ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα "PEGASUS" στα Φάρσαλα

Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα "PEGASUS" στα Φάρσαλα

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του έργου του προγράμματος INTERREG MED με τίτλο PEGASUS διοργάνωσε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου του 2019 στα Φάρσαλα συνάντηση ενημέρωσης με μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φαρσάλων.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε το μοντέλο του πιλοτικού μικροδικτύου του Μεγάλου Ευυδρίου όπως προέκυψε από τις δράσεις του έργου PEGASUS. Την παρουσίαση από μέρους του ΚΑΠΕ έκανε ο κύριος Λ. Γιακουμέλος και εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φαρσάλων συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Σοφία Χατζηπλή και Σταύρος Κουκουλιός, ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Κων/νος Δαμιανός και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. κ. Χρήστος Μπασαγιάννης.

Βασικός στόχος του έργου PEGASUS είναι να συμβάλει στην αυξημένη, αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τι τεχνολογίες των μικρο-δικτύων. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία των κατάλληλων θεσμικών και οικονομικών συνθηκών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή μικρο-δικτύων σε μειονεκτούσες περιοχές και θα βελτιώσουν την εκμετάλλευση των ΑΠΕ, την ποιότητα του ενεργειακού εφοδιασμού και την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς δοκιμής, υπό διαφορετικές συνθήκες (τύπος ΑΠΕ, τελικοί χρήστες, πλαίσιο ενδιαφερόμενων μερών), αλλά σε ένα ομοιογενές περιβάλλον (MED), ενός ισχυρού και οικονομικά βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου μικρο-δικτύων.





Το ελληνικό πιλοτικό μικροδίκτυο βρίσκεται στο Δήμο Φαρσάλων στην περιοχή του Μεγάλου Ευϋδρίου (Περιφέρεια Θεσσαλίας), και αποτελείται από δημόσια, εμπορικά και ιδιωτικά κτίρια και εγκαταστάσεις.

Ο αριθμός και το είδος των καταναλωτών στην περιοχή ("κοινότητα") του Μεγάλου Ευυδρίου είναι: 295 κατοικίες, 16 καταστήματα, 4 δημόσια κτίρια, 471 λαμπτήρες οδοφωτισμού, 2 δημοτικά αντλιοστάσια για ύδρευση και 147 ιδιωτικές γεωτρήσεις για άρδευση.


Το μοντέλο που μελετήθηκε είναι αυτό της «ενεργειακής κοινότητας» (δηλ. συνεταιρισμός τοπικών καταναλωτών και παραγαναλωτών), με ένα κοινό σημείο ζεύξης με το δίκτυο διανομής.

Τα αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία του μικροδικτύου είναι η κατά 30% μείωση των εκπομπών CO2 (1.103 τόνοι CO2) και η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (αύξηση των εγκατεστημένων Φ/Β από 545,00 kWp στα 722,75 kWp).

Ο κύριος στόχος του Ελληνικού πιλοτικού έργου είναι η προσομοίωση της λειτουργίας του μικροδικτύου, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και διαφορετικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το μικροδίκτυο πρόκειται να συνδεθεί με το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά θα είναι σε θέση να λειτουργεί και σε κατάσταση 'νησιδοποίησης'. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας άρχισε τον Μάρτιο του 2018 και συνεχίστηκε έως τα τέλη του 2018) με μετρήσεις που λαμβάνονται ανά λεπτό.

Η ιστοσελίδα του έργου είναι : https://pegasus.interreg-med.eu/













« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια