Τουρκική προκλητικότητα πέρα από κάθε όριο: "Στην Ελλάδα χτυπούσατε μετανάστες, δεν σεβαστήκατε το διεθνές δίκαιο"

Τουρκική προκλητικότητα πέρα από κάθε όριο: "Στην Ελλάδα χτυπούσατε μετανάστες, δεν σεβαστήκατε το διεθνές δίκαιο"


Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα βύθιζε βάρκες μεταναστών


Το σκοινί της προκλητικότητας τραβά η Τουρκία, εξακολουθώντας να ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα για το προσφυγικό. Ύστερα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βύθιζε βάρκες μεταναστών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά και στην έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα.

Η ανακοίνωση φτάνει μετά την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου. Κάνοντας λόγο για ανυπόστατους χαρακτηρισμούς η ελληνική πλευρά τόνισε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών».

Η Άγκυρα από την πλευρά της σημειώνει στην ανακοίνωση: «Μετανάστες υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας».

«Μπλέκει» και την Ευρώπη: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο».

[ads-post]

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά.

Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404 . Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Έλληνες αξιωματούχους.

Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης,

Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πηγή: www.protothema.gr


Τουρκική προκλητικότητα πέρα από κάθε όριο: "Στην Ελλάδα χτυπούσατε μετανάστες, δεν σεβαστήκατε το διεθνές δίκαιο"