλονίκη, και η εκεί διευθύντρια την ενηµέρωσε πως υπάρχουν εκατοντάδες αγρότες στην ίδια µοίρα.

[ads-post]

Παρόµοια κατάσταση βιώνει και ο Μιχάλης Σταµατόπουλος, επίσης βιοκαλλιεργητής κηπευτικών µε θερµοκήπιο και λίγα εξωχώραφα στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναγκάστηκε να δανειστεί χρήµατα για να προχωρήσει σε διακανονισµό. «Όπως συνήθως στην Ελλάδα τα πράγµατα γίνονται χωρίς καµία διάκριση. Εµείς είµαστε πρωτογενής τοµέας κι αν µας κόψουν το ρεύµα για δύο -τρεις ηµέρες µπορεί να καταστραφούµε», τονίζει ο παραγωγός και ζητά να υπάρξει µια διαφοροποίηση για τους αγρότες.

Από γεώτρηση γείτονα εξυπηρετείται και ο Βασίλης Μαυρίδης, που καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά στο Κιλκίς. «Έχω µπει στη ρύθµιση τρεις φορές, όµως δεν µπόρεσα να ανταπεξέλθω γιατί έχασα µεγάλο µέρος της παραγωγής µου από τις καιρικές συνθήκες και µου το έκοψαν και τις τρεις», τονίζει και προσθέτει πως οι δικηγόροι πιέζουν. Ανάλογο πρόβληµα µε απειλές κατάσχεσης αν δεν πάει να διακανονίσει τα χρέη του προς τη ∆ΕΗ, αντιµετωπίζει και ο γεωργοκτηνοτρόφος Ιωάννης Παναγιωτίδης, στον οποίο κόπηκε η ηλεκτροδότηση της γεώτρησής του.

Επιστολή µε την οποία τον προειδοποιούν µε διακοπή ηλεκτροδότησης και µια δεύτερη που τον καθοδηγεί να πάει σε ιδιώτη πάροχο, λέει πως έχει παραλάβει και ο βιοκαλλιεργητής Συµεών Καληµτζόγλου, από τη Γέφυρα της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος σηµειώνει πως µείωσε το χρέος του στο 1/3 τους τελευταίους 7-8 µήνες, αλλά δεν δέχονται να περιµένουν λίγο ακόµη.








Πηγή: www.agronews.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια