Έντονη φημολογία για φιλοξενία προσφύγων στα ορεινά του Νομού Τρικάλων

Έντονη φημολογία για φιλοξενία προσφύγων στα ορεινά του Νομού Τρικάλων

Ζητούνται ξενοδοχεία και καταλύματα για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Τη μεταφορά 20.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τέλος Νοεμβρίου – το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε κατά πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συγκεκριμενοποιώντας και προσδιορίζοντας χρονικά την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποσαφήνισε ότι η λύση της χρήσης στρατοπέδων απομακρύνεται, υποστηρίζοντας ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει σε ξενοδοχεία, βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα που έχουν ήδη στοιχειώδεις υποδομές για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, καθώς και σε ανοιχτές δομές στις οποίες θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι εξοπλισμένοι με σύστημα ψύξης και θέρμανσης.


Η προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαιρεί μόνο τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Δίχως να εξαιρείται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά μόνο οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 3/10, η δημόσια πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων ανά την επικράτεια, για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η περιοχή της ΑΜΘ και συγκεκριμένα της Θράκης, είχε στο παρελθόν αποκλειστεί από το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους, στην πρόσκληση του Υπουργείου, δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Αντιθέτως, επισημαίνεται ρητά πως η πρόσκληση αφορά ξενοδόχους σε όλη την επικράτεια, πλην των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε σε φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων σε 10 από τις 13 Περιφέρειες. Σίγουρα είναι εκτός οι δύο Περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και άλλη μία, ίσως η ΑΜΘ;

[ads-post]

Η πρόσκληση

Η πρόσκληση, που απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Είδος ακινήτου :
  • Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
  • Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.

Γεωγραφικά κριτήρια: 

Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια :

α) Σειρά Μειοδοσίας : Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος

β) Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.

Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά:

Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων
  • Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες
  • Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών
  • Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.
  • Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.
  • Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:
α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση. 
β)Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.
γ) η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.
Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.


Διάρκεια μίσθωσης:

Έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος: θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η αναζήτηση κλινών, από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη από καιρό σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των προσφυγικών ροών και της φιλοξενίας των προσφύγων κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Μητσοτάκης: «Η επιτήρηση του Έβρου εντείνεται»

Απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή, σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα, η επιτήρηση του Έβρου εντείνεται, ενώ στα θαλάσσια σύνορα ενισχύεται το λιμενικό με πλωτά μέσα και αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε καθημερινά να γίνονται 23 περιπολίες επιπλέον στο Ανατολικό Αιγαίο. Ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη 23 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου με συμβάσεις έργου ώστε να τριπλασιαστεί οπως είπε η ταχύτητα χειρισμού υποθέσεων και δήλωσε ότι θα εξεταστούν με ταχύτητα παλιές υποθέσεις, ώστε να μειωθεί κατά 60% ο αριθμός των εκκρεμοτήτων.
Πηγή: www.trikalaidees.grΈντονη φημολογία για φιλοξενία προσφύγων στα ορεινά του Νομού Τρικάλων