ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Πολλά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στα Κέντρα Υγείας

Πολλά τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στα Κέντρα Υγείας


Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αλλά και στα Κέντρα Υγείας η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ ο πρόεδρος κ.Ν. Ναταφούλης και ο αντιπρόεδρος κ. Αθ. Αθανασίου αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση, την υποχρηματοδότση και εγκατάλειψη των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των Μονάδων.

Ζητείται η άμεση επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, επαρκή κάλυψη των εφημεριών και άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών.

Μάλιστα ανακοινώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη (23/10) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 10.30 το πρωί συμμετέχοντας στην γενική απεργία.

[ads-post]

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

"Η Δημόσια Υγεία έχει υποβαθμιστεί από τις πολιτικές των μνημονίων των κυβερνήσεων συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών, καθώς και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα επακόλουθα των οποίων συνεχίζουν να υφίστανται και να επιτείνονται, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αλλαγής πολιτικής και διάθεση λύσεων.

Καλούμε τους φορείς, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ασθενείς να στηρίξουν τις πολύμορφες δράσεις που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό τη παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 23/10 και ώρα 10:00πμ ημέρα Γενικής Απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Θα θέλαμε να είστε όλοι εκεί.

Η ακραία υποστελέχωση, η αποσαρθρωτική υποχρηματοδότηση, η επικίνδυνη εγκατάλειψη και παλαίωση των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των Μονάδων της Δημόσιας Υγείας καλά κρατεί και εξελίσσεται.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εκτός της γενικής αποδομητικής και διαλυτικής λαίλαπας των μνημονιακών πολιτικών που υπέστη και την παράλογη καρατόμηση του Οργανισμού του το 2012 (ΦΕΚ 1249/Β/2012), έχει τις εξής ιδιαιτερότητες που απορρύθμισαν και υπέσκαψαν περαιτέρω την ασφαλή και άρτια λειτουργική του κατάσταση:

1. Την παράλογη μεταφορά (ΦΕΚ 1775Β/1999) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) με όλο το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με τις οργανικές θέσεις των ειδικευομένων, η οποία υφίσταται και σήμερα, των Τμημάτων:
1) Γαστρεντερολογικού (4 θέσεις ειδικών και 4 θέσεις ειδικευομένων)
2) Νευροχειρουργικού (3 θέσεις ειδικών)
3) Νεογνολογικού και της Μονάδας Πρόωρων (4 θέσεις ειδικών)
4) Παθολογικής Ανατομικής (ΦΕΚ 2046/Β/1999), (2 θέσεις ειδικών και μία θέση ειδικευομένου) και Κυτταρολογίας (2 θέσεις ειδικών)
5) Γναθοχειρουργικού (3 θέσεις ειδικών)

2. Την αδικαιολόγητη ενοποίηση με το ΠΓΝΛ (ΦΕΚ 1681Β/2011) και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του από αυτό.

Η ενοποίηση και η μη εκπροσώπηση του ΓΝΛ από αιρετό εκπρόσωπο του στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο και η μη ισότιμη μεταχείριση των δύο ενοποιημένων νοσοκομείων επέτεινε περαιτέρω την αποδυνάμωση, την υποβάθμιση, την υποχρηματοδότητση και την υποστελέχωση του ΓΝΛ.

Η υποβάθμιση του ΓΝΛ δεν έχει τέλος, δεδομένου ότι παρά την ανεξαρτητοποίηση του από τοΠΓΝΛ με τον νόμο 4600/ ΦΕΚ Α43/9-3-2019, το νοσοκομείο εξακολουθεί να διοικείται από ακέφαλο (χωρίς πρόεδρο) «κοινό» ΔΣ και χωρίς εκπροσώπηση.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας. Η επιστροφή του Τμήματος ευρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης (είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας), που διεκόπη όμως λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

2. Την άμεση, επιτακτική, συνεπή και επαρκή κάλυψη των εφημεριών από νευροχειρουργό και ΩΡΛ ειδικούς ιατρούς, μέχρι την αποκατάσταση των αντίστοιχων Τμημάτων στην οργανική δομή του ΓΝΛ.

3. Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 10 επικουρικών ιατρών για την επιτακτική κάλυψη υποστελεχωμένων Τμημάτων του Νοσοκομείου, μέχρι την πρόσληψη ειδικών ιατρών των αντιστοίχων ειδικοτήτων σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η Μαιευτική έχει καταθέσει εφημερίες έως 12/11,δυσκολεύονται να λειτουργήσουν η Παιδοχειρουργική, τοΑκτινολογικό, η Ουρολογική, η Παθολογική, Ορθοπαιδική, ΤΕΠ κτλ. Ανανέωση των συμβάσεων, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ιατρός.

4. Την κάλυψη με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της περιοχής των Φαρσάλων, Αγιάς, Γόννων και Τυρνάβου.Να σταματήσει η υποχρεωτική μετακίνηση των ιατρών των Κέντρων Υγείας στα νησιά των Σποράδων. Να δοθούν «πραγματικά» κίνητρα ώστε να θελήσουν μόνιμοι ιατροί να στελεχώσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας. Μέχρις ότου συμβεί αυτό να διευκολύνονται ουσιαστικά οι ιατροί που υποχρεωτικά μετακινούνται και να αμείβονται πραγματικά για εκτός έδρας εργασία.

5. Τον ορισμό νέου ΔΣ του νοσοκομείου, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει για βασικά ζητήματα.

6. Την σύσταση νέου Οργανισμού, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του Νοσοκομείου και να εξασφαλίζει την επαρκή στελέχωση, την ποιοτικά άρτια λειτουργία του και την αναβάθμιση του σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης σήμερα.

7. Την αποκατάσταση, ανακαίνιση και βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών του Νοσοκομείου. Η υλοποίηση επί τέλους του υπάρχοντος ολοκληρωμένου σχεδίου της επέκτασης της συνδετήριας πτέρυγας και της πτέρυγας του κληροδοτήματος «Βαΐτση» σε λειτουργική συνάφεια μεταξύ τους είναι απαραίτητη και επιτακτική."

8. Την άμεση και επιτακτική βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας και φύλαξης των χώρων του Νοσοκομείου και την διακοπή της απαράδεκτης χρήσης των διαδρόμων του ως αποθηκευτικών χώρων με το «αποθηκευμένο» υγειονομικό υλικό εκτεθειμένο σε μη ελεγχόμενες συνθήκες διατήρησης και προστασίας από ενδεχόμενο δόλο.Η σημερινή κατάσταση των χώρων του ΓΝΛ θίγει την αξιοπρέπεια νοσηλευομένων και εργαζομένων.

9. Την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών κρίσεων ιατρών ΕΣΥ,κάποιες από τις οποίες καθυστερούν επί χρόνια."






Πηγή: www.kosmoslarissa.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια