ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου "Οδός οφθαλμιατρείου" στο Χατζηγιάννειο

Παρουσίαση του βιβλίου "Οδός οφθαλμιατρείου" στο Χατζηγιάννειο


Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Ευάγγελου Αυδίκου "Οδός οφθαλμιατρείου" (Εστία 2019), παρουσιάζεται την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου (Ρούσβελτ 59), στη Λάρισα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :
  • Αργύρης Γιουρούκης, πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας. Κώστας Πάνος, φιλόλογος,
  • Ελένη Σωτηρίου, φιλόλογος
  • Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Ίδρυμα «Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου» (Κύκλος Θεσσαλίας), το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας , οι Εκδόσεις Εστία και το Βιβλιοπωλείο Flash Αχιλλέας Kαλτσάς.

Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον ρόλο της λογοτεχνίας, ενώ ταυτόχρονα η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα.

Είναι ο λογοτέχνης που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, ιδίως με το ποίημά του «Στον Σταυραητό».

"Οδός Οφθαλμιατρείου" είναι ο δρόμος όπου άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου. Το υπόγειο του τυπογραφείου Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις πρώιμες φιλοδοξίες του.
Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας.

Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήοτο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε.

Ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του σπουδαίου δημιουργού που χάθηκε νέος. Μια ιστορία με το βλέμμα στο παρόν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[ads-post]

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1951. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος.
Είναι ομότιμος καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται οι τίτλοι: Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία, διηγήματα, Ελληνικά Γράμματα, 2001. Ο δικός μου Θεός, μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2004. Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη Οδυσσέας 2007. Η κίτρινη ομπρέλα, Μεταίχμιο, 2007 (μικρή λίστα του περιοδικού Διαβάζω για το βραβείο μυθιστορήματος 2008). Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων, Ελληνικά Γράμματα, 1999. Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία, Ελληνικά Γράμματα, 1996. Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις, Οδυσσέας, 1994.













« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια