ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Ο Δήμος Λαρισαίων με τη συνδρομή του ΤΕΕ αλλάζει τις σχολικές αυλές

Ο Δήμος Λαρισαίων με τη συνδρομή του ΤΕΕ αλλάζει τις σχολικές αυλές


Με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Νικόλαο Παπαγεωργίου, συναντήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Η συνάντηση, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επαφών και συναντήσεων των στελεχών του ΤΕΕ Κ.Δ Θεσσαλίας με όλους τους δημάρχους της περιοχής, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο να εύχεται στον δήμαρχο δημιουργική θητεία και να δηλώνει πως το ΤΕΕ θα σταθεί αρωγός στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Επαναδιατύπωσε την πρόταση του ΤΕΕ για προσέλκυση επενδύσεων, τόνωση της τοπικής οικονομίας, μείωση της ανεργίας, αειφόρο ανάπτυξη και αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος και ασφάλεια των πολιτών με κίνητρα που θα θεσπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος περί ανταποδοτικών τελών.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη του ΤΕΕ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο μελετητικό κομμάτι των τεχνικών έργων του Δήμου και για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας των μεταναστών, με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα In2C, που συντονίζει το ΤΕΕ και ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος και το οποίο στοχεύει στη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση της έγκαιρης και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην αγορά εργασίας στον τομέα των κατασκευών.

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι ο Δήμος είναι ανοικτός σε συνεργασία και συνέργεια με το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων σε ζητήματα όπως η αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων, ιδιαιτέρως των σχολικών μονάδων καθώς και η ανακατασκευή του παλιού ρολογιού της Λάρισας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον τρόπο και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των τρόπων επίτευξης νέων συνεργασιών.

Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων για αναδιαμόρφωση και υποδοχή τυχόν νέων λειτουργιών στις σχολικές αυλές με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες των συγκροτημάτων σχολείων, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων.

Ο πρόεδρος, ευχαριστώντας εκ προοιμίου τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την ουσιαστική και καίρια συμβολή του στο προπαρασκευαστικό στάδιο της σύμβασης, δήλωσε:

«Ο Δήμος Λαρισαίων, με την συνδρομή του ΤΕΕ, προτίθεται να αλλάξει τις σχολικές αυλές ώστε αυτές να γίνουν ανοιχτοί χώροι που θα συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της μάθησης, δημιουργώντας ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον συμμετοχικότητας και έμπνευσης στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Μέσω της προγραμματικής αυτής σύμβασης πιλοτικά για 15 κτίρια, όπου στεγάζονται συνολικά 9 Νηπιαγωγεία, 14 Δημοτικά, 9 Γυμνάσια και 10 Λύκεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα προτείνει μία ορθολογική αναδιαμόρφωση και υποδοχή τυχόν νέων λειτουργιών στις σχολικές αυλές, αποτυπώνοντας τις υφιστάμενες λειτουργίες, διερευνώντας χρονικά και χωρικά την λειτουργία τους τόσο κατά την λειτουργία των σχολείων, όσο και εκτός αυτής. Τα μεθοδολογικά εργαλεία που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν πρότυπο για τον σχεδιασμό παρόμοιων παρεμβάσεων, και έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε όλες τις σχολικές αυλές του Δήμου Λαρισαίων. Ο Δήμος Λαρισαίων με την συνδρομή του ΤΕΕ, αλλάζει τις σχολικές αυλές.

[ads-post]

Σκοπός της σύμβασης είναι να κατατεθούν προτάσεις από ομάδες διπλωματούχων αρχιτεκτόνων με επί κεφαλής το ΤΕΕ-ΚΔΘ στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός σχεδίου ευρύτερου εννοιολογικού και φυσικού προσδιορισμού του ρόλου των σχολικών αυλών, ως ανοιχτού χώρου, κινητοποιώντας το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να θα διαμορφωθεί ένα μοντέλο ολοκληρωμένης παρέμβασης στην δομή και την λειτουργία των σχολικών αυλών, ως ανοιχτού χώρου, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου διαμόρφωσης των σχολείων του Δήμου Λαρισαίων.»

Ο δήμαρχος σχολίασε σχετικά πως πρόκειται για μια σοβαρή πρωτοβουλία που θα εφαρμοστεί πιλοτικά κυρίως σε σχολεία τα οποία είναι ανοιχτά και τα απογεύματα, ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ευελπιστεί να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους στους οποίους θα έχει πρόσβαση όλη η συνοικία, παρέχοντας μεταξύ άλλων υπηρεσίες όπως δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσες για υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, ο αντιδήμαρχος επιχειρηματικού σχεδιασμού και τεχνικών έργων Γεώργιος Σούλτης και από την πλευρά του ΤΕΕ ο γενικός γραμματέας, Αστέριος Νάρης, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, Βασίλειος Γερογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και τα μέλη του συλλόγου Κωνσταντίνος Σαπουνάς και Ευάγγελος Δεσκάτας.











« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια