ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Κότσι Χοιρινό με μαυροδάφνη, μέλι και γαρύφαλλο

Κότσι Χοιρινό με μαυροδάφνη, μέλι και γαρύφαλλο


Λόγω του μελιού αλλά και του γαρύφαλλου, η γεύση που θα προκύψει είναι γλυκόξινη. Οπότε προχωρήστε μόνο αν σας αρέσουν τέτοιες γεύσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε (στο τέλος όπου φτιάχνουμε τη σάλτσα) το μέλι με μουστάρδα ώστε η γεύση να είναι πιο κοντά σε "ελληνικές" γεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσέξετε γιατί το χοιρινό κότσι γίνεται τέλειο μόνο αν το μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ σε μια καλή μαρινάδα όπως αυτή που θα φτιάξουμε.

Υλικά:
  • 1 χοιρινό κότσι μεγάλο
  • 4 κουταλιές αλάτι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι ολόκληρο
  • 1 κουταλιά μπαχάρι ολόκληρο
  • 2 κουταλιές μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 1/2 φλυτζάνι μέλι
  • 1/2 φλυτζάνι μαυροδάφνη
  • λίγη κανέλα
  • πολύ λίγο κύμινο

[ads-post]

Εκτέλεση:

Για τη μαρινάδα:
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 8 φλυτζάνια νερό. 
  • Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και τη μουστάρδα και περιμένουμε μέχρι να πάρουν βράση. 
  • Ανακατεύουμε συχνά για να μην κάτσει κάτω η ζάχαρη και το αλάτι.
  • Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει.
  • Στη συνέχεια, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε όσο μπορούμε το δέρμα του χοιρινού σε ρόμβους (ή αλλιώς μπακλαβαδάκια).
Το μαρινάρισμα:
  • Μεταφέρουμε το μείγμα της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπωλ και ρίχνουμε μέσα το κότσι.
  • Συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειαστεί ώστε να καλυφθεί πλήρως το χοιρινό και το βάζουμε στο ψυγείο με ένα καπάκι. 
  • Το κότσι πρέπει να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το βγάλουμε για ψήσιμο.
Το ψήσιμο:
  • Την επόμενη ημέρα, βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα του και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.
  • Με ένα μαχαίρι κάνουμε πολλές τρύπες στην πέτσα του χοιρινού και βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στην κάθε τρυπούλα. 
  • Βάζουμε το χοιρινό σε ένα ταψί, περιχύνουμε με 2 φλυτζάνια νεράκι, και ξεκινάμε να το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς για 3-4 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά! Όσο πιο αργά ψηθεί τόσο καλύτερο.
Η σάλτσα μας:
  • Την ώρα που ψήνεται το χοιρινό κότσι μας, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα το μέλι, τη μαυροδάφνη, 1 ξυλάκι κανέλα και πολύ λίγο κύμινο (στη μύτη κουταλιού). 
  • Προσοχή εδώ: αν δεν σας αρέσουν τα γλυκόξινα, απλώς αντικαταστήστε το μέλι με 4-5 κουταλιές μουστάρδα...
  • Βράζουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένα καλό σιρόπι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Με ένα πινέλο γλασάρουμε το κότσι την ώρα που ψήνεται με το σιρόπι μας. 
  • Τέλος, μόλις γίνει το κότσι μας, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και μετά από 5-10 λεπτά το σερβίρουμε.
  • Το χοιρινό κότσι μας είναι έτοιμο. 



Καλή σας όρεξη...




Γράφει για την larisacitynews.GR
Angel







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια