ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας ενόψει του χειμώνα

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας ενόψει του χειμώνα

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών εκτάκτων καιρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε βαρύτητα κυρίως στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, αλλά και για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εμφανίζονται συχνά και με μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλη Πινακάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Καραμπούζης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Γαβριηλίδης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Στρατού, της Αεροπορίας, Δασάρχες και των εκπρόσωποι Δασαρχείων, των ΔΕΥΑ, των Δήμων, των εθελοντικών οργανώσεων κ.α.

Στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Καλομπάτσιος αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα έργα και δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών του νομού Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα έκανε αναφορά σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορούν τον καθαρισμό ρεμάτων και τη διευθέτηση χειμάρρων, έργα τα οποία είχαν να γίνουν πολλά χρόνια. Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που ενδεχομένως να υπάρξουν. Έχει προχωρήσει η προμήθεια άλατος και η συντήρηση των μηχανημάτων.

[ads-post]

Στη συνάντηση εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αναφορικά με τις πλημμύρες και χιονοπτώσεις είναι τα εξής:

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες όπως Διεύθυνση Τεχνικών Έργων– ΔΕΥΑ- ΔΗΜΟΙ να μεριμνήσουν για την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών :
  • Να γίνει ο έλεγχος και καθαρισμός των ρεμάτων στις ζώνες δικαιοδοσία τους ( Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους ) .
  • Να κάνουν τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί η κατασκευάζονται (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΗΜΟΙ στις ζώνες ευθύνης τους) .
  • Να προχωρήσει η έκδοση σχετικής απόφασης για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων)
  • Έλεγχος των φρεατίων και καθαρισμός αυτών από τις αντίστοιχες (ΔΕΥΑ η ΔΗΜΟΙ).
  • Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες σε όλες τις «ιρλανδικές» διαβάσεις για την προστασία των πολιτών και των οδηγών σε περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων ώστε να αποφεύγεται η χρήση τους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όταν υπάρχει ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) τότε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει άμεσα αφενός μεν τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, τους Δήμους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες με FAX και email αλλά και τηλεφωνικά αφετέρου προς τα ΜΜΕ, ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος από πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Όταν και εφόσον υπάρξει ανάγκη άμεσης επέμβασης μηχανημάτων θα πρέπει να γίνεται άμεσα από τους Δήμους αλλά και από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.
Φυσικά η επέμβαση θα γίνεται στις ζώνες ευθύνης.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Οι Δήμοι έχουν ορίσει εκπροσώπους στην Πολιτικής Προστασία της Π. Ε. Λάρισας με τηλέφωνο σταθερό και κινητό για άμεση επικοινωνία, έτσι ώστε να υπάρχει επαφή για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων θα γίνεται πρώτα στο Εθνικό δίκτυο στην συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τα ποιμνιοστάσια εάν κριθεί αναγκαίο. Εάν και εφόσον τα προβλήματα είναι έντονα θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και κατανόηση από όλους μας για την σειρά που θα γίνει ο αποχιονισμός . Οι Δήμοι να προχωρήσουν στην άμεση προμήθεια άλατος για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο τομέα ευθύνης τους καθώς και στη συντήρηση και στον έλεγχο των μηχανημάτων τους.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Άνοιγμα – καθαρισμός φρεατίων και εφαρμογή σχεδίων όταν χρειασθεί. Διαθέτουν ειδικά οχήματα για την αντιμετώπιση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, εκπαιδευμένο προσωπικό, μεταφορά με ερπυστιοφόρο σε ψηλά σημεία.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εκτροπή της κυκλοφορίας όταν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα ,ειδικά για αυτό το θέμα θα πρέπει να ενημερώνονται οι κατά τόπους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων ότι πρόσβαση θα έχουν οι εμπλεκόμενοι όπως: Πολιτική Προστασία, οι συναρμόδιες υπηρεσίας καθώς επίσης και οι εθελοντικές οργανώσεις και να μην δημιουργούνται οργανωτικά προβλήματα. Να υποχρεώνουν τους οδηγούς να φέρουν αλυσίδες στα οχήματά τους και να διακόπτουν την κυκλοφορία όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.












« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια